UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Röplabda

2019-02-22 19:40

Jan De Brandt roadshow-ra indult

Dávid Tibor, a Szegedi Röplabda Egyesület ügyvezető-elnökhelyettesének meghívására február 12-én és 13-án Szegeden tartott bemutató edzésekkel egybekötött szakmai előadást Jan De Brandt, a felnőtt női röplabda-válogatott szövetségi kapitánya.

Márványkövi Ferenc − utanpotlassport.huA belga szakember az U13–U17-es korcsoportoknak tartott bemutató edzéseket, amelyeken a Szegedi Röplabda Egyesület 20 edzője és 150 utánpótláskorú sportolója vett részt. A kétnapos programot továbbképzési céllal rendezték. A szövetségi kapitánnyal a látogatás tapasztalatairól beszélgettünk.

Jan De Brandt ott segít, ahol tud – legutóbb Szegeden tette ezt Forrás: delmagyar.hu
Jan De Brandt ott segít, ahol tud – legutóbb Szegeden tette ezt Forrás: delmagyar.hu
− Megkóstolta a szegedi halászlevet? Jó lett volna, de a sűrű program nem tette lehetővé. Dávid Tibor meghívására két napot töltöttem a szegedi röplabdázóknál. Kora délutántól egész estig bemutató edzéseket tartottam a különböző utánpótlás-korosztályoknak, és az első nap végén egy előadás keretében ismertettem a hallgatósággal a röplabdával kapcsolatos nézeteimet. − Hogyan fogadták az előadást az edzők? − Nagyon nyitottak és érdeklődőek voltak az elhangzottakkal kapcsolatban. Az előadás aztán kötetlenebb beszélgetésbe torkollott, így jobban meg tudtuk ismerni egymás gondolatait. Szegedi kirándulásom az egyik legjobb magyarországi élményem volt eddig. − Milyen megfontolásból fogadta el a meghívást? − Kíváncsiak voltak a véleményemre, és én bárhova szívesen megyek, ha hívnak. Igyekeztem a tanácsaimmal segíteni őket azzal kapcsolatban, hogy miképpen érdemes a gyerekeket röplabdázni tanítani. − Elárulná nekünk is, hogy hogyan? − Bárhová megyek, lépten-nyomon azt hangsúlyozom, hogy a legelején még a játékosságra kell helyezni a hangsúlyt. Egy gyerekkel foglalkozó edzőnek rugalmasnak kell lennie, főleg, ha a kisebbekkel foglalkozik. Nem szabad csak a hat-hat elleni játékot erőltetni. Sokkal jobb, ha az elején az egy-egy vagy a kettő-kettő elleni helyzeteket gyakorolják a gyerekek, mert úgy sokkal többet találkoznak a labdával. Így sokkal könnyebb megszerettetni velük a sportágat is. − Milyen más témákról beszélgettek még? − Szóba került, hogy miképpen kell elsajátíttatni a gyerekekkel az egyes játék- és technikai elemeket, de több alkalommal is kihangsúlyoztam: mindig legyen előre elkészített edzéstervünk. − Abból, amit elmond, nekem úgy tűnik, hogy a hazai röplabdaedzők nyitottak az új dolgokra. Sajnos ez nem minden sportágban van így: előfordult már, hogy a hazai edzőtársadalom nem tudta elfogadni egy-egy külföldi tréner meglátásait. − Én azt tapasztalom, hogy a magyar edzőket tényleg érdekli a röplabdával kapcsolatos véleményem, beleértve az általam bemutatott módszereket is. Azt látom rajtuk, hogy képezni, fejleszteni szeretnék magukat, hogy minél eredményesebben tudjanak foglalkozni a gyerekekkel. Tudja, a röplabda az egyik legdinamikusabb sportág: a labda állandóan a levegőben van, és a másodperc tört része alatt kell gyors döntéseket hozni. Ezt már nem lehet a hagyományos edzésmódszerekkel elérni – én ebben kívánok mindenkinek segítséget nyújtani. − Akkor most „országjáró” válik Önből? − Úgy néz ki, igen. Az év elején a szövetség minden egyesület számára egyértelművé tette, hogy bármilyen az utánpótlást érintő kérdésben nyugodtan keressenek meg: én megyek, és segítek. Csak arra kérek mindenkit, hogy időben szóljon, mert lassan tele a naptáram. További korosztályos hírek RÖPLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.