- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Máté a magasban

Munkatársunk, Bruckner Gábor helyszíni jelentése Foggiából – utanpotlassport.hu [1] Most akkor örüljünk vagy bosszankodjunk? – szólt a kérdés Eitner Kingához a junior fiú párbajtőrözők válogatottedzőjéhez azok után, hogy kiderült, a legjobb nyolc közé jutás a versenyben lévő négy magyar közül kettőnek biztosan sikerül, kettőnek viszont biztosan nem. Tudniillik úgy hozta a sors a foggiai korosztályos Eb-n, hogy Koch Máténak Nagy Dáviddal, Bende Bencének pedig Andrásfi Tiborral szemben kellett felállnia a pástra… A szakvezető – érthetően – egy pillanatig sem gondolkodott a válaszon: „Természetesen örüljünk! Így fix két helyünk van a nyolcban.”

Hogy a srácok is így voltak-e ezzel, arra ne vegyünk mérget, az pedig, hogy később a két vesztes mit érzett, lerítt az arcukról.

Koch Máté Foto: Augusto Bizzi [2]

Koch Máté ellenállhatatlanul vívott egész nap – aranyérem lett a jutalma Foto: Augusto Bizzi

A tavaly – akkor még Bende helyett az azóta az utánpótlásból kiöregedett Debnár Gergellyel – csapatban junior világ- és Európa-bajnoki címet szerző magyar „epézők” akár mindegyike esélyes lehetett volna a negyeddöntőbe kerülésre, s amíg egymással nem találkoztak, viszonylag magabiztosan is meneteltek az úton. Igaz, a csoportkörben a legnagyobb favoritnak tartott Nagy belefutott két váratlan vereségbe holland, illetve görög vetélytársával szemben, de trénere (egyben a szintén vasasos Koch és Bende klubedzője), Halla Péter nem tulajdonított különösebb jelentőséget a „zakóknak”, s csupán annyit jegyzett meg: „Dávidot mintha nyomasztaná az esélyesség terhe”.

Hogy így volt-e valóban, utóbb aligha fontos, ami viszont igen: a múlt évben egyéniben korosztályos világbajnoki bronzérmes, mindvégig tűzben égő, ugyanakkor rendkívül tudatosnak látszó Koch Máté győzött 15:11-re, Nagy Dávid pedig még félórával később is párás szemmel ücsörgött a lelátón.

„Nem szeretek nemzetközi eseményeken magyarokkal vívni, arra ott vannak a hazai versenyek. Az utóbbi időben többször is legyőztem Mátét, most nem sikerült. Azért is kár, hogy egymással kellett mérkőznünk, mert akár mind a négyen folytathattuk volna… Nagyon csalódott vagyok, hiszen csak a legjobb tizenhatig jutottam, ráadásul ezzel a szerepléssel a világranglistán is lejjebb csúszom. De most ez zavar a legkevésbé… Mindenesetre muszáj túllépnem ezen az eredményen, már csak azért is, mert hátravan még a csapatverseny. Áprilisban világbajnokság lesz, az utolsó utánpótlás-fellépésem, remélem, az jobban sikerül.”

A másik párban különleges intermezzo szakította meg a küzdelmet: Bende 4:2-es vezetésénél eleredt Andrásfi orra vére. Hosszú percekig próbálta először magának, majd segítséggel elállítani a vérzést, s amikor már majdnem letelt a kényszerpihenőre a szabályban rögzített idő, végre visszatérhetett a pástra. Úgy látszott, a közjáték őt zavarta meg jobban, Bence meglépett, de Tibor később majdnem utolérte. De csak majdnem: a szűk éve Szombathelyről a pasarétiekhez igazoló Bende 15:13-ra nyert BVSC-s honfitársa ellen.

A következő – immár a négy közé jutásért zajló – kör végén aztán már csak Koch suhinthatott a levegőbe párbajtőrével: pillanatok alatt „feltörölte” a pástot a nála jó fejjel magasabb lengyel Damian Michalakkal (15:5), Bende csörtéjében viszont akkor járt le a vívóidő, amikor a szintén nagyra nőtt, osztrák Alexander Biro vezetett 11:9-re.

Mindeközben a tőröző lányok közül Hanzl Lilla nem jutott túl a csoportselejtezőn, Szántay Anna pedig a 32 közé kerülésért zajló mérkőzésén kapott ki. A kvartett két „húzóneve”, Hajas Nóra és Pöltz Anna viszont sikerrel vette a következő akadályt is (bár utóbbinak akadt némi gondja lengyel ellenfelével, aki már 12:5-re vezetett ellene…), így a tizenhatos mezőnyben mindketten ott feszíthettek. Az újabb forduló aztán Annának a végállomást jelentette (az őt már a csoportban is felülmúló román Saveanuval nem bírt el), Nóra azonban újabb lépést tett az érem felé: magabiztosan győzte le a lengyel Tomczakot. A dobogóról sajnos így is lemaradt, mert az olasz Rossini 13, míg ő csak 8 tust adott azon a mérkőzésen, amelyen a négybe jutás volt a tét.

Kiss Tibor, a szakági válogatottedző összességében „elfogadhatónak” nevezte a lányok egész napos teljesítményét, hozzátéve, hogy Hajas és Pöltz is sérülések után (közben) érkezett az Eb-re, na meg azt is, hogy a jövő évi korosztályos világversenyeken feltétlenül éremre esélyesnek tartja továbbra is utánpótláskorú tőrözőinket.

Az esti programra tehát egy, csak egy legény maradt talpon, s Koch Mátéra a hazaiak reménysége, a címvédő (a 2018-as fináléban Nagy Dávid ellen győztes) Davide di Veroli várt az elődöntő rangjának megfelelően az emelt páston.

Hamar kiderült, nemcsak a pást emelt, a feszültség is az egekbe szökik… Noha eleinte a hazaiak vívója látszott higgadtabbnak, a mi fiunk meg ismét ezer fokon izzott, kétharmadnyi öldöklő csatát követően a harmadik három percben minden úgy történt, ahogyan azt Máté szerette volna. Az 5:5-ös állásról induló utolsó etapban Di Veroli csak futott (vagy inkább futott volna) az eredmény után, s hogy show is legyen a menüben, minden bekapott találat után hosszasan méltatlankodott. Ám Koch a sportághoz amúgy is nélkülözhetetlen kesztyű mellé fölvette annak jelképes változatát is, egy alkalommal még akció közben is fegyvervizsgálatot kért (tömeges fütty meg sárga lap járt érte), és végképp kizökkentette a mindinkább elbizonytalanodó olaszt.

Máté 15:12-re nyert, bejutott a döntőbe, ami az előző meccséhez képest délutáni habos kakaónak ígérkezett az osztrák Alexander Biro ellen.

Az is lett. Koch az elsőtől az utolsó pillanatig uralta a csörtét, egyetlen pillanatnyi kétséget sem hagyott afelől, hogy ezen az estén ki áll fel a dobogó tetejére. S miután 15:8-ra elpáholta az osztrákot is, felállva tapsolt a Fiera kiállítási központ telt házas közönsége, majd előbb a társak, Nagy, Andrásfi és Bende, na meg a mester Halla Péter karjai között, végül pedig a levegőben találta magát.

„Hú, nagyon izgultam a döntő előtt – lihegte néhány perccel később az egész napot veretlenül záró fiatal–, de végül is nem kellett volna. Tényleg jól ment most a vívás, az olasz elleni elődöntőben nekem is mindent be kellett vetnem, de az ilyesmi hozzátartozik ehhez a sportághoz. A tavalyi, heidenheimi felnőtt világkupaérmem rangban talán többet ér ennél az első helynél, ugyanakkor junior Eb-n még nem volt egyéni dobogós helyem, úgyhogy elmondhatatlanul boldog vagyok.”

A magyar küldöttség immár  tizenegy éremnél, benne öt aranynál tart az Európa-bajnokságon, úgyhogy a nap hőséhez, Mátéhoz csatlakozva mi egyebet mondhatnánk: nemcsak neki ér fülig a szája Foggiában.

 

KOROSZTÁLYOS EURÓPA-BAJNOKSÁG, FOGGIA
Juniorok. Fiú párbajtőr egyéni: 1. Koch Máté, 2. Alexander Biro (Ausztria), 3. Davide di Veroli (Olaszország) és Tobias Tauriainen (Finnország), …7. Bende Bence, …11. Andrásfi Tibor, …14. Nagy Dávid
Leány tőr egyéni: 1. Serena Rossini (Olaszország), 2. Anna Udovicsenko (Oroszország), 3. Martina Favaretto (Olaszország) és Adelina Bikbulatova (Oroszország),…8. Hajas Nóra, …10. Pöltz Anna, …43. Szántay Anna, …60. Hanzl Lilla
ÉREMTÁBLÁZAT: 1. Olaszország: 8 arany, 1 ezüst, 9 bronz, 2. Magyarország 5/3/3, 3. Oroszország: 3/11/5

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN [3]a sportági aloldalunkon.