UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2019-02-07 19:02

Viharban edződik

Az angol kosárlabda bajnokságban szereplő Sussex Storm U16-os fiú kosárlabdacsapata nyerte a január 19-én rendezett kupadöntőt, soraiban a Vasas Akadémia és a BLF Kosárlabda Klub korábbi játékosával, a 15 éves Szilvágyi Bencével. Az ifjú tehetség három éve él a családjával Angliában, és fiatal kora ellenére nem csak mint játékos, hanem mint bíró is tevékenykedik a parketten a fiatalabb korosztályok mérkőzésein. Elmondása szerint, ha nem válik belőle profi kosaras, mindenképpen hivatásos bíró vagy edző szeretne lenni.

Sztrik Martin Az Angliában élő 15 éves Szilvágyi Bencével beszélgettünk az eddigi kosárlabda-pályafutásáról, a sportág szigetországi állapotairól és a céljairól.

A 15 éves Szilvágyi Bence
A 15 éves Szilvágyi Bence
– Mikor kezdtél el kosárlabdázni? Nyolc évvel ezelőtt vágtam bele a sportágba, először a Vasas Akadémiában, majd egy évvel később iskolai tanárom javaslatára átigazoltam a BLF Kosárlabda Klubhoz. Igazság szerint azért is váltottam, mert ez közelebb volt a sulimhoz, valamint új barátokat akartam szerezni. Négy évet töltöttem ott, majd kiköltözünk Angliába. – Hogyan kerültetek a szigetországba?  – Igazság szerint a szüleim új lehetőségeket akartak nyújtani nekem és a testvéreimnek, így megkérdezték tőlünk: van-e kedvünk egy évre kiköltözni? Ha tetszik maradunk, ha nem, akkor hazaköltözünk. Megtetszett mindegyikünknek, így maradtunk. – Mi volt a legnehezebb az országváltás során? – A nyelv. Amikor kijöttünk, nem beszéltünk egyáltalán angolul, így sok gondot okozott, hogy megértessem magam. Mostanra persze már folyékonyan beszélem, úgyhogy a legnagyobb kihívást – úgy érzem – legyőztem. – Hogyan találtál kint csapatot? – Mielőtt kiköltözünk, édesanyám már kinézte előre, hogy milyen csapatok találhatóak leendő lakhelyünk közelében, Sussexben, csakúgy, mint az iskolát, úgyhogy ezek miatt nem kellett aggódnom, előre meg volt tervezve minden. A Sussex Storm együttesére esett a választás, ahol gyakorlatilag egy edzés után leigazoltak, és azóta őket erősítem. – Milyen poszton játszol? – Irányító és bedobó vagyok. – Miben különbözik az angol kosárlabdázás az itthonitól? Egyáltalán mennyire népszerű a futball mellett?
A Sussex Storm kupagyőztes U16-os csapata
A Sussex Storm kupagyőztes U16-os csapata
 A focit és a rögbit ugyan semmi sem tudja háttérbe szorítani itt, de ettől függetlenül, számomra is meglepő módon népszerű a kosárlabda is. Azt figyeltem meg, hogy itt sokkal szabadabban játszhatnak a játékosok, mint otthon. Az edzők nem kötik meg annyira a kezüket, hanem engedik  egyénileg kibontakozni. Ez annyiból rossz, hogy fegyelmezetlenséget szül, viszont valamelyest érettebbé teszi a fiatalokat, hiszen önállóan kell döntést hozniuk. Úgy vélem, hogy a magyar kosárlabda jobb és eredményesebb, viszont az angol szabadabb, és ebből a szabadságból egy kicsit kaphatnának a magyar fiatalok is. – Az edzőkkel mi a helyzet? – Az angol edzők a meccseken kívül nem nagyon emelik fel soha a hangjukat, nem kiabálnak, nem dorgálnak, mint mondjuk otthon. Képzettségben viszont nincsenek is azon a szinten, mint a magyarok. – Hány edzésed van egy héten? – Jelenleg csak három, ami magyar viszonylatban kevésnek számít ebben a korosztályban, hiszen otthon négy-öt edzésük van a tizenöt-tizenhat éveseknek. Ennek az oka többet között, hogy itt a fiatalok általában nem csak egy sportágat űznek. – Mi volt az eddigi legnagyobb sikered? – Mindenképpen a legutóbbi kupagyőzelmünket emelném ki. Az U16-os országos kupát nyertük meg, hivatalos nevén a National Basketball Cupot, amelyben a legjobb utánpótláscsapatok küzdöttek meg. A döntőt egy londoni együttes, a Baltic Stars ellen játszottuk. Ez rendkívül erős csapat, amelynek nagy része Angliában élő litvánokból áll. Sikerült felszívnunk magunkat, és tizenöt ponttal legyőztük őket. – Milyen lehetőségeket látsz Angliában a kosárlabdát illetően? – Engem a sportág minden oldala érdekel. Persze a cél, hogy profi kosárlabdázó legyek, de a játékvezetés is foglalkoztat, és később edző is szeretnék lenni. Itt kint nem kell tizennyolc évesnek lenni, hogy az ember letegyen egy bírói vizsgát, így megcsináltam én is, és jelenleg is fújok meccseket a fiatalabb korosztályok bajnokságaiban. – Van kedvenc angol kosárlabdacsapatod? – Igen, kettő is, a London Lions és a Leicester Riders. Utóbbi ellen például a Szolnok is játszott a EuroCupban. Mivel viszonylag messze vannak ezek a csapatok Sussextől, ezért csak a tévében tudom követni a meccseiket, de nagyon szeretem a játékukat. További korosztályos híreink KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.