UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2019-02-24 19:50

Értékes ezüst Dormagenből

Az elsőéves junior Szél Anna második lett a dormageni Német Nagydíj 57 kg-os versenyében. A hagyományos viadal a női birkózás legrangosabb eseményei közé tartozik. Galambos Ramónát nem rangsorolták. Visszatért az eredeti súlycsoportjába az orosz Natalja Vorobjova, 2012 (London) olimpiai bajnoka.

Szekeres István – utanpotlassport.hu Még csak augusztusban lesz 18 éves a kétszeres kadét Európa-bajnok, ifjúsági olimpiai ezüstérmes birkózónk, Szél Anna Hella. Tavaly a dormageni kadétmezőnyben indulhatott (volna), ott viszont most már az összevont felnőtt/junior küzdelem várt rá. Szép sikerrel mutatkozott be az új, magasabb korosztályban.

Anna a dormageni dobogón
Anna a dormageni dobogón
Az első két mérkőzését a tőle megszokott, látványos támadóbirkózással hozta, egyaránt technikai tussal. Az olasz Francesca Indelicato ellen 12–1-re győzött; az ellenfél az előző két évben a tíz között végzett az U23-as Európa-bajnokságon. Következett az amerikai Arian Carpio, aki második és harmadik volt a pánamerikai kadétbajnokságon, de most 0–10-zel jött le a szőnyegről. A döntőben a jóval magasabb és idősebb, nigériai Adekuoroje Odunajo volt az ellenfél, aki négy évvel ezelőtt már felnőtt Afrika-bajnokságot nyert. Most technikai tussal (10–0) győzte le a magyar leányt. De hát Anna előtt egyelőre a junior- és az U23-as mezőny meghódítása áll… Ugyancsak az 57 kg-ban indult a 23 éves, tehát még szintén utánpótláskorú Galambos Ramóna. Két győzelem után technikai tussal (10–0) ő is kikapott a nigériaitól. Bronzmérkőzést vívhatott, de az eredménye eltűnt… Noha legrosszabb esetben is ötödik lett volna, a rendezők – magyar adminisztrációs hibára hivatkozva – nem rangsorolták. A verseny érdekessége, hogy London (2012) orosz olimpiai bajnoka, Natalja Vorobjova ismét a legnehezebbek között indult (és nyert). A versenyző, akinek a tiszteletére London után szobrot állítottak a szülővárosában, Szentpéterváron, a 2013. évi „csak” vb-ezüstje után egy súlycsoporttal lejjebb folytatta. A 69 kg-ban is nyert vb-t, Eb-t, és ezüstérmes volt Rióban. Két év kihagyás (pihenő?) után az idén ismét a 76 kg-ban tűnt fel.