UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2019-03-02 13:49

Koch Máté: „Mindent be kellett vetnem”

Hajrájába fordult a foggiai korosztályos vívó Európa-bajnokság: az utolsó két napon a juniorok csapatversenyei szerepelnek a programban. Szombaton a leány párbajtőrözők és kardozók, valamint a fiú tőrözők léptek pástra. Az előző nap hőse, a veretlenül Eb-aranyat szerző párbajtőröző Koch Máté ezúttal szurkolóként követte az eseményeket, úgyhogy jutott ideje beavatni az érdeklődőt győzelmének titkaiba.

Munkatársunk, Bruckner Gábor helyszíni jelentése Foggiából – utanpotlassport.hu Húzós programot nyújtott a szombat az érdeklődőknek a foggiai kiállítási csarnokban: a juniorok három fegyvernemében is csapatversenyeket tartottak az Eb-n. A magyar fiú tőrözők (Maior Mátyás, Mihály Andor, Nedeljkovic Mateja, Szemes Gergő) hamar lemondhattak álmaikról, mert a nyolc közé jutásért 45:33-ra kikaptak a hollandoktól.  Ennek megfelelően az alsóházban folytatták, s miután a románokat (45:36), majd a törököket is elintézték (45:25), a dánok elleni záráson a kilencedik hely volt a tét. A kardozó lányok (Battai Sugár Katinka, Bérczy Dorottya, Nagy Valentina, Pusztai Liza) a spanyolokon könnyedén jutottak túl (45:26), s a franciák elleni negyeddöntőre készülődhettek.

Leány párbajtőrcsapatunk alulmaradt az esélyesebb olaszok ellen rangadón
Leány párbajtőrcsapatunk alulmaradt az esélyesebb olaszok ellen rangadón
A délelőtt legnagyobb érdeklődéssel várt meccsét a párbajtőröző lányok vívták, a dolog kis szépséghibája volt, hogy a bemutatásnál az olaszok világranglista-vezető négyese feszített velük szemben. Plásztán Attila válogatottedző azonban nem tartotta esélytelennek a csupán kilencedikként rangsorolt Büki Lili, Dékány Kinga, Gnám Tamara, Muhari Eszter négyest. A mérkőzésen látottak alapján utólag sincs ok megcáfolni a mestert, akadtak a találkozónak olyan szakaszai, amelyekben a magyar tábor tagjai jóval többször verték össze a tenyerüket, mint a hazai szurkolók, de a végén azért ők örülhettek. A 45:38-as vereség pedig azt jelentette, hogy a (v)érmes reményekről le kellett tenni, s maradt a folytatás az 5–8. helyért, először a kora délutáni műsorban a belgák ellen. A lányok olaszok elleni csörtéit egy, az olaszverésben jártas magyar fiatalember is a karámok mögül követte. Az előző este lehengerlő vívással minden párharcából győztesen kikerülő párbajhős, ennek megfelelően a csarnokból Eb-arannyal a nyakában távozó Koch Máté arcán semmi nyoma nem volt az néhány órával korábbi megpróbáltatásoknak. – Feltűnően kipihentnek látszol… – Pedig jól elfáradtam, van is izomlázam szépen a vádlimban, a hátamban, de annyi baj legyen. Az ünneplést pedig természetesen későbbre toltuk, hiszen előttünk még a csapatverseny. Igyekeztem teljesen kikapcsolni az agyamból, hogy én vagyok az Európa-bajnok, sikerült is, így egészen korán el tudtam aludni.
Koch Máté és mestere, Halla Péter Fotó: Bizzi Team
Koch Máté és mestere, Halla Péter Fotó: Bizzi Team
– Az osztrák Biro ellen vívtad az utolsó csörtét, de a döntőn valójában korábban túl voltál. Úgy álltál oda az olasz címvédő Davide Di Veroli elleni elődöntőre, mint egy római gladiátor. Tudatosan spannoltad fel magad? – Nagyon is, olyannyira, hogy a sportpszichológusommal még otthon megbeszéltük, ha olasszal kell vívnom az ő közönsége előtt, akkor próbáljam úgy felfogni, mintha engem buzdítanának. Ráadásul  Di Veroli a tavalyi junior-világbajnokságnak ugyanebben a szakaszában lemosott a pástról, és tudtam, ahhoz, hogy most bármi keresnivalóm legyen, mindent be kell vetnem. – A régi nagyok is megirigyelhették volna a dörzsöltségedet. Ugye, csak taktikáztál, amikor a meccs éles szakaszában akció közben kértél fegyvervizsgálatot? – Hát persze… Előtte cipőt is fűztem, maszkot igazgattam, akkor meg úgy gondoltam, mivel úgysincs még sárga lapom, megpróbálom kizökkenteni őt. Ilyet amúgy csináltam már két éve, a heidenheimi felnőtt világkupaversenyemen is, a dél-koreai olimpiai bajnok Park ellen... – Az olasz előtt, még a nyolc közé jutásért klubtársadat, a szintén a favoritok között számon tartott Nagy Dávidon is túljutottál. Az volt „kis döntő”? – Így is lehet mondani. Dávid kisebb sérüléssel küszködött, nem ment neki igazán jól ezen a napon, de remélem, a vasárnapi csapatversenyre mindketten topformában leszünk, na meg Andrásfi Tibi és Bende Bence is. – Noha csapatban ti vagytok a címvédők, sőt a világbajnokok szintén, a mostani szezonban még nem kerültetek döntőbe a korosztályos világkupaversenyeken. Majd most? – Mikor máskor? Bár valóban nem szerepeltünk eddig valami acélosan, azért megőriztük a világelső-pozíciót. Már láttam a sorsolást, az águnkon a lengyelek veszélyesek lehetnek, az olaszokkal viszont csak a döntőben találkozhatunk. – A nyáron Budapesten felnőttvébét rendeznek. Álmodozol róla? – Nem álmodozni kell, hanem tenni érte. Egy hét múlva szintén odahaza Grand Prix-verseny lesz, ha ott jól teljesítek, akkor helyem lehet a válogatottban. Ha nem, akkor nincs miről beszélni. További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.