UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Röplabda

2019-02-21 08:57

Nagy jövő előtt áll

Török Kata, az Extraligában szereplő Vasas Óbuda felnőtt röplabdacsapatának húszéves ütőjátékosa hétről hétre kiemelkedő teljesítménnyel járul csapata élvonalbeli sikereihez. Játékára a felnőtt röplabda-válogatottban is felfigyeltek, a debütálásra azonban még várnia kell.

Márványkövi Ferenc − utanpotlassport.huTörök Kata a BSE-ben kezdett, majd a Központi Röplabda Akadémián folytatta, amelyet nevelőegyesüleként tisztel. A Testnevelési Egyetem csapatában játszotta első felnőtt mérkőzését, majd az MTK-ba igazolt, ahol hamar stabil helyet harcolt ki a felnőttek között. 2016-ban tette át a székhelyét Vasas Óbuda csapatába, és tavaly már a harmadik idényét kezdte el a piros-kék alakulatban. Már most a nagyrészt fiatalokból álló csapat egyik vezéregyénisége, a hazai női röplabda meghatározó játékosa.

 Török Kata igazi vezéregyénisége a Vasasnak Forrás: vasasvolleyball.hu
Török Kata igazi vezéregyénisége a Vasasnak Forrás: vasasvolleyball.hu
Kőnig Gábor, a Vasas felnőtt női csapatának másodedzője szerint Kata sokat fejlődött az új klubjában. A játék számos elemében azonban még javulnia kell, elsősorban védekezésben, illetve a támadások hatékonyabb befejezésében. „Mint minden sportolónak, úgy Katának is folyamatosan tanulnia kell. Igazi élsportoló: motivált, nyitott az újra és állandóan fejlődni akar” – magyarázta Kőnig. Húszéves kora ellenére számos Extraliga- és korosztályosválogatott-mérkőzést tudhat a maga mögött. A pályafutása során sok kiváló szakemberrel dolgozhatott együtt: mindenkitől tanult valamit. „A jelenlegi egyesületi edzőm, Jakub Głuszak nagyon sokat segít a technikai elemek csiszolásában, de a korábbi trénereimnek is sokat köszönhetek. Jókay Zoltántól tanultam meg, hogyan kell vezéregyéniséggé válni a pályán, Hollósy László pedig a fogadások fejlesztésében segített rengeteget.” Kata teljesítményére már a korábbi felnőtt szövetségi kapitány, Alberto Salamoni is felfigyelt: felnőtt válogatottként részt vett a 2017-ben rendezett röplabda Európa-bajnokságon, amelyen több alkalommal is pályára lépett. A jelenlegi kapitány, Jan De Brandt noteszában szintén szerepel a neve. „Számomra nem kérdés, hogy ezzel a teljesítménnyel és felfogással helye van a felnőttválogatottban is. Hogy mikor válik stabil taggá, azt nehéz megjósolni, de megvan rá minden esélye. A szövetségi kapitány ugyanis korban vegyes összetételű csapatban gondolkodik. Számára az az ideális, ha egy csapatban jó elegyet alkotnak a különböző korú játékosok: így kerülhetnek előtérbe a fiatalok, köztük Kata is” – mondta Kőnig. Kőnig Gábor szerint Kata igazi csapatember, aki jól alkalmazkodik a többiekhez, és hatékonyan együtt tud működni a csapattársaival. Vidám természetű lány, ugyanakkor a pályán nem ismer tréfát: a kettő jól megfér egymás mellett, és talán ebben rejlik sikerének titka. „A sportolók nagyon sok időt töltünk együtt az edzéseken és a mérkőzéseken, így néha mindenkinek szüksége van egy kis bolondozásra. Azt hiszem, én ebben jó vagyok: szeretem megnevettetni a csapattársaimat” – magyarázta Kata. Szabadidejében, ha teheti, filmeket néz: nincs olyan műfaj, amelyet ne kedvelne, a romantikusoktól a komolyabbakig. A sport mellett mással is szeretne foglalkozni: érdeklődik a művészetek és a kreatív tevékenységek iránt. Egyelőre azonban a röplabdára és a válogatottságra koncentrál. Edzője szerint a legfőbb cél, hogy az egyes játékelemekben fejlődjön, és fizikálisan erősödjön. De ami a legfontosabb: a benne rejlő tehetséget ki kell aknáznia ahhoz, hogy még közelebb kerüljön az Európa-bajnokságra készülő felnőttválogatott keretéhez. És onnan már csak egy lépés választja el attól, hogy magára húzza a címeres mezt. További korosztályos hírek RÖPLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.