UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Öttusa

2019-02-27 11:07

Ez még csak ismerkedés

Múlt vasárnap Székesfehérváron rendezték meg az öttusa Magyar-kupa 1. fordulóját az U17-es korosztály számára, ezzel hivatalosan megkezdődött az utánpótláskorúak versenyidénye.

Márványkövi Ferenc − utanpotlassport.huA Magyar-kupa 1. fordulóját tartották múlt vasárnap az U17-es korosztály számára. Az esemény egyben válogatóversenyként is szolgált a júniusi Európa-bajnokságra, illetve a júliusi világbajnokságra. Az egynapos eseményt a helyszínen tekintette meg Szloboda József, az U17-es és az U19-es válogatott szövetségi kapitánya is.

Szloboda József az idén is vidám pillanatokat szeretne átélni  Forrás: penthatlon.hu
Szloboda József az idén is vidám pillanatokat szeretne átélni Forrás: penthatlon.hu
Az U17-es korosztály számára jelentős változásokon ment át a sportág az utóbbi években, hiszen három versenyszám mellé (úszás, lovaglás, futáslövészet) bevették a vívást is, majd ezt követően 2019. januárjában egy újabb változást vezetett be a nemzetközi szövetség. „Egy nemzetközi konferencia keretében jelentette be a nemzetközi szövetség, hogy az U17-es korcsoport számára a vívás mégsem lesz versenyszám. Sokan meglepődtünk a döntésen, amit szakmailag nem indokoltak meg. Nehéz követni a sok apró változtatást, de nem tudunk mit tenni, el kell fogadnunk a szabályokat. Véleményem szerint a vívás és a kombinált szám az öttusa két meghatározó száma, mindkettőt időben el kell kezdeni, ezért nem tartom jó ötletnek, hogy az U17-es korosztálynak nem kell vívnia” – magyarázta a kapitány. Visszatérve a vasárnapi versenyre: Szloboda József „ismerkedni” ment a mezőnnyel: a Magyar-kupa 1. fordulójában számos 2004-es éves születésű versenyző vett részt, akiket – néhány kivételtől eltekintve – még nem igazán ismer. Ezt a versenyt hamarosan három újabb válogató követi, és csak azt követően áll össze a keret, amely a jelentősebb korosztályos nemzetközi versenyeken képviseli az országot. „Neveket még szándékosan nem mondok, erre  inkább a harmadik válogatóverseny után térjünk vissza. Vasárnap a lányok egyéni versenye nagyon izgalmas és kiélezett volt. Úgy látom, hogy az idén is nehéz lesz a dolgom, amikor össze kell állítani a válogatott kereteket, hiszen rengeteg a tehetséges versenyző, erről már most megbizonyosodtam” – érvelt Szloboda. A jövő héten a junior országos bajnokság keretében az U19-es korosztály számára is elkezdődnek a válogatóversenyek: ezen a megméretésen az U17-es korosztály tagjai is részt vesznek, szintén válogatási céllal. „Az U19-es bajnokságon találkozom a különböző klubok edzőivel, és remélem, hogy lehetőség nyílik egy kis eszmecserére. Mivel az egyesületekben ők töltenek több időt a versenyzőkkel, hasznos információkat tudnak majd szolgálni a lehetséges és a jelenlegi kerettagokkal kapcsolatban” – fejezte be a kapitány.

Magyar-kupa, 1. forduló, U17-es korosztály, Székesfehérvár (február 24.) Eredmények: Leány egyéni verseny: 1. Kozma Réka (Swimming Pentathlon Club), 2. László Beáta (KSI), 3. Dobronyi Dorina (Kőbánya) Fiú egyéni verseny: 1. Csák Milán (Volán Fehérvár), 2. Gáll András (Trion), 3. Páczai Dávid (Trion) Leány csapatverseny: 1. KSI, 2. Swimming Pentathlon Club, 3. UTE Fiú csapatverseny: 1. Volán Fehérvár, 2. BHSE, 3. KSI

További korosztályos hírek az ÖTTUSA a sportági aloldalunkon