UtánpótlásSport Vívás: bronzérmes a junior női kardcsapat a rijádi korosztályos vb-n (részletek hamarosan...)
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Ifjúsági olimpia

2019-02-11 20:18

Aranyérem az első napon

A vasárnapi ünnepélyes megnyitót követően hétfőn megkezdődtek a 14. téli ifjúsági európai olimpiai fesztivál (EYOF) küzdelmei. Már az első versenynapon több magyar sportolóért izgulhattunk curlingben, műlesiklásban, sífutásban és rövid pályás gyorskorcsolyában. A nap legszebb eredményét Talabos Attila érte el, aki a rövid pályás gyorskorcsolyázók 1500 méteres számában diadalmaskodott. Ezzel tizennégy év után örülhettünk újra magyar aranyéremnek téli EYOF-on.

Márványkövi Ferenc − utanpotlassport.huKellemes meglepetéssel indult az első versenynap a 14. téli ifjúsági olimpiai fesztiválon, hiszen a Biró Blanka, Dobor Dia Regina, Szarvas Kristóf, Tatár Lőrinc Sebestyén összetételű vegyes curlingcsapatunk 9-3-as győzelmet aratott Ausztriával szemben. A keddi napon további két mérkőzés vár curlingeseinkre: délelőtt a csoport 3. helyén álló Oroszország, míg a kora esti órákban a csoport utolsó helyén szerénykedő törökök ellen lépnek jégre. A mieink jelenleg a második helyen állnak csoportjukban.

Talabos Attila aranyérmet nyert rövid pályás gyorskorcsolyában Forrás: nso.hu
Talabos Attila aranyérmet nyert rövid pályás gyorskorcsolyában Forrás: nso.hu
Még ennél is nagyobb sikernek örülhettünk néhány órával később, hiszen a rövid pályás gyorskorcsolyázók 1500 méteres számában Talabos Attila aranyérmet nyert, míg Bontovics Balázs negyedikként ért célba. Így tizennégy év után született ismét magyar aranyéremnek örülhettünk a téli EYOF-ok történetében. A lányok 1500 méteres versenyén Somogyi Barbara a 6., míg Dobrán Fanni a 15. helyen ért célba. Szintén jól szerepelt a 3000 méteres távon induló vegyes váltónk, amely a 3. előfutamban az első lett. Attila edzője, Szabó Krisztián a helyszínen a következőképpen értékelte a két értékes helyezést: „Az olimpia fesztivált megelőzően számos versenyen vettek részt a fiúk, így egy kicsit fáradtan érkeztek Szarajevóba. Itt a helyszínen azonban „elkapta” őket az olimpia hangulata, ami plusz hajtóerőt jelentett számukra. Mindezen túl a döntőbe jutott ellenfeleket is jól ismertük, hiszen a korábbi versenyeken sokat találkoztunk velük. E két tényezőnek nagy szerepe volt abban, hogy Attila ma aranyérmet nyert.” A nap hőse, Talabos Attila így értékelte mai teljesítményét: „Az olimpiai fesztivált megelőző junior-világbajnokság és az országos bajnokság is sokat kivett belőlünk, de a fizikai fáradtságot azzal sikerült kompenzálnunk, hogy mentálisan még idejében ráhangolódtunk a versenyre. Az EYOF előtt az aranyérem megszerzését tűztem ki célul, így csalódtam volna, ha nem állhatok fel a dobogó legfelső fokára. Attila azt is elmondta, hogy a keddi 500 méteres versenyen is aranyra tör, de az ezüst- vagy a bronzéremnek is tud majd örülni. Szerényebbre sikerült sífutóink szereplése. Laczkó Evelin a 76., Kocsik Nóra pedig az utolsó (78.) helyen végzett a sífutók klasszikus stílusú 7,5 km-es versenyében a 78 fős mezőnyben, míg Balog Ákos a 10 km-es távon a 87. helyet érte el a fiúk 90 fős mezőnyében. Az alpesi sízők programját az erős szél miatt óriás-műlesiklásról műlesiklásra módosították. Tóth Zita 9., Hozmann Szonja 17. lett, Majtényi Hanna a pálya közepén rontott, így kiesett. Az első versenynapot követően Magyarország az éremtáblázaton a negyedik, a pontversenyben pedig a harmadik helyen áll.

A keddi nap magyar vonatkozású eseményei (február 12.): Műlesiklás (Praca/Jahorina): 10:00: fiúk, 1. futam. 12:30: fiúk, 2. futam. Hoque Isbat Áron, Tausz András Curling (Peki Pale sportcsarnok): 09:30: Magyarország–Oroszország (A csoport) 17:00: Magyarország–Törökország (A csoport) Biró Blanka, Dobor Dia Regina, Szarvas Kristóf, Tatár Lőrinc Sebestyén Rövid pályás gyorskorcsolya (Skenderija Csarnok) 10:05-12:20: 500 m fiú és leány 12:35-12:51: 3000 m vegyes váltó Dobrán Fanni, Somogyi Barbara, Bontovics Balázs, Talabos Attila Sífutás (Veliko Polje): 10:00-11:30: leány 5 km, szabadstílus Kocsik Nóra, Laczkó Evelin 12:00-13:30: fiú 7,5 km, szabadstílus Balog Zoárd Ákos