UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2019-02-13 17:00

Az állóképesség már megvan

Három hétig a thaiföldi thanyapurai sportkomplexumban készültek legjobb úszóink. Az egzotikus helyen elvégzett munkáról és a tapasztalatokról a Kőbánya SC mesteredzője, Turi György és 16 éves ifjúsági olimpiai bajnok versenyzője, Berecz Blanka nyilatkozott.

G. G. – utanpotlassport.hu Múlt héten érkezett haza Thaiföldről a huszonegy fős magyar küldöttség, amely immáron hagyományosan az ázsiai országban tartotta idei első edzőtáborát. A kőkemény felkészülés során az utánpótláskorú és a felnőttversenyzők együtt tréningeztek számos kiváló szakember irányításával.

Berecz Blanka is keményen dolgozott a háromhetes thaiföldi edzőtáborban Forrás: MÚSZ
Berecz Blanka is keményen dolgozott a háromhetes thaiföldi edzőtáborban Forrás: MÚSZ
Turi György, a Kőbánya SC mesteredzője elmondta: a lehető legjobb körülményeket biztosították a helyiek mindenki számára, nem véletlen, hogy a magyarok mellett az ausztrál válogatott az olimpiai bajnok Mitch Larkinnal, illetve a kínai úszócsapat is hipermodern thanyapurai sportkomplexumban tartózkodott. „Ez az a hely, ahol mindent a lehető legmagasabb szinten biztosítanak, ennek megfelelően remek munkát tudtunk végezni, egyetlen edzést sem hagytunk ki. Sikerült csapatként együtt dolgoznunk, annak ellenére, hogy több klubból érkeztünk” – mondta Turi, majd hozzátette: a fiatalok talán még gyorsabban is akklimatizálódnak egy-egy ilyen külföldi edzőtáborra. „A harminc-negyven fokos hőmérséklet-különbség, vagy a hatórás időeltolódás komoly terhet ró egy sportolóra, de tisztességesen helytálltak ennek kapcsán is.”   Turi hangsúlyozta, hogy elsősorban a fizikai állóképesség megszerzése volt a cél, a két hét múlva ugyanezen a helyszínen esedékes felkészülés célja viszont már a márciusi országos bajnokságra való formábahozásról szól. „Ott már megpróbálunk versenyhelyzetet is kialakítani, teljesen más jellegű munka lesz, hiszen fontos verseny előtt leszünk.”
Jó hangulatban telt az úszóválogatott thaiföldi edzőtábora Fotó: Turi György
Jó hangulatban telt az úszóválogatott thaiföldi edzőtábora Fotó: Turi György
A mesteredző elárulta: a téli edzőtáborok célja, hogy elkerüljék a magyarországi influenzaszezont, megfelelő napfényhez, és ezáltal vitaminokhoz jussanak a versenyzők. „2001-ben szereztem tudomást erről a helyről, akkor a saját klubommal elmentünk, és olyan nagy siker volt, hogy beépítettük a válogatott programjába. Thaiföld ráadásul a közelgő kvnagdzsui világbajnokság és a tokiói olimpiai miatt is kézenfekvő választás.” Az egyik legígéretesebb tanítványnak, a 16 éves Berecz Blankának ez már a harmadik kelet-ázsiai edzőtábora volt, így számára sem volt idegen a környezet. „Szerencsére kisebb pihenésből jöttünk, amire szükségünk is volt, ugyanis ebben a két és fél hétben az állóképesség megszerzésén volt a hangsúly” – mondta a tavalyi Buenos Aires-i ifjúsági olimpián 200 méter pillangón aranyérmes versenyző. Hozzátette, a reggel 7-es ébresztőt követően 8 órától 10 óráig tartott az első úszóedzés, majd egy rövid pihenőt követően a konditeremben folytatódott az erősítés, délután 4-től este 6-ig pedig újra a medencében készültek. Azt mondja, a feszített menetrend mindenkiből sokat kivett, így lazításra nem sok idejük maradt, persze valamennyit azért tudtak a strandon pihenni. Berecz Blanka a téli felkészülés miatt az iskolából sokat hiányzott, ezért a következő útig hátralévő két hétben kettőzött erővel kell hajtania, hiszen az iskolában is bizonyítania kell. Úgy érzi, jó formában van, de még sokat szeretne javulni, az ehhez szükséges sebességet a következő thaiföldi túra alkalmával szerezheti meg. További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.