UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vívás

2019-02-23 21:05

Másodszor a csúcson

Megvédte címét Muhari Eszter párbajtőr egyéniben az olaszországi kadét vívó Európa-bajnokság második napján. A Budapesti Honvéd versenyzője a fináléban az orosz Ljahovát, az elődöntőben a tatai Büki Lilit győzte le, így megszülettek az első magyar érmek Foggiában.

Bruckner Vince – utanpotlassport.hu Német és török győzelmet, valamint a kardozó Keszei Kíra révén magyar ötödik helyet hozott a foggiai korosztályos vívó Európa-bajnokság első kadét versenynapja. Szombaton a fiú kardozóké és a leány párbajtőrözőké volt a főszerep Dél-Olaszországban.

A későbbi győztes Muhari Eszter Büki Lilit győzte le az elődöntőben Forrás: Bizzi
A későbbi győztes Muhari Eszter Büki Lilit győzte le az elődöntőben Forrás: Bizzi
És ahogyan az várható volt, a magyar versenyzőké. Ugyanis a tavalyi szocsi Eb-n a párbajtőrözők mezőnyében duplázó Muhari Eszter és a csapatban bajnok Büki Lili is a mezőnyben volt, elsősorban tőlük várhatta a szakvezetés a kiemelkedő szereplést. És ha így volt, nem kellett csalódniuk. Mindkét lány magabiztosan jutott tovább a selejtezőből, majd hasonló meggyőző produkcióval menetelt a táblán. A kiesés szele először a legjobb nyolc között legyintette meg Büki Lilit, aki az olasz Gaia Caforióval vívott hatalmasat, s 11:13-ról tudott fordítani, s végül 15:14-re győzött. Ezzel összehozta a magyar rangadót, hiszen az elődöntőben  egymással találta magát szemben a két favorit. Muhari kezdett jobban, sőt 10:5-re is vezetett, tatai riválisa azonban visszaküzdötte magát, s 11:11-nél újra teljesen nyílttá vált a meccs. Aztán viszont újra a Budapesti Honvéd akkor még „csak” háromszoros korosztályos Eb-aranyérmes sportolója került fölénybe, 15:13-mal ő került a fináléba.
Muhari Eszter megvédte a címét párbajtőr egyéniben a kadét Eb-n Forrás: Bizzi/European Fencing Federation
Muhari Eszter megvédte a címét párbajtőr egyéniben a kadét Eb-n Forrás: Bizzi/European Fencing Federation
Oda, ahova sorozatban harmadszor jutott be. Két éve Plovdivban ezüstérmes lett, a tavaly Szocsiban nem lehetett megállítani. Ahogyan az idén Foggiában sem. Az aranymeccsen szinte érinthetetlen volt, rajt-cél győzelmet aratott, 15:7-re nyert az orosz Ljahova ellen. Néhány héttel az után, hogy győzött a felnőtt, a junior és a kadét országos bajnokságon is. Vagyis nem akármilyen nyerő szériát tudhat magáénak az immár négyszeres Európa-bajnok versenyző, aki természetesen boldogan értékelt az eredményhirdetés után. „Valami hasonlóra számítottam a nap elején. Egyértelműen az éremszerzés volt a célom, de bíztam azért a címvédésben. Az elődöntőben, Lili ellen vívtam a legnehezebb asszót, amelynek a végén jól tudtam koncentrálni, mentálisan erős tudtam maradni, egyébként ennek köszönhetem az utóbbi hónapokban elért sikereket is. Két nap múlva itt a csapatverseny, szerintem az idén is nagyon erősek vagyunk, képesek lehetünk a címvédésre, szeretnénk zsinórban harmadszor is győzni!” A nap másik számában, fiú kardban szintén Honvéd-versenyző, Horváth Gergő szerepelt a legjobban, ő a nyolc közé jutásért maradt alul a francia Francois Maruelle-lel szemben. Vasárnap még mindig a kadétkorosztály lesz műsoron, a fiú párbajtőrözők és a leány tőrözők lépnek pástra. Ki tudja, lehet, hogy újabb magyar érmekért…

KADÉT ÉS JUNIOR VÍVÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG, FOGGIA (OLASZORSZÁG) Fiú kadét kard (74 induló) Végeredmény: 1. Emanuele Nardella (Olaszország), 2. Pietro Torre (Olaszország), 3. Giorgio Marciano (Olaszország) és Antonio Heathcock (Németország), …11. Horváth Gergő , …24. Ondrik Konrád, …26. Pintér Levente, …33. Szántó Zoltán Leány kadét párbajtőr (100 induló) Végeredmény: 1. Muhari Eszter (Magyarország), 2. Anna Ljahova (Oroszország), 3. Büki Lili (Magyarország) és Alicja Klasik (Lengyelország), …53. Kollár Kincső, ..62. Szarvas Rita

A vasárnapi program: 9 óra: fiú kadét párbajtőr egyéni (Bartkó Levente, Keszthelyi Zsombor, Kó Benedek, Osman-Touson Maruán) 12 óra: leány kadét tőr egyéni (Czékmán Luca, Fenyvesi Viktória, Kalocsai Luca, Nekifor Erika) További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.