UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2019-02-15 13:02

Nagykorúvá lett, csúcsokra tör

Orsós Richárd nevét azt követően jegyezhették meg a szurkolók, hogy elindulhatott, és kategóriájában 10. lett az ifjúsági olimpián Buenos Airesben. Pedig a Mol Alapítvány által támogatott versenyző már többször ért el kiemelkedő eredmény: korosztályos sikerein túl háromszoros felnőtt magyar bajnoknak is vallhatja magát.

Jancsó Kornél − utanpotlassport.huOrsós Richárd, a Tamási Koppány SE csütörtök óta nagykorú súlyemelője már 2016-ban országos bajnoki címet szerzett a felnőttek között, majd a következő években is megvédte titulusát. A hasonlóképpen sikeres folytatáshoz erőteljes lökést adott neki az októberi ifjúsági olimpia, amelyen tisztességgel helytállt a világ legerősebb fiataljai között.

Orsós Richárdra az ifjúsági olimpia után junior és felnőtt versenyek sora vár Forrás: Szalmás Péter/MOB
Orsós Richárdra az ifjúsági olimpia után junior és felnőtt versenyek sora vár Forrás: Szalmás Péter/MOB
„Már annak is örültem, hogy egyáltalán kijutottam Buenos Airesbe – jegyezte meg szerényen, amikor beszélgetésünk elején felidéztük az argentínai ifjúsági olimpia súlyemelő küzdelmeit. – Különösebb elvárásom nem volt magammal szemben, főleg azután, hogy a nevezési listát végigböngészve kiderült: az én kategóriám, a 62 kilogramm a legnépesebb a teljes mezőnyben. Már akkor látni lehetett, hogy a tizedik hely körül tudok végezni. Akkor lehettem volna kilencedik, ha egyéni csúcsom felett emelek, ez sajnos nem sikerült. Azt gondolom azonban, hogy ez is jó eredmény, elégedett vagyok a szereplésemmel.” Családja, barátai, edzője itthonról élőben követték nyomon Richárd fellépését. „Ehhez fenn kellett maradniuk, hiszen idehaza éjjel volt, amikor sorra kerültem Buenos Airesben, szurkoltak nekem, izgultak értem.” Rögös, nehéz utat kellett megtennie Richárdnak, amíg eljutott Dél-Amerikába. A fiatal versenyzővel hét esztendeje dolgozik együtt mestere, Bachmann Béla. „Vékonyka kis srác volt, talán 27 kilós, amikor tízévesen letévedt hozzám – emlékezett vissza a közös első lépésekre a nevelőedző, aki azóta is egyengeti pártfogoltja pályafutását. – Válogatottságig jutó bátyja hatására kezdett nálam súlyt emelni ő is, tizenkét éves korára alakult ki nagyon jó mozgása, az a technika, amire már lehetett építeni.” Az „építkezés” javában tart, egymást érik a közeljövő feladatai. „Március közepén lesz az idei első versenyem, a szombathelyi Savaria-kupa, aztán jöhet a moldovai junior Európa-bajnokság, ősszel pedig következik a felnőtt ob, amelyen megszakítás nélkül negyedszer lehetek magyar bajnok.” A 2019-es év azonban új kihívást is jelent, hiszen nemrég új súlycsoporthatárok léptek érvénybe. „Egyelőre a 61 kilogrammban indulok, ez kevesebb fogyasztást jelent, de nem lehet vele gond. Szeretnék országos csúcsokat elérni a junior korosztályban, aztán majd eldöntjük, hogy eggyel feljebb, a 67 kilóban folytatom-e a versenyzést.” Orsós Richárd, aki a Mol Alapítvány támogatottjaként kapott pénzt sportfelszerelésre és utazásra, illetve versenyekre eljutásra fordítja, a súlyemelés mellett tanul is: a Vályi Péter Szakképző Iskola kereskedelem–marketing szakán halad az érettségi felé. „Az ifjúsági olimpia miatt sok hiányzásom gyűlt össze, de most már nagyjából utolértem magam, behoztam a lemaradást” – mesélte a többszörös korosztályos bajnok, akiről mestere nagyon jó véleménnyel van. „Ricsi nem a tehetségével emelkedett ki, hanem szorgalmával, kitartásával érte el eddigi eredményeit. Külön is kiemelem, hogy végtelenül alázatos, fegyelmezett, igazi sportolóról van szó, akinek példaértékű a munkája. Öröm vele dolgozni, mindenkinek ilyen tanítványt kívánok” – hangsúlyozta Bachmann Béla. További korosztályos hírek SÚLYEMELÉSBEN a sportági aloldalunkon.