UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2019-03-03 17:02

A képzés mindenekelőtt!

„Amellett, hogy ösztönös tehetség, látszik rajta, hogy marhára élvezi a játékot”– utalt a 16 éves Dombai Rékára a Vasas Akadémia felnőtt női kosárlabdacsapatának vezetőedzője, Földi Attila, aki a pasaréti együttes eddigi élvonalbeli szerepléséről is beszélt.

Sztrik Martin * A női kosárlabda NB I A-csoportjának legfiatalabb együttese a Vasas Akadémia. A csapat átlagéletkora 18,94 év. A pasaréti klub tizenhárom utánpótláskorú játékost nevezett az élvonalba. „Tavaly is sok tizennyolc év alatti játékosunk volt, akik meghatározó szerepet töltöttek be a felnőttalakulatban. Erre próbáltunk most rátenni még egy lapáttal. A bizalom minden fiatal iránt megvan, hiszünk bennük, és megteszünk mindent annak érdekében, hogy tisztességgel megállják helyüket a felnőttek között” – nyilatkozta az idény elején Földi Attila, a pasarétiek vezetőedzője. Nos, idáig nem lehet ok a panaszra, hiszen a csapat a nyolcadik a tabellán, azaz a rájátszás felé tart.

Nagyszerű teljesítményt nyújt a női NB I A-csoportjában a Vasas Akadémia együttese; a képen (labdával) a 16 esztendős Dombai Réka Forrás: MKOSZ
Nagyszerű teljesítményt nyújt a női NB I A-csoportjában a Vasas Akadémia együttese; a képen (labdával) a 16 esztendős Dombai Réka Forrás: MKOSZ
– Mivel fiatal játékosokról beszélünk, gyakori a hullámzó teljesítmény, ami ebben a korban teljesen érthető. Ezért sem szeretnék jóslatokba bocsátkozni a végső helyezést illetően. Egy hónappal ezelőtt mindenki temetett minket, most pedig azt mondják: hú, de jók vagyunk. A realitás az, hogy vannak periódusaink, amikor jól megy a szekér, és vannak, amikor kevésbé. Most jönnek szépen az eredmények, ez ad egy kis önbizalmat, de ettől nem szabad elszállni, mint ahogy azt sem kellett tragédiának felfogni, amikor sorozatban szenvedtük el a vereségeket. A Vasas Akadémia szimpatikus kiscsapatként él a köztudatban, amely megtesz mindent a pályán, és a vezetőedző abszolút elégedett tanítványai hozzáállásával. Elmondása szerint minden edzésen és mérkőzésen a maximumot nyújtják, talán két olyan találkozót tud felidézni, amikor elégedetlen volt. Reméli, ez az akaraterő elegendő lesz ahhoz, hogy bejussanak a rájátszásba. – Fontos hangsúlyozni, hogy nálunk a képzés a legfontosabb, de persze vannak céljaink. Nem is nagyon tudok mondani másik olyan csapatot, ahol ennyi egyéni edzést vezényelnének a játékosoknak, mint mi a Vasasnál. De ennek látszik is az eredménye, hiszen rengeteg nagy klub érdeklődik a fiatal tehetségeink iránt. Nézzük csak meg a csupán tizenhat éves Dombai Rékát, aki az NB I élmezőnyébe tartozik pontszerzésben, és hasonlóan remek teljesítményt nyújt, mint a Miskolcon játszó amerikai Shatori Walker, vagy a pécsiek kiválósága, a nigériai Sara Imovbioh. Amellett, hogy ösztönös tehetség, látszik rajta, hogy marhára élvezi a játékot. Persze számos hasonló ígéretes kosárlabdázónk van, és nem is szerettem volna kifejezetten kiemelni őt, de nem tudom, mikor lesz arra legközelebb példa, hogy valaki ilyen fiatalon ilyen lenyűgöző teljesítményt nyújtson – értékelt Földi Attila. Dombai Réka átlagban 17-18 pontot szór az ellenfeleknek, ami tizenhat évesen elképesztő teljesítménynek számít. A Vasas Akadémia tehetségéről a női válogatott szövetségi kapitánya, Székely Norbert is elismerően beszél, bár leszögezi: egyetlen játékost sem kíván kiemelni az utánpótlásból. – Réka az elmúlt időszakban már bebizonyította, hogy komoly játékossá válhat. Fontos számára ez az év, akár vízválasztó is lehetmondja a 45 éves szakember, aki a hazai utánpótlásról és a Vasas Akadémia teljesítményéről is szót ejt.A női utánpótlás az elmúlt években igen magas szintre tornázta fel magát, és nagyon sok olyan tehetséges játékosunk van, akiből klasszis lehet. Ez persze még csak remény, de én hiszek abban, hogy megugorjuk a magasságot. Az utánpótlást tekintve nagyon pozitív a Vasas Akadémia remek szereplése, és én személy szerint nagyon örülök ennek a projektnek. Hétről hétre bebizonyítják, hogy hiányposztra vett külföldivel kiegészülve a magyar fiatalok képesek kimagasló teljesítményt nyújtani. Nekem ez sokkal szimpatikusabb, mint az elmúlt évekbeli trend, amikor kicsivel több volt a légiós.