UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Röplabda

2019-02-06 13:59

Ígéretes perspektívák

Túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy immáron ötödik éve Békéscsaba a hazai női röplabda fellegvára. A jelenleg is regnáló magyar bajnok felnőttcsapatában több utánpótláskorú játékos is szerepel, köztük olyanok is, akik korábban a juniorcsapatából kerültek a felnőttek közé. Utánpótlásvonalon még tovább akarnak erősödni, és egyre több fiatal játékost szeretnének kinevelni a felnőtt keret számára. Nagy Attilával, a klub utánpótlás szakmai vezetőjével beszélgettünk.

Márványkövi Ferenc − utanpotlassport.huA Békéscsabai Röplabda Sport Egyesület (BRSE) 2000-es megalakulása óta foglalkozik leány utánpótláskorú játékosok képzésével és nevelésével, valamint a női szakág magas szintre történő fejlesztésével.

Békéscsabán egyre népszerűbb a röplabda Forrás: brse.hu
Békéscsabán egyre népszerűbb a röplabda Forrás: brse.hu
A város hat óvodájában folyik az Ovilabda elnevezésű program, melynek keretén belül heti egy alkalommal tartanak labdás-ügyességi foglalkozásokat. Ennek egyik legfőbb célja, hogy a kicsikkel megismertessék a mozgás örömét, és hogy megszerettessék velük a sportágat. Az utánpótlásnevelés következő színhelye az általános iskola: az egyesület három nagy városi bázisiskolájában összesen 350-400 leánygyermekkel foglalkoznak. A képzést hatéves éves kortól szisztematikusan építik fel egészen a felnőttekig, „félúton” történik meg az első komolyabb kiválasztás. Tizenhárom éves korukig általános képzést kapnak a gyerekek, a tehetségesebbeket és ügyesebbeket először az U13-as korosztályban kezdik kiválogatni, majd innentől fokozatosan építik fel a rendszert. Minden korcsoport esetében ugyanazt a koncepciót tartják szem előtt, miszerint a felnőtt keret részére biztosítani kell a magas szinten képzett játékosokat. Nagy Attila a részleteket a következőképpen fejtette ki: „Minden korosztályban elsősorban a technikai, taktikai és sportág specifikus fejlesztésre fektetünk nagyobb hangsúlyt. Eleinte az eredményesség másodlagos szempont, de természetesen az U17, az U19 és az U21-es korosztályokban már ez is követelmény. Ebben a korban már meg kell fogalmazni a játékosok számára a kézzelfogható elvárásokat, másképp értelmét veszti az utánpótlásképzés.” A toborzással nincs gond, a felnőttek sikerei olyan népszerűvé tették a sportágat a városban, hogy rengeteg gyerek jelentkezik röplabdázni. Bár a túljelentkezés örvendetes, egyelőre nehéz a megfelelő szakmai és infrastrukturális feltételeket előteremteni. A város azon dolgozik, hogy meg tudjon felelni a fent említett kihívásoknak. A Modern Városok Program (MVP) keretében többek között az egyesület bázisiskoláiban jelentősebb tornatermi felújítások történtek, melyek új padlók lefektetésére, térelválasztók elhelyezésére, festésre és modern ledes világítás kialakítására terjedtek ki. Az MVP keretein belül megvalósuló másik jelentős beruházás az Akadémiai Projekt, melynek részeként új röplabdás munkacsarnok épül a városban. Ez három, egyenként 1500 négyzetméter alapterületű pálya, és különböző kiszolgáló egységek létesítését foglalja magában. A beruházás remélhetően februárban elkezdődik, novemberre pedig megnyílik az új létesítmény. Mindezen túl a város két projekt segítségével igyekszik javítani az infrastrukturális helyzeten. Megújul a városi sportcsarnok, egy új sportuszoda és egy multifunkcionális sportcsarnok is felépül.   További korosztályos hírek RÖPLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.