UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2019-02-17 13:15

Ígéret lila-fehérben

A magyar úszósport egyik legnagyobb reménysége, Kós Hubert évről évre jobb eredményeket produkál, edzője, Magyarovits Zoltán szerint az ideális úszó, mindössze 15 évesen EYOF-győzelemre és junior-világbajnoki szereplésre készül. A végső cél persze az olimpiai arany.

B. V. – utanpotlassport.hu Évről évre halmozza a korosztályos magyar bajnoki címeket, tavaly – tizenöt évesen – megjárta a helsinki junior Európa-bajnokságot. A hazai úszósport egyik legnagyobb ígéretének tartják. Ő Kós Hubert, az UTE reménysége. A remekül sikerült 2018-as esztendőben, amikor öt számban is diadalmaskodott a győri serdülő ob-n, ismét bizonyította, hogy kiemelkedik a kortársai közül.

Kós Hubert az idén az EYOF-ra és a junior vb-re készül Forrás: CECJM
Kós Hubert az idén az EYOF-ra és a junior vb-re készül Forrás: CECJM
Így még az sem csoda, hogy a vegyesúszó specialista nem tudja pontosan, hány országos bajnoki aranyérmet gyűjtött az évek során. „Megpróbáltam kiszámolni év végén, és úgy emlékeszem, harmincnyolcszor nyertem, de bevallom, nem tudom pontosan...” A tizennyolc évesek mezőnyében, a finnországi korosztályos Eb-n egyelőre nem halmozta a dobogós helyezéseket, de legalább rutinszerzésben sikeres volt neki a kontinensviadal. „Nagyon örültem, hogy már annyira fiatalon megtapasztalhattam egy akkora versenynek a légkörét. Így legközelebb biztosan könnyebben tudok alkalmazkodni a körülményekhez, és nem érnek nagy meglepetések. Mert a terveim szerint a soron következő nemzetközi eseményekre már nem csak tapasztalatért megyek.” A 2019-es nyár ezúttal is sűrű versenyprogramot tartogat a korosztályos úszósportban, így Kós a kazanyi junior Eb-t kihagyja, hogy maximálisan a július 21-től esedékes bakui EYOF-ra koncentráljon. De az augusztusi budapesti világbajnokságon, a juniormezőnyben újra medencébe ugrik .
Kós Hubert és Magyarovits Zoltán hat éve dolgozik együtt
Kós Hubert és Magyarovits Zoltán hat éve dolgozik együtt
„Leginkább az EYOF-ra hegyezzük ki a formát, hiszen az lesz az a verseny, amelyen a saját korosztályomban méretem meg magam, így természetesen arra utazom a legnagyobb célokkal. Persze, fontos a juniorvébé is, pláne, hogy hazai környezetben, a jól megszokott Duna Arénában rendezik. Azért dolgozunk nap mint nap az edzéseken, hogy sikerüljön valami emlékezeteset alakítani. Az újpesti ígéret már két éves korában elkezdett úszni, manapság pedig nem kisebb klasszisokkal készül egy medencében, mint Verrasztó Dávid, Kapás Boglárka vagy Milák Kristóf. Sőt a háromszoros ifjúsági olimpiai bajnokkal hetente kétszer együtt tréningezik. Amire szüksége is lesz, ha az álmait szeretné megvalósítani. „Mint minden sportolónak, nekem is az olimpia a nagy célom. Rengeteg munka vár rám még addig, de Tokióba már tapasztalatszerzés szempontjából el szeretnék jutni. Aztán egyszer jó lenne eljutni odáig, hogy az olimpián is győzhessek.”

Kevés a gyenge pont Az UTE edzője, Magyarovits Zoltán csak jót tud mondani versenyzőjéről. Szerinte minden edző ilyen tanítványt szeretne. „Hubert az ideális úszó. Időnként még úgy kell visszafogni, hogy ne vigye túlzásba a munkát, és ne legyen túledzve. Minden tanítványomat eleinte a vegyesre készítem fel, és csak később dől el, melyik úszásnemet favorizálja, az ő esetében viszont szinte annyira jól működött minden, hogy az maradt a fő száma. De kitűnő eredményei vannak háton és pillangón is. Remek adottságokkal bír, a képességei alapján minden megvan benne ahhoz, hogy klasszis versenyzővé váljon.”