UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2019-03-02 15:51

Liuék nyomában

Tizennégy év után örülhettünk ismét aranyéremnek téli európai ifjúsági olimpiai fesztiválon. A dinamikusan fejlődő sportág ifjú képviselői közül négyen utaztak Szarajevóba, közülük Talabos Attila két egyéni arannyal, Bontovics Balázs pedig két bronzzal tért haza, míg a zárónapon vegyes váltónk nem talált legyőzőre. Az EYOF-élményekről, illetve a szakág helyzetéről versenyzőinket, továbbá a juniorválogatott vezetőedzőjét, Szabó Krisztiánt kérdeztük.

Leiner Soma - utanpotlassport.huA Gyakorló Jégcsarnok falán a 2018-as pjongcsangi aranykvartett fotója feszít, míg a pályán éppen Knoch Viktor, az olimpiai bajnok négyes legrutinosabb tagja vezényli a következő generáció edzését. Idilli kép a hazánkban legdinamikusabban fejlődő sportágról – látogatásunkkor alig pár nap telt el az Év Sportolója-gála óta, amelyen a váltó mellett Liu Shaolin Sándort, és a történelmi sikerben elévülhetetlen szerepet vállaló edzőket, Bánhidi Ákost és Csang Csing Linát is 2018 legjobbjának választották.

Öt éremmel tért haza short track különítményünk Szarajevóból Fotó: MOB/Szalmás Péter
Öt éremmel tért haza short track különítményünk Szarajevóból Fotó: MOB/Szalmás Péter
Az imént említett következő generáció pedig valósággal berúgta az előttünk álló év ajtaját, hiszen a Szarajevóban megrendezett téli európai ifjúsági olimpiai fesztiválon a négytagú short track csapat összesen öt érmet szerzett. Tizennégy év után tapsolhattunk ismét magyar aranynak téli EYOF-on, ráadásul rögtön háromnak is: Talabos Attila 1000 és 1500 méteren egyaránt diadalmaskodott, míg a záró napon a rövid pályás különítmény mindegyik tagja felállhatott a dobogó legfelső fokára, vegyes váltónk ugyanis nem talált legyőzőre. A három arany mellett Bontovics Balázs 500 és 1000 méteren szerzett bronza is okot adott az örömre. „A junior-világbajnoki hatodik helyet követően Szarajevóból mindenképpen érmeket akartam hozni, de arra nem számítottam, hogy két egyéni aranyat szerezhetek, különösen, hogy az elmúlt időszak sorozatos versenyterhelése miatt nagyon fáradtan érkeztem az EYOF-ra. Az első napon megnyert 1500 méter nagy lökést adott, ugyanakkor az általam sokkal jobban kedvelt 500 méteren kicsúsztam a selejtezőben, míg az utolsó napra maradt 1000 méter ismét jól sikerült”– idézte fel élményeit az MTK versenyzője, Talabos Attila. A küldöttség tagjait a fesztivál különleges hangulatáról is kérdeztük. „Sem lebonyolításában, sem pedig hangulatában nem lehet a megszokott versenyeinkhez hasonlítani az EYOF-ot. Kilátogattunk más sportágak versenyeire is, rengeteg barátság szövődött, összességében remek élmény volt”– vélekedik Bontovics Balázs.
Az utolsó versenynap végén mindenki felállhatott a dobogó legfelső fokára Fotó: MOB/Szalmás Péter
Az utolsó versenynap végén mindenki felállhatott a dobogó legfelső fokára Fotó: MOB/Szalmás Péter
„A záróünnepség különösen emlékezetes marad– folytatja a keretbe az utolsó pillanatban bekerült Dobrán Fanni. – Aznap nyertük meg a váltót, az érmesek pedig külön utazhattak az ünnepélyre, rendőri felvezetéssel. Felemelő érzés volt.” „Az olimpiai keret remeklése nyomán célul tűztük ki, hogy az EYOF-on is sikeres legyen a magyar csapat– kezdi értékelését Szabó Krisztián, a juniorválogatott vezetőedzője. – Igyekeztünk a legerősebb csapatot kiállítani, ami érthető is, hiszen ötkarikás versenyről beszélünk. Ismertük az európai erőviszonyokat, így tudtuk, hogy a versenyzőink a legjobbak közé tartoznak, gyakorlatilag az aktuális forma befolyásolta, ki milyen eredményt ért el. Összességében elégedett vagyok, noha egy-egy futam pechesen alakult a szempontunkból.” A szakvezető szerint az utánpótlás kifejezetten ígéretes, ugyanakkor továbbra is rengeteg fejlesztési lehetőség rejlik a szakágban. „Hiába nőtt meg ugrásszerűen a sportág népszerűsége, továbbra is azt látjuk, hogy rengeteg a tennivaló. Nemcsak itthon, hanem a világ bármely pontján is ritka, hogy teltházas versenyeket rendeznének – egyébként az EYOF-on is a csarnok fele telt meg. Az eredményes szereplésnél azonban nincs nagyobb hajtóerő. Szeretnénk növelni a bázisok, illetve az igazolt versenyzők számát is, ehhez azonban elengedhetetlen, hogy mind több jégpálya létesüljön, jelenleg ugyanis azok hiánya jelenti a legnagyobb problémát.”

Bukás után arany Az EYOF legizgalmasabb versenyét a vegyes váltók fináléja hozta, amelyben a magyar kvartett az esélyeknek megfelelően magabiztos előnyre tett szert. Egy szerencsétlen váltás és Bontovics Balázs esése azonban kifejezetten izgalmassá tette a végjátékot. A lengyelek ugyan a hibát kihasználva előztek a hajrában, de Talabos Attila visszavette a vezető pozíciót, és behozta az első helyre a magyar váltót. „Nagyon izgatottak voltunk ott, a pálya közepén, biztattuk Attilát, nem szokott előfordulni sem velünk, sem az edzőkkel, hogy ennyire kiabáljunk, izguljunk– meséli mosolyogva Somogyi Barbara, az EYOF-győztes négyes tagja. – A befutót követően elképesztő boldogság lett úrrá rajtunk, egyből felnéztünk a lelátóra, ahol a többi magyar versenyző felállva tapsolt nekünk. Felejthetetlen élmény volt!”

További korosztályos hírek KORCSOLYASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.