UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2019-01-31 16:13

A fejlődés a legfőbb szempont

A serdülőválogatott számára is elkezdődik az év, hamarosan összetartáson alapoznak majd a 13-14 éves fiatalok. Jövő hétvégi találkozásuk előtt keretedzőjük, Kunyik Zsolt összegezte, hol tartanak a kiskamaszok, valamint hogy mi vár a korosztályra 2019-ben.

Kovács Gyöngyike – utanpotlassport.hu Az edzőtábor helyszíne Tatabánya lesz. Az ifjú judósok idén első alkalommal jönnek össze február 8-tól 10-ig. Általában az éves ciklustól függ az alkalmak száma, az év első felében az utolsó téli hónaptól májusig havonta egyszer találkoznak.

A serdülő-válogatott keretösszetartásra készül Fotó: Marcali Gábor
A serdülő-válogatott keretösszetartásra készül Fotó: Marcali Gábor
„Az év első részének legnagyobb versenye június első hétvégéjén lesz, addig nagy a hajtás, folyamatos felkészülés jellemzi a serdülők mindennapjait. Ezt majd nyári pihenő követi, mivel az év második fele még ennél is mozgalmasabb lesz számukra” – kezdte az ismertetést a serdülők keretedzője, Kunyik Zsolt. „A második időszakban jönnek a komolyabb versenyek, többek között az országos bajnokság. A serdülőknél két évfolyam van, hazai szinten viszont idősebb kategóriákban is versenyezhetnek: a fiúk indulhatnak az ifjúsági versenyeken, míg a lányok akár a juniorok között is megmérethetik magukat. Az esztendő vége a legsűrűbb, akkor az összetartások már szinte bele se férnek a naptárba, ilyenkor inkább külföldi versenyekkel szoktunk újabb ingert adni: Lengyelország, Németország és Szlovénia szerepel az úticélok között.” A fiataloknak ez a szakasz leginkább a folyamatos fejlődésről és a felkészítésről szól, hogy mire az ifik közé kerülnek, már tapasztalattal rendelkezzenek, és a megfelelő alapokat, mozgásformát jól elsajátítsák. „Ebben a korosztályban nemzetközi szinteken még nincsenek nagy világversenyek, Európa-bajnokságon és világbajnokságon ők nem indulnak. A serdülőválogatott arra hivatott, hogy a korcsoport legjobbjainak magasabb ingert adjon, melynek
A válogatott keretedzője, Kunyik Zsolt Forrás: kemsport
A válogatott keretedzője, Kunyik Zsolt Forrás: kemsport
segítségével fel tudnak készülni a következő évi erősebb megméretésekre” – tette hozzá a tréner. Az összetartásokon mintegy 40-50 fő vesz részt, ebből a válogatottak száma megközelítőleg harminc. „A keret minden évben változik, viszont az összetartások népszerűek. Akik már megközelítik a kerettől elvárt szintet, csatlakozhatnak hozzánk.” A közösen töltött időszakok alkalmával napi két judoedzése van a fiataloknak, a reggeleket futással kezdik, de kondicionáló tréninget is tartanak számukra. A legnagyobb hangsúly azon van, hogy a technikai és taktikai elemeket gyakorolják, a fejlesztés és a mozdulatok pontosítása áll a főszerepben. „Serdülőink még a fejlődési szakaszban vannak mentálisan és fizikálisan egyaránt, itt még az alapozás történik” – mondta Kunyik, aki rendszeresen összedolgozik az ifjúsági keretedzőkkel annak érdekében, hogy minél sikeresebb legyen a honi judóutánpótlás helyzete. „Egyeztetünk, mérlegelünk, így mindenkinek könnyebb a dolga. Az elmúlt években több olyan versenyzőt is adtunk az ifjúsági korosztálynak, akik később érmeket szereztek az Európa-bajnokságon és világbajnokságon.”   További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.