- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Fényesebbet a bronznál

Márványkövi Ferenc − utanpotlassport.hu [1]  Barta Luca már a tavalyi junior vébén bronzérmet szerzett a lánycsapat tagjaként  először akkor figyeltünk fel rá. Az idei első öttusaversenyen pedig a felnőttek között is megállta a helyét. Lucával azelőtt beszélgettünk, mielőtt elutazott volna a válogatott kerettel a riói edzőtáborba.

Barta Luca jó teljesítménnyel kezdte az idei évet Forrás: penthatlon.hu [2]

Barta Luca jó teljesítménnyel kezdte az idei évet  •  Forrás: penthatlon.hu

− Hogyan értékeled ezt a 10. helyet?

− Nagyon örülök neki, de leginkább az a fontos, hogy a vívás jól sikerült: szinte végig koncentrált tudtam maradni. Nálam kiszámíthatatlan, hogy hogyan megy a vívás, és az utóbbi időben sajnos inkább nem jött ki a lépés. Ezért most a verseny előtt elhatároztam, nagyon figyelni fogok rá, mert a vívóteljesítményem mindig meghatározza, hogy a többi versenyszámban miképpen szerepelek. Hála az égnek, sikerült mindkét napon határozottan és eredményesen vívnom, ami jó visszajelzés az eddig elvégzett munkámmal kapcsolatban.

− Úgy tűnik, a versenyen nyújtott vívóteljesítményeddel elégedett vagy, de mi a helyzet a többi számmal?

− Ahhoz képest, hogy még csak alapozás közben járunk, mindegyikkel elégedett lehetek. Talán lovaglásban lehettem volna jobb egy kicsit, ott sajnos több hibát is elkövettem. Pedig ez az egyik kedvenc számom, tulajdonképpen emiatt kezdtem el öttusázni. Mindezt leszámítva, összességében pozitívan értékelem a Peridoton nyújtott teljesítményemet.

− A tavalyi junior-világbajnokságon Guzi Blankával és Gulyás Michelle-lel egy csapatban bronzérmet szereztél. Idén mire számíthatunk?

− Mindenféleképpen szeretnék sokkal jobb eredményt elérni, mint tavaly, de a helyezést illetően még nem fogalmaztunk meg konkrét célkitűzéseket. Az a célom, hogy mindegyik számban javítani tudjak, és túlszárnyaljam eddig elért eredményeimet. Remélem, hogy ez a hármas az idén is össze tud majd állni, és sok érmet gyűjt a világversenyeken. Idén akár fényesebbeket is, mint tavaly.

− És össze fogtok állni?

− Lehet, de még Kalincsák Eszterrel is számolni kell, aki szintén az egyik legjobb öttusázó a juniorkorosztályban. Végül úgyis az aktuális forma dönti majd el, hogy kik alkotják a csapatot.

− Mit mondanál erről a csapatról, hogyan jellemeznéd magatokat?

− Nagyon jóban vagyunk egymással, könnyen megtaláljuk a közös hangot. Ezen kívül, ha az egyikünk mélypontra kerül, a másik kettő mindig kisegíti onnan. Ilyenkor viccel próbáljuk  áthidalni a nehéz helyzeteket.

− Nem akárhova, hanem Rióba készültök edzőtáborba…

− Igen, és teljesen más lesz, mint itthon. Több szabadidő áll majd rendelkezésünkre, és iskolába sem kell majd menniünk. De ami legfontosabb, hogy együtt leszünk a felnőtt válogatott tagjaival, akik egyébként mindig nagyon segítőkészek, és nagyon sokat tanulunk tőlük. Sokat edzünk együtt, és például amikor rossz passzba kerülünk, ők próbálnak onnan kisegíteni minket. Nagyon jó velük a kapcsolatunk, és remélem, hogy ez a jövőben is így lesz.

− Ha már a jövőről beszélünk, mik a terveid?

− Szeretnék öttusázni, ameddig csak lehet, de emellett  folytatni kívánom tanulmányaimat is. Nagyon érdekel a pszichológia, minden valószínűség szerint erre szakra jelentkezem majd. Nekem már évek óta pszichológus segíti a felkészülésemet, többek között innen is jött az ötlet. Hátha egyszer én tudok másnak segíteni.

További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN  [3]a sportági aloldalunkon.