UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2019-02-18 11:20

Fejben kell ott lenni

Élvezi új szerepkörét a Győri Kristóf, a Mezőkövesdi KC és a Nemzeti Kézilabda Akadémia „közös” kapusa. Az NB I-ben, az NB I/B-ben, a junior- és az ifjúsági válogatottban is rendre lehetőséget kap, célja, hogy megragadjon az élvonalban, de idővel kipróbálná magát a külföldön is.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huNagyot fordult a világ a mostani bajnoki évadban a korosztályos kézilabda-válogatott 18 éves kapusával, Győri Kristóffal. Az NB I/B-ben szereplő Nemzeti Kézilabda Akadémiától a sérülésgondokkal küzdő élvonalbeli Mezőkövesdhez került kölcsönbe, de időnként még „visszajátszik” a balatonboglári csapatba. Emellett pedig rendszeres szereplője a junior- és az ifjúsági válogatottnak is. Azaz akad feladat bőven…

A 18 éves Győri Kristóf a korosztályos válogatottak mellett az NB I-ben is bizonyíthat Forrás: MKSZ
A 18 éves Győri Kristóf a korosztályos válogatottak mellett az NB I-ben is bizonyíthat Forrás: MKSZ
„Nem kérdés, hogy bírom-e, hiszen nagyon élvezem jelenlegi helyzetemet. Jó hatással van rám a változatosság, akármelyik csapatban játszom éppen, a maximumot kell nyújtanom, ez ilyen egyszerű.” Már nyolc NB I-es meccsen is bevetették a borsodi gárdában. Mi több, kapusként már első gólját is megszerezte a felnőttélvonalban. Nem mellesleg rengeteget fejlődött a néhány hét alatt, amit Buday Dániel csapatában töltött el. „Egészen más szint, mint amit korábban megszoktam. Sokkal gyorsabb a játék, lényegesen erősebb lövések jönnek. Na meg nagyon élvezem, hogy nap, mint nap egy profi NB I-es csapat edzésére lemennem. Egyértelműen érzem magamon az előrelépést, bár az utóbbi néhány meccs nem úgy sikerült, ahogyan szerettem volna.” A szintén korábbi utánpótlás-válogatott, jelenleg az EHF-kupában szereplő Grundfos Tatabányát erősítő Győri Mátyás öccseként nem nehéz kitalálni, kinek a hatására kezdett el kézilabdázni… „Matyival szinte mindent együtt csináltunk, mindig mentem utána, a nyakán voltam. De utólag persze egyáltalán nem bánom, hogy így alakult. A kézilabdát egyébként nem igazán visszük haza, éppen elég, hogy szinte minden nap a pályán vagyunk, nagyon ritkán beszélünk csak róla, mi volt a meccseinken.” A többi csapatsportághoz hasonlóan kézilabdában is a kapusposzt az egyik legérdekesebb szerepkör. A tizennyolc éves sportolót arról kérdeztük, mi kell ahhoz, hogy valaki jól teljesítsen a gólvonalon. „Fejben nagyon ott kell lenni, igazából ennyi az egész. Természetesen számítanak a testi adottságok is, na meg az elvégzett munka, de a legfontosabb, hogy végig tűzben tartsd magad, és maximálisan koncentrált legyél.” A mindig ezer fokon égő kapusnak az egyik nagy erőssége, hogy tudja tüzelni a csapattársait a kapuból, és ezzel rendre tartást is ad az együttesnek. Az ifjúsági válogatottal szeretne a felsőházban zárni a macedóniai U19-es vb-n, valamint az első év után hosszabb távon is megragadni az NB I-ben. „Régóta nagyon vágytam rá, hogy bemutatkozhassak az élvonalban. Most, hogy már ott vagyok, szeretném bebiztosítani a helyem. De idővel kipróbálnám magam külföldön is, megnézném, arra milyen a levegő.” További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.