UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2019-02-19 17:04

Mind többen pendülnek egy húron

Vasárnap rendezték meg az utánpótláskorúak 3D- és történelmi íjászat országos bajnokságát, amelyen bár felnőttek is elindultak, szép számban neveztek a fiatalok is. A történelmi kategóriában 261, míg a 3D-ben 279 felnőtt és utánpótláskorú versenyző mérette meg magát összesen.

K. Gy. – utanpotlassport.hu A békéscsabai eseményen az utánpótláskorúak junior (18-21 év közöttiek), kadét (15-17 év közöttiek) és az úgynevezett mini (15 év alattiak) korosztályban indulhattak.

Az utánpótláskorúak országos bajnokságán összesen 540 versenyző vett részt Forrás: misz.hu
Az utánpótláskorúak országos bajnokságán összesen 540 versenyző vett részt Forrás: misz.hu
A sportolókat a korosztályokon belül a versenyen használt íj típusa alapján is kategorizálták: A 3D versenyen csigás-, 3D Hunter-, olimpiai reflex-, valamint primitive- és horse bow kategóriában vetélkedtek, míg a történelmi versenyen longbow és vadászreflex kategóriában indultak az ifjak. A fiatalok körében az íjászat iránti érdeklődés évről évre emelkedik, ezt korábban Windischmann Mercédesz, a Magyar Íjász szövetség (MISZ) sportigazgatója is megerősítette. Többek között ez annak az iskolaprogramnak is köszönhető, amely országos szinten évek óta működik, és amelyen keresztül egyre több iskolás ismerkedhet meg az íjászat rejtelmeivel a saját tanintézményében. A folyamatosan megalakuló Régiós Utánpótlás Csoportok is jelzik az íjászatban az élsport felé törekvő fiatalok létszámának növekedését. Hét régióból már 4-ben megalakultak a RUCS csoportok. Történelmi kategóriában összesen 10, míg 3D-ben 18 ifjú bajnokot avathattak Békéscsabán. Több kategóriában fordult elő azonos pontszámú végeredmény, ezekben az esetekben szétlövéssel döntöttek arról, ki kaphatja meg az ob-címet. Szétlövéssel győzött például: csigás kategóriában Erdélyi Kristóf (Encsencsi Vadászíjász Egyesület) és Bencze László  (KHTK) vadászreflex íj kategóriában   További korosztályos hírek ÍJÁSZATBAN a sportági aloldalunkon.