- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Túl az első lépésen

G.G. – utanpotlassport.hu [1] Az Eindhoven Diving Cup elnevezésű hollandiai viadalon kezdte a szezont a műugró Hais Dorottya: a 15 éves sportolónak ez volt pályafutása első A-kategóriás versenye, amelyen az idény eleji forma ellenére kiváló eredményekkel zárt.

51157279_2035714713162181_1783132917921218560_n [2]
A viadal pénteki nyitónapján Csóri Dorkával párban szinkronműugrásban ezüstérmet nyert a felnőttek között, majd vasárnap egyéniben a tizedik lett.

„Alapvetően a június végén sorra kerülő ifjúsági Európa-bajnokságra készülünk. Az oda vezető úton ez volt az első állomás, az első nemzetközi megmérettetés. Érdekesség, hogy a nyári felkészülés után ez a viadal még nem szokott általában ilyen jól sikerülni” – elevenítette fel Hais Dorottya az eindhoveni hétvégét, amelyen 18 ország klubjai versengtek egymással.

A fiatal versenyző megjegyezte, veszélyben volt az indulása, ugyanis két héttel korábban egy rossz mozdulat következtében kibicsaklott a térde, ami miatt nem is tudott edzeni, s a hollandiai szereplést is csak beinjekciózva tudta vállalni. Mint azt elmondta, Eindhovenben még egy alapgyakorlattal ugrottak, a következő hónapokban szépen fokozatosan jönnek majd a nehezítések.

Hozzátette, első sorban az egyénire koncentrál majd, azonban az éppen Hollandiából hazatérő Ligárt Balázs edző segítségével nemrég egymásra találtak Csóri Dorkával, akivel első alkalommal versenyeztek együtt, így különösen értékes ez a mostani második hely. Megjegyezte: jól és gyorsan megtalálták a közös hangot – pedig csak heti egy-két alkalommal készülnek specifikusan a szinkron gyakorlatokra –, éppen ezért folytatni fogják ebben a felállásban.

A közelmúltban a sportág hazai helyzete nem volt éppen rendezettnek mondható, ám stabilizálódni látszik a helyzet, ez pedig nagy lendületet adhat a fiataloknak is. Ahogyan Hais Dorottya elmondta, korábban a Margitszigeten, a Hajós Uszodában zajlott a felkészülés, ott azonban bármikor közbe szólhatott egy szinkronúszó-, vagy éppen vízilabdaedzés, ami azonnal borította is a terveket. Ráadásul télen sátor alatt kellett készülniük, ami a légzés szempontjából nem túl ideális. Tavaly januárban azonban birtokba vehették a Duna Arénát, ahol, ahogyan ő fogalmazott, a lehető legjobb körülmények között, tornaterem és szivacsgödör segítségével is készülhetnek a versenyekre.

A tehetséges sportoló színészként is jelentős sikereknek volt már a részese, hiszen 2017-ben szerepelt Deák Kristóf Oscar-díjjal jutalmazott Mindenki című rövidfilmjében. Hais Dorottyát a nézők legközelebb a Majd helyett most című filmben láthatják, ahol Hozleiter Fanny, azaz Mosolyka gyerekkori énjét alakítja majd.

Hozzátette, természetesen a legfontosabb jelenleg a műugrás, a következő időszakban várhatóan minden hónapban lesz egy-egy külföldi verseny, azonban az edzőjével közösen döntenek majd arról, hogy ezek közül melyekre utaznak majd el.

Egyéb korosztályos hírek MŰUGRÁSBAN [3] a sportági aloldalunkon.