UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2019-02-14 12:46

Ideális választás

„Bátran állítom, hogy amennyiben az ifjú labdarúgók gondolkodnak, biztosan az MTK az ideális választás, hiszen ha valaki tehetséges, szorgalmas és becsületesen dolgozik, itt megkapja az esélyt a bizonyításra” − így Feczkó Tamás, az MTK Budapest NB I-es gárdájának vezetőedzője. A trénert a kék-fehérek koncepciója mellett a frissen szerződtetett Schön Szabolcsról is kérdeztük.

Leiner Soma - utanpotlassport.huSchäfer András ment, Schön Szabolcs érkezett, a koncepció azonban maradt: minél több fiatalt kinevelni az NB I-es felnőttcsapatnak, majd a legtehetségesebb játékosokat értékesíteni külföldre. Az MTK-filozófia, mondhatnánk, s Feczkó Tamás vezetőedző ezt a fajta szemléletet még a klub eredményességénél is előbbre helyezi a fontossági sorrendben. Nem véletlen, hogy a felnőttcsapat két turnusban lezajlott törökországi edzőtáboraiba összesen hat játékos utazhatott el az U19-es gárda meghatározó emberei közül.

Feczkó Tamás irányítása alatt másfél éven belül tizenhárom fiatal játékos mutatkozhatott be az MTK felnőttcsapatában Fotó: mtkbudapest.hu
Feczkó Tamás irányítása alatt másfél éven belül tizenhárom fiatal játékos mutatkozhatott be az MTK felnőttcsapatában Fotó: mtkbudapest.hu
„Bátran állítom, hogy amennyiben az ifjú labdarúgók gondolkodnak, biztosan az MTK az ideális választás, hiszen ha valaki tehetséges, szorgalmas és becsületesen dolgozik, itt megkapja az esélyt a bizonyításra. Aki pedig él a lehetőséggel, attól kezdve saját kezébe veheti sorsát. Úgy vélem, egy klub életében ritkán esik meg, hogy az U19-es együttes harmada el tud utazni a felnőttekkel a külföldi felkészülésre. Mind a hatan bizonyították rátermettségüket, hárman pedig állandó tagjai lettek az első csapat keretének” −mondja Feczkó. Olyannyira, hogy az első tavaszi fordulóban a 2001-es születésű Varju Benedek (17) kezdőként jutott szóhoz, míg kortársa, Kapronczai Gergely (17) a kispadon kapott helyet. A Genoához szerződött Schäfer András (19) távozásával a bal oldali középpályás pozíciója mindenképp betöltésre vár, az Ajax akadémiájáról hazacsábított Schön Szabolcs (18) pedig jó eséllyel jelentheti a stabil megoldást. A korosztályos-válogatott szélső már szóhoz is jutott a Mezőkövesd elleni győztes mérkőzés hajrájában. „Tudjuk jól, hogy Magyarország egyik legtehetségesebb játékosáról beszélünk, már most sok jót mutatott magából. Nagyon bízunk benne, hogy készen áll a felnőttfutballra, tud segíteni a csapatnak, és a többi fiatalhoz hasonlóan be tud épülni az MTK-ba” − vélekedett az új szerzeményről a kék-fehérek vezetőedzője. A fővárosiak vezetőedzőjét egyebek mellett arról is kérdeztük, mennyire nehéz megtalálni az egyensúlyt a fiatalok szerepeltetése és a csapat eredményessége között. „Természetesen az edzőket mindig az eredmény minősíti, néha küzdök is magammal, hogy a klub filozófiája, illetve az eredményesség közül melyik a helyes út. Eddig sikerült megtalálnom az egyensúlyt. A fiatal tehetségek kinevelése mellett fontos, hogy ezek a játékosok pályafutásuk utolsó éveiben visszatérjenek, és átadják azt a tudást, amit külföldön szereztek. Álszentség lenne azt állítani, hogy Schäfer András értékesítésében csak az edzői stáb volt fontos tényező, hiszen olyan rutinos játékosaink vannak, mint Torghelle Sándor, Kanta József, vagy éppen Vass Ádám, akik tapasztalataikkal ugyancsak rengeteget segítettek.” További korosztályos híreink LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.