UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2019-02-22 09:00

„Aranyos” dortmundi hétvége

Huszonharmadszor rendezték meg Dortmundban a nemzetközi fedett pályás utánpótlásviadalt, amelyet hagyományosan a német városban tartanak az U10–U15-ös korosztály számára. Magyarországot túlnyomórészt fővárosi gyerekekből álló versenyzők képviselték a viadalon, nem is akárhogy: csapatversenyben aranyérmet nyertek.

Márványkövi Ferenc − utanpotlassport.huDortmund városa – Újvidék közvetítésével – 20 éve kérte fel Magyarországot, hogy vegyen részt a hagyományos nemzetközi fedett pályás viadalon. A verseny rangját emeli, hogy az U10–U15-ös korosztályban jelenleg nem rendeznek átfogó nemzetközi viadalokat. A versenyen Dortmund testvérvárosai vesznek részt – egyedül Budapest jelent kivételt.

Sikeresen szerepeltek a magyar atlétapalánták Dortmundban Forrás: Pesti János
Sikeresen szerepeltek a magyar atlétapalánták Dortmundban Forrás: Pesti János
Közel 400 – köztük 43 magyar – versenyző kapott meghívást a versenyre: a mieink mellett német, svéd, belga, szerb, holland, lengyel atlétapalánták vettek részt. A kicsik összesen három, az U10–11-es, az U12–13-as és az U14–15-ös korcsoportban mérték össze erejüket majdnem az összes fedett pályás atlétikai számban. Nemeslaki Tivadar csapatvezető örömmel számolt be az eseményről. „A küzdelmek az egyéni és a csapatversenyből álltak. Utóbbiban nyolc csapat indult el, és a magyarok lettek az elsők. Ezeken a dortmundi viadalokon csapatban általában jól szerepelünk, és most is nagyon örültünk az elsőségnek. Persze a szerencse sem pártolt el tőlünk: két dortmundi gátfutó is lebetegedett, így ebben a versenyszámban ők halványabban szerepeltek. Ha ez nem történik meg, szorosabb lett volna a küzdelem.” A csapatarany mellett atlétapalántáink egyéniben is számos előkelő helyezést értek el. Közülük kiemelkedik a pécsiek (PSN) versenyzője, Brunner Hugó (14), aki távolugrásban lett első 646 cm-rel, valamint Babinyecz Anna (13), aki az U16-osok közt a 800 méteres futásban nyert aranyérmet. Nemeslaki szerint minden magyar atléta hozta a formáját, és többen is javítani tudtak az egyéni eredményeiken. Az idei versenyt a csapatvezető így összegezte: „Most is erős mezőny gyűlt össze Dortmundban. Mivel ezen a viadalon városok, illetve régiók versenyeznek egymással, nehéz lenne az eredményeket nemzetekre kivetíteni. Mégis, mindennél többet elárul az a tény, miszerint több egyéni versenyzőnk helyezése a német korosztályos ranglistán is előkelő helyre került.”

A csapatverseny végeredménye: 1. Budapest, 2. Kreisauswahl Dortmund, 3. Novi Sad, 4. Zwickau, 5. Eindhoven, 6. Dortmund Nord, 7. Rydultowy, 8. Lund.

További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.