UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2019-01-30 17:51

Lecsúszóban

Jeges csend vagy füttyszó helyett harsány tetszésnyilvánítás és virágeső fogadta a Minszk-Arenában rontott ugrásokkal teli gyakorlatot előadó Alina Zagitovát, amikor kűrjét befejezve lekorcsolyázott a jégről. A fehérorosz fővárosba címvédőként érkezett orosz versenyző végül ezüstérmet vehetett át, az egyéni Európa-bajnoki arany a szintén 16 esztendős honfitársnő, a műkorcsolyázók kontinensviadalán hibátlanul teljesítő Szofja Szamodurova nyakába került.

Jancsó Kornél – utanpotlassport.hu A január végi, minszki műkorcsolya és jégtánc Eb női versenye előtt a sportág iránt fogékonyak zöménél gyaníthatóan Alina Zagitova számított a legfőbb favoritnak. Egyfelől azért, mert az orosz tini tavaly januárban Európa-bajnokságot, februárban pedig olimpiát nyert, és bár az utóbbi hetekben-hónapokban gyengélkedett, fellépéseit formaingadozások jellemezték, azért így is – mondhatni, megint – ő volt az első számú jelölt a kontinensbajnoki titulusra. Másfelől mellette szólt az a tény is, hogy a mezőnyből csaknem az összes nagy riválisa ilyen-olyan okból hiányzott. Vagyis kizárólag gyalázatosan gyenge teljesítmény esetén kerülhetett veszélybe a címvédése.

A címét vesztő Zagitova (balra) és legyőzője, a szintén 16 éves Szamodurova Forrás: channelnewsasia.com
A címét vesztő Zagitova (balra) és legyőzője, a szintén 16 éves Szamodurova Forrás: channelnewsasia.com
A rövidprogramját úgy mutatta be, ahogyan az egy „hivatalban levő” jégkirálynőhöz illik, magabiztosan foglalta el az első helyet félidőben. A kűrnél viszont beütött a krach: Zagitova már az elején belehibázott a tripla Lutz-ba, hogy aztán hibát hibára halmozva hét háromfordulatos ugrásából négyet is elrontson, s a kézletétel mellett bizony az esést sem úszta meg. Jó kétpontnyi előnye kevésnek is bizonyult közvetlen üldözőjével, a nála 73 nappal fiatalabb, szintén orosz Szofja Szamodurovával szemben, aki viszont élete első felnőtt Eb-jén valósággal szárnyalt, tökéletes gyakorlatával, hat triplát is tisztán megugorva Zagitova elé tudott kerülni, s végül bő tizenöt pontos különbséggel diadalmaskodott. Az újonc, aki a felnőttek decemberi oroszországi bajnokságán csak hatodik lett, kétségtelen remeklése mellett eleve Fortunára is támaszkodhatott, hiszen Minszkben nem lehetett ott a korhatáros szabály miatt a túlságosan is fiatal bajnoki dobogósok egyike sem. Ezért indulhatott Szamodurova és a szaranszki ob-n csupán ötödik Zagitova a felnőtt Eb-n, csakhogy míg előbbi élt a lehetőséggel, utóbbi újabb fejre állással jelezte, hogy valami baj van. Hogy valami nem működik, nagyon elromlott a tavaly még joggal ünnepelt sztárnál. Találgatások özöne indult el persze már múlt év márciusában is, amikor a világbajnokságon hibázgatva végül csak ötödik lett. A negatív hangok pedig tovább erősödtek az orosz bajnoki leszereplését követően, a mostani Eb-kudarca nyomán pedig megszaporodott azok száma, akik máris a pazarul indult pályafutás csúfosan gyors végét jósolják... A Zagitovát védelmezőkből is van-maradt azonban elég. A minszki aréna tizenöt ezres nézőserege például úgy ünnepelte, mintha tökéletes gyakorlattal megőrizte volna titulusát, noha sem a kűrje, sem a címvédés nem sikerült. Rendületlenül kitartó hívei pszichés nehézségeket, átmeneti problémákat emlegetnek, némelyek szerint a pubertáskor velejárója az ilyesfajta kiegyensúlyozatlanság.  A mellette szólók érvelésének része, hogy ő sem robot, neki is joga van rontani, pláne olyan csúszós felületen, mint amilyen a jég. Az ellene beszélők ugyanakkor állítják: a sorozatos kűrrontásokkal Zagitova már a „végleg lecsúszottak” közé tartozik. Cáfolatot csak ő maga adhat – ha képes rá, és egyáltalán, ha kap még esélyt az orosz korcsolyasport korifeusaitól. Akik lehet, hogy már a márciusi világbajnoki részvételét sem támogatják. Ha mégis, Zagitova gyaníthatóan utolsó bizonyítási lehetőségéhez jut, mert többet már tényleg aligha hibázhat. Ami biztos: ott állnak – már nem is mögötte vagy mellette, hanem egyre inkább előtte a legalább annyira tehetséges, ráadásul nála is fiatalabb, köztük a már négyfordulatos ugrásra is képes orosz tinik. Akik – korcsolyás szempontból rövidesen nagykorúvá válva – akár már az újdonsült Európa-bajnoknőt, Szamodurovát is a sportági süllyesztőbe taszíthatják... További korosztályos hírek a KORCSOLYASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.