- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Újoncként összecsiszolódva

Márványkövi Ferenc − utanpotlassport.hu [1] Meglepően jól szerepelt a Biró Blanka (16), Dobor Regina (16), Szarvas Kristóf (16), Tatár Lőrinc Sebestyén (15) összetételű vegyes curlingcsapatunk, amely a 14. téli EYOF-on a harmadik helyen végzett.

Vegyes curlingcsapatunk szolgáltatta a téli EYOF egyik nagy meglepetését Forrás: MOB/Szalmás Péter [2]

Vegyes curlingcsapatunk szolgáltatta a téli EYOF egyik nagy meglepetését  •  Forrás: MOB/Szalmás Péter

Az ebben a felállásban ráadásul először szereplő együttes a csoportküzdelmek során mindössze egyetlen vereséget szenvedett el. Először Ausztriát, majd a fesztivál második napján Oroszországot és Törökországot is legyőzte. Ezt követően a britek ellen vereséget szenvedett, de még aznap megverte a cseheket. Az utolsó csoportmérkőzésen, óriási meglepetésre 8-4 arányban múlta felül Dánia együttesét, és ezzel a legjobb négy közé jutott. A döntőbe jutásért vívott mérkőzésen Svájc legjobbjai 8-3-ra verték a mieinket.   Lengyelország legyőzése bronzmeccsen azonban valamelyest feledtette az elődöntőbeli kudarcot.

Szarvas Gábor, a csapat edzője az olimpiai fesztivál kezdete előtt az elődöntőbe jutásra látott némi esélyt, de éremre ő sem számított.

„Nem sokkal az EYOF előtt indultunk a felnőtt vegyes országos bajnokságon, ahol a harmadikok lettünk; ez bizakodásra adott okot. Akkor játszottunk először ebben a számunkra szokatlan felállásban, és az olimpiai fesztiválon sikerült még jobban összecsiszolódnia az együttesnek. Ennek a jutalma lett a bronzérem” – értékelt a szakember.

Nehezítette az együttes helyzetét, hogy az első két mérkőzést követően Szarvas Kristóf megbetegedett, így a törökök elleni meccsre három emberrel kellett a csapatnak kiállnia. Mindez nagyobb terhelést jelentetett a jégre lépő versenyzőknek, de így is sikerült venniük a soron következő akadályt.

„A britek elleni negyedik, nagyon fontos találkozó reggelén Kristófot még enyhe lázzal küszködött, ezért át kellett szerveznem a felállást: Kristóf a kisebb megterheléssel járó irányítói szerepet kapta, Tatár Lőrincet pedig befejező emberként küldtem a pályára – ebben a szereposztásban még soha nem játszottunk előtte. Vélhetően ez is szerepet játszott abban, hogy végül vereséget szenvedtünk, az eredeti felállásban lehet, hogy nagyobb esélyünk lett volna” – magyarázta Szarvas Gábor.

A folytatásra nagyon összerázódott a társaság: a csehek ellen megnyert kulcsfontosságú mérkőzés – melyet komoly hátrányból sikerült megnyerni – fordulópontot jelentett a tornán, és elegendő hajtóerőt szolgáltatott arra, hogy sikeresen vegyék a dánok elleni mérkőzést. Ezzel az előzetes elvárásokat teljesítve az elődöntőbe jutott az együttes. Habár Svájcnak nem okozott gondot a mieink legyőzése, a csapatnak sikerült az utolsó mérkőzésre mozgósítania minden erejét, és ennek köszönhető a bronzérem.

„Kint a tornán is nagyon sok segítséget kaptunk, főleg szurkolóktól: a magyar küldöttség többi tagjának támogatása nélkül nehéz lett volna sikeresen megvívnunk a dánok elleni találkozót. Köszönettel tartozunk a  csapatorvosnak is, aki a kritikus helyzetben viszonylag gyorsan talpra tudta állítani a betegeskedő Kristófot” – emlékezett vissza az edző.

Adódik a kérdés, hogy ez a sporttörténeti siker elő tudja-e segíteni a sportág magyarországi elterjedését. Szarvas Gábor szerint mindenféleképpen, de önmagában még nem elég. Ahhoz, hogy minél többen kipróbálják a curlinget, pályákat kell építeni. Erre vonatkozó tervek már léteznek, és ha minden jól alakul, hamarosan három újabb curlingpályával bővül a jelenlegi kínálat.

Hogy aztán még magasabbra lehessen emelni a lécet.

A magyar vegyes curlingcsapat szereplése a 14. téli ifjúsági olimpiai fesztiválon
2019. február 11-15., Szarajevó
Csoportmérkőzések (A csoport):
Magyarország−Ausztria 9−3
Magyarország−Oroszország 6−5
Magyarország−Törökország 6−2
Magyarország−Nagy-Britannia 2−7
Magyarország−Csehország 11−6
Magyarország−Dánia 8−4
Elődöntő:
Magyarország−Svájc 3−8
A 3. helyért:
Magyarország−Lengyelország 10−3