- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Első megméretésükre készülnek

Kovács Gyöngyike – utanpotlassport.hu [1] Az Európa-kupán a 2002-es, 2003-as, valamint a 2004-es születésű ifjú dzsúdósok vehetnek részt, ráadásul szép számmal képviselik Follonicán a magyar színeket.

Az ifjúsági válogatottak először a follonicai Ek-n bizonyíthatnak Fotó: Baumann Béla [2]

Az ifjúsági válogatottak először a follonicai Ek-n bizonyíthatnak  •  Fotó: Baumann Béla

„Az induló ötven fő valahol realitás, hazai korosztályos versenyeinken mintegy 200-250 fiatal szokott szerepelni, közülük pedig a válogatott versenyzők indulhatnak a kupákon” – mondta Illés Sándor, a Magyar Judo Szövetség ifjúsági és serdülő koordinátora. „Vegyes összetételű a csapatunk, három évjárat fiataljai versenyeznek a hétvégén. Legutóbb ősz végén volt Ek verseny, első sorban azt szeretnénk feltérképezni, hol tartanak most a gyerekek.”

Fontos szempont ez, hiszen a folyton változó ifjak súlya gyarapodik, így pedig a szezon kezdetével többen is súlycsoportot váltanak. A szakember elmondása szerint a legkisebb és legnagyobb súlycsoportokban valamivel kevesebb a versenyző, de nagy létszámban szerepelnek a cselgáncsozók 48 és 63 kilogramm között. „Idővel beáll a súlyuk, ez természetes folyamat. Megnézzük, ki hol tart most, s feltérképezzük más nemzetek versenyzőit is. Fiataljaink számára most kezdődik csak igazán az év. Follonica az első állomás, s lesz még négy másik kupaverseny is az évben. Fontos eleme ez a versenynaptárnak, az öt

Illés Sándor, a fiatalok koordinátora Forrás: judo.hu [3]

Illés Sándor, a fiatalok koordinátora  •  Forrás: judo.hu

verseny során egy-egy versenyzőnek összesen két érmet kell gyűjtenie ahhoz, hogy kvalifikálhassa magát, illetve szövetségi költségekkel kijuthasson az ifjúsági Európa-bajnokságra, valamint a világbajnokságra” – tette hozzá Illés, majd hozzátette: a 2002-es és 2003-as születésűekre az említett versenyeken kívül az európai ifjúsági olimpiai játékok is várnak még.

Személy szerint egy érmet mindenképpen várok. Versenyzőm, Mamira Luca 48 kg-ban jól szerepelhet, de a többi fiatalban is rengeteg erő rejlik még. Egy nemzetközi verseny egészen más, mint egy hazai megméretés, magas lesz a színvonal. Bízunk abban, hogy minél többen kezdik jó eredményekkel a kupasorozatot, s a rangosabb versenyeken is szerepelhetnek majd az idén.

 

További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN [4]a sportági aloldalunkon.