UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ökölvívás

2019-02-25 17:09

Parádés ifi évnyitó

Hét hetet kellett várniuk a hazai bokszutánpótlás legjobb 17-18 éveseinek 2019 első valódi erőpróbájára. A hagyományosan évadnyitónak számító Énekes István-emlékversenyt a mögöttünk hagyott héten bonyolítottak le a budapesti Madárfészek Akadémián.

Jancsó Kornél - utanpotlassport.huAz 1932-es Los Angeles-i olimpia légsúlyú bajnoka, Énekes István nevét viseli évtizedek óta az ifjúsági bokszolók évindító tornája, amelyen az idén is veretes mezőny, 45 egyesület 91 öklözője rajtolt. Az új esztendő első országos utánpótlás-viadalán mind a lányoknál, mind a fiúknál a nevezők között volt a tavaly augusztusi, budapesti korosztályos világbajnokság számos magyar szereplője, így a Duna Arénában a legtovább, a 60 kilóban egészen vb-ezüstig jutott Orbán Adrián, aki hírnevéhez méltóan teljesített a Madárfészek Akadémia ringjében is.

Orbán Adrián a tavalyi ifjúsági vb-ezüstje után Énekes-arannyal indította 2019-et Fotó: nemzetisport.hu
Orbán Adrián a tavalyi ifjúsági vb-ezüstje után Énekes-arannyal indította 2019-et Fotó: nemzetisport.hu
Az ezúttal a 64 kilogrammosok kategóriájában szorítóba lépő, 17 éves kecskeméti legény senkiben nem hagyott kétséget afelől, hogy számára 2019 – amely ifistaként utolsó esztendeje – csak akkor lehet teljes értékű, ha minden meccsét megnyeri, s a szeptemberi korosztályos Európa-bajnokság felé vezető úton az Énekes-emlékversenyen is bizonyít. A két, egyformán magabiztos sikerét követő szombati döntőben a szintén a nagy tehetségek közé sorolt Lőczi Rolanddal csapott össze, s egyhangú, 5-0-s pontozásos győzelmével, kiérlelt bokszával igazolta, hogy előrébb jár riválisánál az ökölvívás tudományában. Menetelését értékelték a döntnökök is, akik Orbán Adriánt választották a torna legjobb teljesítményt nyújtó versenyzőjének. A lányoknál ugyanezt a címet a kaposvári Matesz Viktória érdemelte ki, aki az 57 kilogramm fináléját a szintén szép reményű Lakotár Hannával vívta. A hamisítatlanul parázs csatát Matesz 5-0-s pontozással nyerte az ezúttal a szokásosnál nagyobb súlycsoportban próbálkozó, korábbi kétszeres junior Eb-bronzérmes Lakotárral szemben az egész torna egyik legnívósabb mérkőzésén. A budapesti vb-indulók közül remekül bokszolt a 48 kg-ban első Vitál Dominika, az 54 kilós Kiss Bettina, az ifjúsági olimpiát is megjárt Hámori Luca (64 kg), s a szintúgy kategóriagyőztes Ambrus Viktória (75 kg), a fiúknál pedig Orbán mellett a tavaly a junioroknál Európa-bajnoki bronzérmes Zuró Zsolt (56 kg) és Kóczián Dávid (75 kg) nyújtott még külön említésre méltó produkciót. A csapatok összesített pontversenyét a Vasas-Süllős nyerte a Vecsés SE és a Tápiómente Ökölvívó Egyesület előtt. Egyéb korosztályos hírek ÖKÖLVÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.