- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Kezdetnek nem rossz

Márványkövi Ferenc − utanpotlassport.hu [1] Az év első hazai öttusa eseménye hétfőn a nők selejtezőjével kezdődött. Az első versenynapon az ötvenhét női indulóból nyolc magyar versenyzőnek sikerült kvalifikálnia magát a harminchat fős szerdai döntőkre, köztük öt utánpótláskorúnak: Barta Luca (19), Dallos Lilla (17), Guzi Blanka (19), Sarcia Borbála (17) és Szarka Luca (16) lehett ott a fináléban. A tavalyi eredményeket tekintve Guzi és Barta kvalifikációja nem okozott különösebb meglepetést, viszont örvendetes volt Szarka szép selejtezőbeli szereplése, akinek sérülés miatt tavaly ki kellett hagynia a portugáliai ifjúsági világbajnokságot. Sérülés, illetve korábbi betegség miatt viszont nem indult a versenyen Gulyás Michelle és Kalincsák Eszter, ők a tavalyi junior világversenyeken már bizonyították eredményességüket és tehetségüket.

Barta Luca bizonyult a legjobb magyar utánpótláskorú versenyzőnek Forrás: penthatlon.hu [2]

Barta Luca bizonyult az egyik legjobb magyar utánpótláskorú versenyzőnek  •  Forrás: penthatlon.hu

Szarka nagyon jól kezdte a szerdai döntőket, hiszen az úszást követően egyéniben az 5. helyen állt, mindössze tíz ponttal lemaradva az elsőtől. Ami a többieket illeti, Sarcia a 14., Barta a 16., Guzi a 20., Dallos pedig a 32. helyen várta a folytatást. Szarka kitűnően folytatta a versenyzést: a vívást megnyerve az összetett verseny élére ugrott. A mieink közül Barta a 11., Dallos a 26., Sarcia a 29. helyen zárta a vívást, Guzi azonban egy kisebb sérülés miatt be kellett fejeznie a versenyzést.

Nagyon jól sikerült a lovaglás Sarciának, aki az előkelő 3. helyet szerezte meg. Ebben a versenyszámban Dallos a 13., Barta a 16., Szarka pedig a 27. helyen végzett.

A kombinált futás-lövészet már kevésbé sikerült fiataljainknak, a legjobb eredményt Barta érte el (18. hely), aminek köszönhetően az összetett versenyben a 10. helyen végzett, és ezzel a legjobb magyar női versenyzőnek bizonyult.

Kállai Ákos női és junior szövetségi kapitány pozitívan értékelte a juniorok teljesítményét.

„Barta Luca nagyon meggyőzően versenyzett, és ezzel kitűnően helyt állt a felnőttek között, hiszen sikerült bekerülnie az első tizenkettő közé, ami nagy szó. Olyan mezőnyben érte el ezt a szép sikert, ahol számos vb-dobogós és világkupa győztes versenyző is indult, ez mindenféleképpen növeli az érdemeit. Mindez vélhetően motiválóan hat majd a teljesítményére az év hátralévő versenyein is.”

Kállai a legfiatalabb magyar induló kapcsán is elégedetten nyilatkozott.

„Ki szeretném még emelni Szarka Luca teljesítményét is. Ne felejtsük, hogy ő még csak elsőéves ifjúsági A korosztályú versenyző, és ennek ellenére megnyerte a vívást, és az első két versenyszámot követően vezette a mezőnyt. Ifi korúként a felnőttek között ebben a számban diadalmaskodni azt vetíti előre, hogy később nem lesznek gondjai a vívással. Azt is tudni kell, hogy egészségügyi problémák miatt ki kellett hagynia a teljes tavalyi évet, és csak ősszel, november környékén kezdte el a felkészülést. Úgy vélem, hogy a közeljövőben a juniorok közt is helyt fog állni.”

A kapitányban maradt némi hiányérzet is, hiszen két juniorkorú sportoló, Gulyás Michelle és Kalincsák Eszter nem tudott elindulni a viadalon, így jelenleg nehéz megmondani, hogy milyen a jelenlegi formájuk. Emellett Guzi Blankának a vívás közben megfájdult a lába, és mivel a kapitány az idei év hátralévő versenyeit szem előtt tartva nem akart kockázatot vállalni, visszaléptette Blankát a további versenyzéstől.

A férfiak keddi selejtezőversenyén összesen kilenc magyar sportoló jutott tovább a 76 fős, rendkívül erős mezőnyből a 36 főt számláló döntőbe, köztük három juniorkorú, Bernáth Bálint (20) és Kardos Bence (20), akik a tavalyi junior vb-n csapatban – Szabó Illés társaságában – aranyérmet szereztek, valamint Regős Gergely (22). Sajnálatos módon Szép Balázsnak (18) nem sikerült a kvalifikáció. A döntőket Kardos kezdte jobban, miután az úszásban a 12. helyet szerezte meg, míg Bernáth a 16., Regős pedig a 29. legjobb eredményt érte el. Sajnos a vívás kevésbé sikerült Bernáthnak és Kardosnak, viszont Regős a 8.helyen zárta ezt a számot. A lovaglásban azonban Bernáth óriásit javított teljesítményén, és a 4. legjobb lovaglóteljesítményt tudhatta magáénak, de Kardos is a mezőny első felébe „lovagolta magát”. A kombinált futás-lövészetben Kardos a 7., míg Regős a 10. helyen ért célba, Bernáth pedig a 30. pozíciót szerezte meg. Az összetett versenyben így végül Regős a 10., Kardos a 22., míg Bernáth a 26. helyen végzett.

Martinek János, a fiúk kapitánya így értékelte a látottakat:

„Összességében elégedett vagyok a fiatalok szereplésével, mert tisztességgel helyt álltak a felnőttek mezőnyében. Ez különösen igaz Bernáth Bálintra, akinek a teljesítményén nagyon szépen látszik a folyamatos munka. Kardos Bencének a vívással akadtak kisebb gondjai az elején, de ezt követően a futás-lövészetben nagyon szépen javított. Sajnos egy kicsit csalódás számomra, hogy Szép Balázs, aki a tavalyi junior Eb-n jó eredményt ért el csapatban, most nem jutott a döntőbe.”

Lány utánpótláskorú versenyzőink helyezései a 2019-es Peridot nemzetközi fedett pályás felnőtt öttusaversenyen:
10. Barta Luca 1326 pont (Trion SC)
22. Szarka Luca 1251 pont (Volán Fehérvár)
26. Dallos Lilla 1221 pont (BHSE)
29. Sarcia Borbála 1191 pont (KSI)
35. Guzi Blanka 274 pont (Swimming Pentathlon)

Fiú utánpótláskorú versenyzőink helyezései a 2019-es Peridot nemzetközi fedett pályás felnőtt öttusaversenyen:
10. Regős Gergely (KSI)
22. Kardos Bence (Trion SC)
26. Bernáth Bálint (Volán Fehérvár)

További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN [3] a sportági aloldalunkon.