UtánpótlásSport
2024. április 16.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2019-02-09 16:29

Mindenben fejlődni akarnak

A Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémia egy évvel ezelőtt kapta meg az akadémiai minősítést. Horváth József, a klub szakmai vezetője értékelte az évad első felét.

UP-info Miután a Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémia megkérte edzőit, hogy értékeljék az idei évad első felét, ugyanezt megtette Horváth József szakmai vezető is. Pontosabban ő az akadémiai követelmények alapján értékelte az első félévet a klub honlapján.

Egy évvel ezelőtt kapta meg az akadémiai minősítést a Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémia Forrás: Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémia
Egy évvel ezelőtt kapta meg az akadémiai minősítést a Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémia Forrás: Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémia
– Jelent valamilyen plusz feladatokat a vezetőségnek és az edzőknek, hogy akadémia lett a klub? – Természetesen rengeteg feladat van, aminek meg kell felelnünk. Amikor megkaptuk az akadémiai címet, akkor kilencven százalékban készen álltunk ezekre a feladatokra, de nyilván akadtak problémák, amiket folyamatosan megpróbálunk megoldani. Azt hadd jegyezzem meg, hogy edzőink maximálisan partnerek ezekben a feladatokban, így természetesen sokkal könnyebb dolgunk van. Nyilván nem működik minden tökéletesen, vannak hibáink, amiket javítanunk kell, de kijelenthetem: nincs szégyenkezni valónk. Sikerrel oldottuk meg a legfontosabb feladatunkat, hogy a szakmai munkát szétválasztottuk a menedzsmenttől és a többi problémás területen is haladunk. – Jár többlet adminisztrációval az új „besorolás”? Például az edzéstervek készítésénél, az egyéni teljesítményértékelés területén?
Horváth József
Horváth József
– Nincs kifejezetten több adminisztráció, ami az irodai munkát illeti. Az edzéstervezésnél vezettünk be újdonságokat – ezek csak részben az akadémiai működés feltételei, részben a mi elhatározásunk. Ebben a kérdésben (is) a maximumra törekedtünk, így a mai rendszerünket – szerintem – bárki átlagon felülinek minősítené. – Az edzők teljesítményére vonatkozóan is vannak elvárások, ellenőrzések? – Többféle kontroll van. Végzünk belső ellenőrzéseket, ezen belül két edzőt minősítési eljárás alá vettünk, ahol minden edzést négy szakember figyel és értékel. Az idei évben Tóth Alexandra és Bali Ádám a „kiszemelt”, a megfigyeléseket pedig Bokor Ákos, Gottschling Gábor, dr. Szekeres Csaba és jómagam végezzük. Ezen felül a szövetségtől is érkeznek ellenőrök, akik az edzéseket véletlenszerűen látogatják. – Melyek a legsarkalatosabb pontjai az ellenőrzésnek? – Leginkább a „mindent figyelünk” kifejezést használnám. Aki kicsit járatosabb a kosárlabda-utánpótlásban, az tudja, nem lehet egy tényezőt kiemelni, hanem összességében kell vizsgálni a folyamatokat. – Volt olyan terület, amiben esetleg fejlődniük kell? – Erre talán egy gondolattal tudok válaszolni: mindenben fejlődnünk kell! További korosztályos híreink KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.