UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2019-02-21 16:52

Juniorok a Nagydíjon

Szombaton kezdődik Győrben a kötöttfogású Magyar Nagydíj, Polyák Imre-emlékverseny, amely 2018 után ismét bekerült a nemzetközi szövetség világranglista-pontot adó Grand Prix-versenyei közé. Előzetes információk szerint összesen négy kontinens 34 országából több mint kétszáz birkózó érkezik az eseményre. Huszonhárom magyar indul, közülük öten juniorok.

Kovács Gyöngyike – utanpotlassport.hu A tavalyi budapesti világbajnokság után amolyan mini vb-nek is elkönyvelhető a Polyák Imre-emlékverseny, hiszen az előzetes hírek szerint az Eb-létszámoknál többen indulnak el.

Váncza István (kékben) mellett Fulai Bence, Kismóri Móric, Losonczi Dávid és Szőke Alex bizonyíthat a juniorok közül a Magyar Nagydíjon. Forrás: ulloi129
Váncza István (kékben) mellett Fulai Bence, Kismóri Móric, Losonczi Dávid és Szőke Alex bizonyíthat a juniorok közül a Magyar Nagydíjon. Forrás: ulloi129
Hazánkat huszonhárom birkózó képviseli, s többségében leginkább az U23-as korosztály versenyzőiről beszélhetünk. Noha számos magyar kiválóság kihagyja a nagydíjat, az esemény ígéretesnek tűnik, a honi szövetségi kapitány pedig jó eredményt vár válogatottunktól. Sike András még a hétfői győri sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a mezőny erős lesz, hiszen több olimpiai, világ- és Európa-bajnok, illetve érmes versenyző is nevezett a nagydíjra, mégis jók a kilátásaink, többektől érmet vár a hétvégén. Számos európai ország mellett érkeznek versenyzők Ázsiából, Amerikából, Afrikából is. A nagyobb rutinnal rendelkező felnőttek mellett pedig bizonyíthat öt juniorkorú versenyzőnk: Váncza István, Fulai Bence, Kismóni Móric, Losonczi Dávid és Szőke Alex is szőnyegre lép Győrben. Közülük Váncza István junior vb- és Eb-bronzérmes, és harmadik lett a tavalyi felnőtt Nagydíjon is. Losonczi Dávid az 5. helyet szerezte meg a tavalyi U23-as Eb-n. A kadét világ- és Európa-bajnok Szőke Alex a juniorok között Eb-n második, vb-n harmadik volt. Bár juniorjaink az életkorukat tekintve nehezebb helyzetből indulnak , leginkább az számít, ki mit hoz magával az elmúlt esztendők korosztályos világversenyeiről, s hogy mennyire tudja a már megszerzett tapasztalatait hasznosítani a Magyar Nagydíj erős mezőnyében. Nyilvánvaló, hogy a versenyen részt vevő birkózóknak egyaránt fontos az esemény, de az ifjabbaknak tán még inkább: komoly lehetőség ez a bizonyításra, a világ élvonalában.

A Magyar Nagydíjon résztvevő magyar csapat: 55 kg: Andrási József 60 kg: Kovács Bence, Ferencz Gábor (klubköltségen) 63 kg: - 67 kg: Krasznai Máté, Losonczi Ottó, Váncza István 72 kg: Fritsch Róbert, Kozák István, Tóth Martin (klubköltségen) 77 kg: Szabó László, Szabó Martin 82 kg: Fulai Bence, Kismóni Móric, Ubrankovics Norbert (klubköltségen) 87 kg: Lőrincz Viktor, Szilvássy Erik, Losonczi Dávid 97 kg: Varga Ádám, Török Zsolt, Szőke Alex 130 kg: Lám Bálint, Majoros Ármin Mózes, Egervári László (klubköltségen)

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.