UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Evezés

2019-02-28 10:51

Újraéled a csónakház

A Danubius Nemzeti Hajós Egylet az ország egyik legpatinásabb evezősklubja, egy ideje azonban mostoha körülmények között készülnek a versenyekre. Az egyesületnek ki kellett költöznie a korábban használt létesítményéből, a mostani evezősház pedig még nem készült el teljesen. A költözés okozta nehézségeken már túlvannak, és várják az evezni vágyó gyerekeket.

Márványkövi Ferenc − utanpotlassport.huA főváros szívében fekvő Margitsztigetről leginkább baráti piknikek, kellemes séták és felejthetetlen sportemlékek jutnak az ember eszébe. Csak kevesen gondolnánk, hogy a sziget egyik csücskében már nem ennyire szép az élet.

Visszaköltözik az élet a Danubius csónakházba Forrás: index.hu
Visszaköltözik az élet a Danubius csónakházba Forrás: index.hu
A Danubius Nemzeti Hajós Egyletnek három és fél éve kellett kiköltöznie abból a csónakházból, amelyre egy befektető szemet vetett. Az evezősök új otthona a hajdani Hungária Evezős Egylet épülete lett, amely tizenhárom éven keresztül üresen állt. A lerobbant  épületet az egyesület tagjai – köztük a gyerekek – kezdték el felújítani, később kormányzati segítség is érkezett. Ficsor László vezetőedző így emlékszik vissza erre az időszakra: „Amikor ott kellet hagynunk a régi csónakházat, szinte a semmiből kellett mindent újrakezdenünk. Az „új” épület már jó ideje üresen állt, nem volt benne fűtés és villany sem. Saját magunk álltunk neki a felújításnak, és közben meg kellett oldanunk az átköltözést is. Sajnos ebben az átmeneti időszakban sok gyerek hagyta ott az egyesületet, mert nem érezték jól magukat abban a környezetben.”  Ficsor elmondta, a költözés alatt és után hatvanról harmincra csökkent az egyesületnél versenyző serdülő és ifjúsági versenyzők száma. Az átmeneti időszakban nem tudtak megfelelő hatékonysággal toborozni, így egy ideig stagnált a létszám. Szerencsére azonban átvészelték a nehéz időszakot: már van fűtés, meleg víz és villany is, sőt az öltözőket is sikerült normális állapotba hozniuk. Ami a legfontosabb: az egyre javuló körülmények hatására lassan növekedni kezdett a gyereklétszám, miközben fent tudták tartani az eredményességet is: „Figyeltünk arra, hogy a költözés körüli tennivalók ne hátráltassák a felkészülést. A tavalyi ifjúsági világbajnokságon az egyik legjobb eredményt a mi lányaink érték el a kormányos nélküli kettesben, melyben a 7. helyet szerezték meg” - újságolta büszkén Ficsor László. A kormányzati és pályázati lehetőségeknek köszönhetően tovább korszerűsödött a hajósház, és a következő egy-két évben felújítják az öltözőket, illetve megújul az úszóház is. Hamarosan lehetőség nyílik eszközbeszerzésre is, ennek köszönhetően új hajókhoz, evezőkhöz és motorcsónakhoz jut a klub. Mindezek növelik a szolgáltatások színvonalát, és ez Ficsor szerint jó alapot teremhet arra, hogy tovább bővítsék az utánpótlásbázist, és hogy újra a legeredményesebb hazai és nemzetközi egyesületek között legyenek. A vezetőedző ugyanakkor elismerte: a megfelelő színvonalú infrastruktúra, valamint a varázslatos környezet önmagában nem elég ahhoz, hogy meg tudják tartani a náluk sportoló gyerekeket. „Aki lejön hozzánk, rögtön látja, hogy itt milyen kellemes a légkör. Az edzők, a gyerekek, az egész társaság nagyon kedves, igazi közösségi szellem uralkodik nálunk. Az edzések és a versenyek mellett próbálunk minél több közös programot szervezni, mert valljuk: az a legfontosabb, hogy a gyerekek jól érezzék magukat nálunk. Ha mindez megvan, az itt lévők magukkal hozzák barátaikat és ismerőseiket is.” További korosztályos hírek EVEZÉSBEN a sportági aloldalunkon.