UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2019-02-22 18:06

Várakozva tekint előre

Szombaton kezdődik az ifjúsági és junior téli dobó országos bajnokság, amelynek programjába visszakerül a gerelyhajítás is. Honlapunknak Török Krisztián, a Magyar Atlétika Szövetség (MASZ) dobószakágának referense nyilatkozott a hétvégével, illetve várakozásaival kapcsolatban.

Kovács Gyöngyike – utanpotlassport.hu Utánpótláskorú versenyzőink két korosztályban mérethetik meg magukat a hétvégi ob-n. Az ifjúsági, illetve junior súlylökők, diszkoszvetők és kalapácsvetők mellett ismét harcba szállhatnak a gerelyhajítók, így a dobószámokat tekintve teljes lesz a mezőny. A szakág referense, Török Krisztián nyilatkozott a verseny előtt.

A gerelyhajítással ismét kiteljesül a téli dobó országos bajnokság. Forrás: szekesfehervar.hu
A gerelyhajítással ismét kiteljesül a téli dobó országos bajnokság. Forrás: szekesfehervar.hu
– Idén már a gerelyhajítás is visszakerül a téli dobó országos bajnokság programjába. Mennyiben változik így a bajnokság? – Idén minden dobószámot megrendezünk, ezért azt gondolom, hogy ez minden edzőnek és versenyzőnek jó lehetőség arra, hogy felmérjék, hol tartanak. Vannak olyan versenyzők, akik már igen komoly szinten vannak, nekik ez például nagyon hasznos. Mivel a szabadtéri atlétikai szezon csak május elején indul be, a bajnokság jó lehetőség lesz a változtatásokra, és ha minden jól működik, akkor az ob jó megerősítés lehet. – Megnézi majd a fiatalokat? Szokott esetleg tanácsot adni nekik? – Szeretek és igyekszem ott lenni a legtöbb versenyen. Ilyenkor közelről láthatom az atlétákat téthelyzetben, hiszen képet kapok a felkészülésükről, amit igyekszem a helyén kezelni. Sosem szólok bele a dolgukba, de hiszem, hogy a sportvezető akkor cselekszik helyesen, ha csak érezteti, hogy ott van, ha kell, és ha szükséges, segít. Kiváló szakemberekkel állok kapcsolatban: többek között Németh Zsolttal és Németh Lászlóval, akik édesapjuk, Németh Pali bácsi örökségét viszik tovább, illetve Zentai Tiborral, Eperjesi Lászlóval és Széles Lajossal. Ők az elmúlt években, évtizedekben nagyon sokat tettek a magyar dobóatlétikáért. Tőlük nagyon sokat lehet tanulni, az ifjú edzőkollégáknak bátrabban kellene kérdeznie tőlük. Ebben, úgy érzem, még sokat fejlődhetnénk.
Török Krisztián, a dobószakág referense Forrás: masz.hu
Török Krisztián, a dobószakág referense Forrás: masz.hu
– A későbbi versenyekre nézve milyen hatással lehet az országos bajnokság? Lesznek-e olyanok, akiknek ez egyben felkészülés a továbbiakra? – A bajnokság nagyon fontos forma- és állapotfelmérés, amelynek persze tétje is van. Magyar bajnoknak lenni komoly dolog. Vannak ugyanakkor olyan sportolók, akik a meleg égövi edzőtáborból visszatérve indulnak a versenyen, ami elfogadott dolog. Bízom abban, hogy ezen a hétvégén és a következő hetekben is kegyes lesz hozzánk az időjárás. – Lehetnek versenyzők, akik teljesítményüket illetően ígéretesebbek? – Nagyon sok mindenkit meg tudnék említeni, viszont akire mindenképpen kíváncsi vagyok, az Katavics Balázs, Jancsik Tamás, Péringer Márk, Bedegi Bence, Varga Donát, Doma Benedek, Németh Zsanett és Gombás Petra. Bízunk abban, hogy versenyzőink most, illetve a továbbiakban is remekelni fognak. További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.