UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Sportlövészet

2019-02-02 12:50

A döntőt kell megnyerni, nem a selejtezőt

Igazán izgalmas küzdelmen vannak túl a hazai juniorkorú sportlövők, akik pénteken, Százhalombattán, az országos bajnokságon mérték össze tudásukat. A verseny rangját tovább növeli, hogy ez volt a harmadik válogató a márciusban rendezendő, eszéki korosztályos Európa-bajnokságra. A 10 méteres légpuska számban a fiúk között Klenczner Márton, a leányok mezőnyében Horváth Lea, a 10 méteres légpisztolyosok versenyében pedig Nagy Máté László és Jákó Miriam diadalmaskodott.

M. Sz. utanpotlassport.hu Vasárnapig még biztosan a sportlövészeté lesz a főszerep Százhalombattán, ugyanis a Pest megyei városban zajlik a sportág országos bajnoksága a felnőtt-, a junior- és az ifjúsági korosztály számára egyaránt. Csütörtökön a felnőtteké, pénteken pedig a junioroké volt a főszerep.

Csütörtöktől vasárnapig rendezik a sportlövő országos bajnokságot Százhalombattán Forrás: MSSZ
Csütörtöktől vasárnapig rendezik a sportlövő országos bajnokságot Százhalombattán Forrás: MSSZ
Érdekes viadalon vannak túl a sportág hazai legidősebb utánpótláskorú képviselői, hiszen mindkét számban, a 10 méteres légpuskában és a 10 méteres légpisztolyban a fiúk és lányok között sem tudta megvédeni elsőségét a kvalifikáció győztese. A legnagyobb meglepetést talán Pekler Zalán második helye jelentette a fiú légpuskások között. A komáromi lövő ugyanis csütörtökön ezüstérmet szerzett a felnőttek mezőnyében, megelőzve többek között Sidi Pétert, és a saját korosztályában is első helyen kvalifikálta magát a döntőbe, ahol azonban 1,7 körrel lemaradt a TIG DSE versenyzője, Klenczner Márton mögött. A dobogó harmadik fokára az UTE növendéke, Kiss Viktor állhatott fel. Ha már puska, akkor érdemes kiemelni a lányok küzdelmét is, ahol a szintén komáromi Horváth Lea a második, a TIG DSE kiválósága, Mészáros Eszter pedig az első helyen jutott be a nyolcas fináléba, amely az ő esetükben is tartogatott fordulatokat. Horváth ugyanis magabiztos teljesítményt nyújtva megnyerte a versenyt, ám a második helyet nem Mészáros – ő a harmadikként végzett –, hanem klubtársa, Lovász Dorina szerezte meg, csupán két tizeddel elmaradva az aranyéremtől.
Nagyot döntőzött Klenczner Márton a fiú junior légpuskások között Forrás: MSSZ
Nagyot döntőzött Klenczner Márton a fiú junior légpuskások között Forrás: MSSZ
Kiválóan lőtt Klenczner Márton a fiú junior légpuskások döntőjében. Forrás: MSSZ Ám a legnagyobb „feltámadást” mégis a légpisztolyosok között láthatták a százhalombattai Szabadidő Központba kilátogatók. A Cél-Tudat SE fiatal pisztolyosa, Jákó Miriam ugyanis a selejtezőben mindössze az ötödik helyen végzett, a legjobb nyolc között azonban nemcsak a KSI SE már jól ismert duóját, Fábián Sára Ráhelt és Komáromi Krisztina Pannát előzte meg, hanem a végső győzelmet is bezsebelte. A légpisztolyos fiúk megméretését a Budapesti Honvéd Sportegyesület tehetsége, Nagy Máté László nyerte mindössze nyolc tizeddel megelőzve Hajdu László Márkot. A bronzérem Agárdy Vilmos nyakába került. Kiemelkedő teljesítményt nyújtott az ob-n Mészáros Eszter (17), aki az alapversenyben ifi, junior és felnőtt országos csúcsot lőtt, akárcsak a gödöllői TIG junior lány csapata. Utóbbi eredmény a felnőtt férfi csapat országos csúcsát is meghaladja. Szombaton a férfi és női légpisztolyosok, vasárnap az ifjúságiak versenyeznek. A sportági szövetség február 6-án, szerdán dönt a márciusi eszéki felnőtt és junior Európa-bajnokságra utazó csapat összetételéről.

A JUNIOR SPORTLÖVŐ ORSZÁGOS BAJNOKSÁG ÉRMESEI 10 méteres légpuska. Fiúk: 1. Klenczner Márton (TIG), 2. Pekler Zalán (FSLK), 3. Kiss Viktor (UTE) Leányok: 1. Horváth Lea (KVSE), 2. Lovász Dorina (TIG), 3. Mészáros Eszter (TIG) 10 méteres légpisztoly. Fiúk: 1. Nagy Máté László (BHSE), 2. Hajdu László Márk (KSI SE), 3. Agárdy Vilmos (NYPLE) Leányok: 1. Jákó Miriam (CTSE), 2. Fábián Sára Ráhel (KSI SE), 3. Komáromi Krisztina Panna (KSI SE)

További korosztályos híreink SPORTLÖVÉSZETBEN a sportági aloldalunkon.