UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2019-03-01 14:48

A támadójáték színesítése

„Ha jó napunk van, bárkit képesek vagyunk legyőzni” – jelentette ki a fiú U19-es kézilabda-válogatott szövetségi edzője, Kárpáti Krisztián. A csapat tavaly, az Eb-n a tizedik helyen végzett Szlovéniában. Az idén, az augusztusi macedóniai világbajnokságon viszont már a közvetlen élmezőnybe kerülés a cél.

Bruckner Vince – utanpotlassport.hu Szeptemberben új edzőpárossal kezdte meg a 2018/19-es évadot a fiú ifjúsági kézilabda-válogatott. Kárpáti Krisztián szövetségi edző Pásztor Istvánnal vette át a társaság irányítását a juniorokhoz „fellépő” Gyurka Jánostól, a múlt év második felében franciaországi és macedóniai nemzetközi tornán is diadalmaskodott a gárda, ezt követte februárban a második hellyel záruló balatonboglári megméretés.

Franciaországi és macedóniai tornagyőzelmet is elkönyvelhetett már Kárpáti Krisztián szövetségi edző a mostani évadban Forrás: Tiby Handball
Franciaországi és macedóniai tornagyőzelmet is elkönyvelhetett már Kárpáti Krisztián szövetségi edző a mostani évadban Forrás: Tiby Handball
„Jól összerakott, motivált társaságot vettünk át ősszel, ezért semmi ok nincs a panaszra – kezdte Kárpáti. Remek első félévet zártunk, a franciaországi és a macedóniai torna is jól sikerült. Kollégámmal, Pásztor Istvánnal is könnyen megy a közös munka: nekem nagyobb az edzői tapasztalatom, az ő háta mögött nagyobb játékos-pályafutás van, nyilván a szélsőképzésben tud rengeteget segíteni.” A Balatonfüredi KSE utánpótlástrénereként is dolgozó szakvezető elmondta, elődeitől jó kis csapatot kapott, az általuk lerakott alapokra tudnak építkezni. Persze még van teendő bőven… „A felállt fal elleni támadójátékban és a rendezetlen védelem elleni lerohanásban még akad dolgunk. Mindenképpen szükség lenne a támadójáték színesítésére, mert abban van elmaradásunk a nemzetközi elithez képest. A védekezésünk rendben van, felvesszük a versenyt a legjobbakkal is.” Biztosan nem jelent hátrányt az sem, hogy a válogatott játékosok egy része már az NB I-ben bontogatja szárnyait. Ugyanakkor Kárpáti szerint vigyázni kell arra, hogy – miközben időnként kevésbé éles szituációkban lépnek pályára az élvonalban – ne szoruljon háttérbe az egyéni képzés sem, elvégre nagyon fiatal sportolókról van szó. A válogatottban viszont biztosan nem lesz meccshiányuk a játékosoknak. Az áprilisi, úgynevezett nemzetközi héten illusztris társaságban, hazai rendezésű tornán szerepelhet a csapat: a norvég, a dán és a szerb együttes is eljön. Júniusban állapotfelmérést tartanak, a közvetlen felkészülést pedig július 8-án kezdik. Több felkészülési mérkőzéssel, tornával hangolnak az augusztus 6-i startra. És utána jöhet a macedóniai U19-es világbajnokság. Amelyen a tavalyi ifjúsági Eb-n tizedik helyezett csapat az élmezőnybe készül. „A szövetség részéről még nem fogalmaztak meg konkrét célt, de a srácokkal az öltözőben sokat beszéltünk erről, és ugyanazon a véleményen vagyunk: a legjobbak közé szeretnénk tartozni,  jelen lenni a végjátékban is a vébén. Azt nehéz meghatározni, hogy hol tartunk a legjobbakhoz képest, mert az elitből eddig csak a franciákkal és a szlovénokkal játszottunk, egy győzelem, egy vereség a mérleg. Mindenesetre úgy gondolom, ha jó napunk van, bárkit képesek vagyunk legyőzni.” További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.