UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ifjúsági olimpia

2019-02-18 19:46

Hab a tortán

Kiválóan szerepelt a magyar küldöttség a Szarajevóban megrendezett a 14. téli ifjúsági olimpiai fesztiválon (EYOF): versenyzőink három arany-, és három bronzérmet szereztek – ez 2005 (4 arany, 2 ezüst, 1 bronz) óta a legjobb eredmény.

Márványkövi Ferenc – utanpotlassport.huAz év egyik legrangosabb multi-sporteseményén, 14. téli ifjúsági olimpiai fesztiválon (EYOF) Magyarország öt sportágban összesen tizenhét versenyzővel képviseltette magát. De nemcsak a részvétel volt fontos, tizennégy év után ismét első helyeknek örülhettünk. Kiemelkedően szerepeltek rövid pályás gyorskorcsolyázóink, akik három arany- és két bronzérmet szereztek, de kellemes meglepetéssel szolgált vegyes curlingcsapatunk is: ebben a sportágban Magyarország először indított versenyzőket a téli EYOF-ok történetében, a csapat máris bronzéremmel tért haza.

Kitűnően szerepeltek a magyar versenyzők a téli EYOF-on. Forrás: MOB/Szalmás Péter
Kitűnően szerepeltek a magyar versenyzők a téli EYOF-on. Forrás: MOB/Szalmás Péter
A magyar küldöttég szereplésével kapcsolatban Dósa Viktória csapatfőnök elmondta, hogy sikerült a kiutazás előtt kitűzött főbb célokat elérniük: a fesztiválon résztvevő magyar versenyzők megismerkedhettek a multisportos környezettel, az olimpiát körülvevő közeggel, valamint a nagyobb lélegzetű sportesemények versenyrendszerével. A magyar sportolók igazi közösséget alkotva mindvégig támogatták egymást, szorítottak egymásért. Dósa hangsúlyozta, hogy a téli EYOF kezdete előtt szándékosan nem fogalmaztak meg elvárásokat a sportolókkal szemben. Ennek oka, hogy egy bizonyos kor alatt nem szabad a fiatal versenyzőket előzetes várakozásokkal terhelni, mert az csak gátolja őket a sikeres szereplésben. „A hat érem mindezen felül már csak hab a tortán” – folytatta Dósa. A rövid pályás gyorskorcsolyázás Magyarországon olyan ütemben fejlődik az utóbbi időszakban, hogy nemcsak a felnőtt, hanem a fiatalabb korosztályok is képesek kiemelkedően teljesíteni a jelentősebb nemzetközi versenyeken. Mindezt jól támasztja alá az általuk nyert három arany-, és két bronzérem is.” Vegyes curlingcsapatunk szereplése több szempontból is emlékezetes marad. Mindazon túl, hogy bronzéremmel tértek haza az olimpiai fesztiválról, a nézők és a magyar küldöttség többi tagja egy egészen különleges sportággal ismerkedhetett meg: „A curling talán kicsit más, mint a többi téli sportág: akkor vált ez mindenki számára nyilvánvalóvá, amikor elmentünk a csapat meccseire, és így egy kicsit jobban beleláthattunk a sportág hátterébe. A curlingezőknek nagyobb hangsúlyt kell fektetniük a technikára és a taktikára, mint a fizikai teljesítményre. Annyit jártunk mérkőzésekre, és olyan sokat néztünk curlinget, hogy a fesztivál végére közülünk szinte mindenki a sportág rabjává vált” - emlékezett vissza Dósa Erika. Az EYOF előtt kíváncsian vártuk alpesi sízőink, Hozmann Szonja és Tóth Zita teljesítményét is. Mint arról korábban is írtunk, a felnőtt téli olimpiát is megjárt Hozmann sérüléséből épphogy felépülve érkezett az EYOF-ra, és műlesiklásban a 17. helyet szerezte meg, Tóth Zita pedig a 9. helyen ért célba. A versenyzőket mindez azonban a legkevésbé sem zavarta abban, hogy jól érezzék magukat a versenyeken. „Szonja és Zita is mindvégig nagyon jókedvűen versenyzett, és bár a helyszíni körülmények, beleértve az időjárási viszonyokat, egyáltalán nem kedveztek a résztvevőknek, mindkét lány meg tudott mutatni valamit tehetségéből. Nagyon ígéretes sportolók, akik előtt szép jövő áll. Sokkal többet tudnak annál, mint amit most mutattak” – érvelt Dósa Viktória. A magyar küldöttség csapatfőnöke végül elmondta: bár a szervezésben eleinte akadtak gondok, amelyek hátráltatták az információszolgáltatást, a szervezőknek viszonylag hamar sikerült kiküszöbölniük a fennakadásokat. Időközönként a versenyzők helyszínre szállításában is akadtak kisebb problémák, főként az időjárás miatt, az étkeztetés és a szállás kiugróan magas színvonala azonban mindenkivel feledtette az apróbb hiányosságokat.

A magyar csapat éremszerzői: Rövid pályás gyorskorcsolya. Fiúk. 1500 m: 1. Talabos Attila. 1000 m: 1. Talabos Attila, ...3. Bontovics Balázs. 500 m: 3. Bontovics Balázs. Vegyes váltó. 3000 m: 1. Magyarország (Dobrán Fanni, Somogyi Barbara, Bontovics Balázs, Talabos Attila). Curling. Vegyescsapat. 3. Magyarország (Biró Blanka, Dobor Regina, Szarvas Kristóf, Tatár Sebestyén).