UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Röplabda

2019-01-30 15:20

Még szélesebb bázison

A Vasas korosztályos röplabdázói rendre ott szerepelnek az országos bajnokság döntőiben. Ennek kapcsán beszélgettünk az egyesületnél folyó szakmai munka hátteréről Halász Mártával, aki a klubban betöltött utánpótlás-edzői szerepe mellett az U16-os leányválogatott szakmai munkájáért is felel.

Márványkövi Ferenc − utanpotlassport.huA Vasas utánpótlásbázisát a már évek óta működő iskolaprogram szolgáltatja. Ennek lényege, hogy általános iskolák alsó tagozataiban a gyerekek heti egy-két edzésen vesznek részt. Egy évben kétszer, ősszel és tavasszal háziversenyeket tartanak, amelyekre ellátogatnak az egyesület edzői is. Ilyenkor alkalom nyílik arra, hogy a tehetségesebbnek vélt gyerekeket kiválasszák, majd ezt követően integrálják a klubba. A kicsik egyesületi munkába történő becsatornázása nem egyszerű feladat, hiszen vannak, akik nehezebben állnak át a heti pár alkalmas edzésmennyiségről a heti négy-öt edzésszámra. Az átállást a szülőkkel történő folyamatos együttműködés és konzultáció könnyíti meg.

Mihályi Dorka, a klub saját nevelésű játékosa már a felnőttek közt játszik Forrás: vasasvolleyball.hu
Mihályi Dorka, a klub saját nevelésű játékosa már a felnőttek közt játszik Forrás: vasasvolleyball.hu
„Figyelünk arra, hogy a hozzánk kerülő kicsiknél eleinte még nagyobb hangsúlyt fektessünk a játékosságra, a mozgáskoordináció fejlesztésére és a technikai képzésre. Mindemellett már egész korai kortól, az U10-es korosztálytól kezdve versenyzési és megmérettetési lehetőséget is adunk nekik, hogy meg tudják szokni a versenyekkel együtt járó légkört.” Az egyesület utánpótlásnevelési koncepciójának fontos részét képezi, hogy a különböző korcsoportokkal dolgozó edzők folyamatosan együttműködnek, és a fontosabb szakmai kérdéseket rendszeresen megvitatják egymással. Mindennek köszönhetően a sikerek sem maradnak el. A Vasas fiataljai rendre jól szerepelnek a különböző korosztályos bajnokságokban, szinte kivétel nélkül a dobogó valamelyik fokán végeznek. A sikereket azonban nem feltétlenül csak érmekben és helyezésekben mérik. „Elvitathatatlan, hogy egy klub szakmai munkáját – így a miénket is – a csapatok eredményessége határozza meg. Ugyanakkor azt is szem előtt kell tartani, hogy mi a gyerekek érdeke. Ezért arra tökeszünk, hogy a célok kijelölésekor egyaránt figyelembe vegyük az ő egyéni fejlődési lehetőségeiket és a klubérdekeket, mindezt úgy, hogy az eredményesség ne menjen a kicsik fejlődésének a rovására” – magyarázta Halász Márta. Az egyesületnél folyó utánpótlásnevelés végső célja természetesen az, hogy játékosokat tudjanak adni a felnőtt együttes számára, illetve lehetővé tenni azt, hogy a tehetségesebbek kijussanak külföldre egy-egy tanulmányi ösztöndíj keretében. A Vasas jelenlegi felnőtt női csapatában több saját nevelésű játékos is szerepel, többek között Ambrosio Melanie vagy éppen Mihályi Dorka. Mindketten végigjárták a klub korosztályos csapatait. A rövid távú célok közt szerepel, hogy minden korosztályból élsportolók kerüljenek ki, és hogy a korosztályos versenyeken eredményes, helyezésekben mérhető sikereket tudjanak elérni. A hosszú távú célokkal kapcsolatban pedig így fogalmazott Halász Márta. „Mindenféleképpen szükség lenne egy egységes szakmai koncepció kidolgozására, ami lehetővé tenné a folyamatos építkezést. Emellett törekedni kell egy még minőségibb és tudatosabb kiválasztás megvalósítására. Több iskolát lehetne becsatolni a kiválasztási rendszerbe, és akkor könnyebb lenne harminc-negyven olyan gyereket kiválasztani, akikből élsportolókat tudnunk nevelni.” További korosztályos hírek RÖPLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.