UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2019-01-30 12:39

Már csak felnőttek

Több korosztályos klasszis lépett a felnőttek közé az új esztendőben, köztük az elmúlt két évet uraló Milák Kristóf és Késely Ajna, a háromszoros junior Európa-bajnok Kalmár Ákos és a korosztályos Eb-ezüstérmes Ilyés Laura Vanda. Ők valamennyien nagyot alkottak az utolsó utánpótlásévükben, januártól viszont a felnőttek között kell helyt állniuk.

B. V. – utanpotlassport.huMár a 2017-es év végeztével is számos korosztályos klasszis köszönt el az utánpótlás úszóválogatottól, ez az elmúlt esztendő befejeztével hatványozottan igaz. A minden korábbinál sikeresebb junior Európa-bajnoki és ifjúsági olimpiai szereplés után a legtöbb sikerember „kiöregedett”, és az idén már csak a felnőttmezőnyben úszik.

Számos korosztályos klasszis lépett ki az utánpótláskorból, többek között Milák Kristóf és Késely Ajna is Fotó: Pass Ferenc
Számos korosztályos klasszis lépett ki az utánpótláskorból, többek között Milák Kristóf és Késely Ajna is Fotó: Pass Ferenc
Nem lesz ismeretlen a világversenyek hangulata, a Budapesti Honvéd 18 éves úszójának Milák Kristófnak. Már a másfél évvel ezelőtti budapesti felnőtt-világbajnokságon is részt vett, sőt „gyengébb” számán, a 100 m pillangón ezüstérmet nyert. Aztán egy esztendővel később az augusztusi glasgow-i felnőtt Európa-bajnokságon 200 méteren az egész kontinens mezőnyét leiskolázta, kétség sem férhetett a sikeréhez. Emellett háromszoros ifjúsági olimpiai, négyszeres világ- és nyolcszoros Európa-bajnokként búcsúzik a juniorkorosztálytól. A Kőbánya SC 17 éves kiválósága, Késely Ajna hasonlóan parádés két évet zárt, mi több, sokkal inkább hármat. A 2016-os hódmezővásárhelyi junior Eb-n négyszer, Netanjában hatszor, s végül Helsinkiben ötször állhatott fel a dobogó legtetejére, ezzel már tizenötszörös junior Európa-bajnoknak mondhatja magát. Emellett egy arany-, és négy ezüstérme van az indianapolisi korosztályos világbajnokságról, de utánpótláséveit Buenos Airesben, az ifi olimpián koronázta meg: triplázott, három elsőséggel (200, 400, 800 m gyors) térhetett haza.
Kalmár Ákos háromszoros junior Európa-bajnokként lépett a felnőttek közé Fotó: Derencsényi István/MÚSZ
Kalmár Ákos háromszoros junior Európa-bajnokként lépett a felnőttek közé Fotó: Derencsényi István/MÚSZ
Háromszoros junior Európa-bajnokként köszönt el a korosztályos sporttól a Bajai Spartacus 18 éves sportolója Kalmár Ákos. Helsinkiben 800 és 1500 m gyorson is a csúcsra ért. Természetesen részt vett októberben a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián, amelyről érem nélkül tért haza, majd az év végén a hangcsui felnőtt rövid pályás világbajnokságon az előfutamból nagy egyéni csúccsal a döntőbe jutott, egy nappal később pedig a hetedik helyen csapott célba.
Ilyés Laura Vanda ezüstérmet nyert a helsinki junior Eb-n Forrás: MÚSZ
Ilyés Laura Vanda ezüstérmet nyert a helsinki junior Eb-n Forrás: MÚSZ
És jár a taps az utánpótláséveitől január elsejével elköszönő Ilyés Laura Vandának. A Százhalombattai VUK SE 17 éves versenyzője az utolsó korosztályos Eb-jén szerezte meg pályafutása első kontinensbajnoki érmét: 200 m háton a második lett. Majd betegség miatt kihagyta a felnőtt Európa-bajnokságot, az ifjúsági olimpiára viszont nagy célokkal – az érmes helyezés reményében – utazott el. A dél-amerikai verseny nagy csalódás volt neki, amelyből aztán hamar felállt, és a számára hazai pályán rendezett rövid pályás országos bajnokságon két arany- és egy ezüstérmet nyert, ezzel bejelentkezett a felnőttek között is. További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.