UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2019-03-04 15:57

Ígéretes „jó fejek”

Vasárnap véget ért a korosztályos vívók foggiai utánpótlás Eb-je, az ünneplés immár itthon folytatódhat, miután a magyar küldöttség – nincs ok szerénykedésre: összességében szenzációs szereplést produkálva – 5 arany-, 3 ezüst- és 5 bronzéremmel az országok közötti rangsor harmadik helyén végzett. Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány irigylésre méltó helyzetben értékelhette a történteket.

B. G. – utanpotlassport.hu – Essünk túl gyorsan a nehezén: az utolsó napon két juniorcsapatunk is alulteljesített. Felteszem, a fiú párbajtőrözőktől és kardozóktól ön is többet várt.

A fiatalok nemcsak sikeresek voltak, igazi csapatot is alkottak az Eb-n Fotó: BIZZI Team
A fiatalok nemcsak sikeresek voltak, igazi csapatot is alkottak az Eb-n Fotó: BIZZI Team
– Természetesen, bár a két fegyvernem helyzete eltérő. A párbajtőrözők Eb-címvédőként, egyben világbajnokként, mi több, világranglista-vezetőként érkeztek Olaszországba, ráadásul Koch Máté fantasztikus vívással megnyerte az egyéni versenyt. Ehhez képest nyilvánvalóan kudarc, hogy már a negyeddöntőben elvéreztek a náluk sokkal gyengébb erőkből álló izraeliekkel szemben. Ugyanakkor a teljes képhez hozzátartozik, hogy a rendkívül ígéretes társaság tagjai különleges terhelést kaptak a szezonban, hiszen saját korosztályuk eseményei mellett már a felnőttviadalokon is ott voltak. Elfáradtak, sem fizikailag, sem mentálisan nem voltak a topon. De nem történt semmi tragédia, ilyesmi ebben a sportágban bizony megesik. A nyolc közé jutásért vereséget szenvedett kardozó fiúké nagyon fiatal társaság, ők tavaly még kadétként nyertek Eb-aranyat. A juniormezőny egészen más, elsőévesként ennyire tellett tőlük, és az sem mellékes körülmény, hogy a papírforma szerint is ki-ki meccsen, a románoktól kaptak ki. De ha már a zárásnál kezdtük: azért akadt a végére is jó hír, hiszen a leány tőrcsapat nagyszerűen helytállt, és bronzérmes lett. – A tíz nap alatt vörösre tapsolhattuk a tenyerünket. Kik volt a jók között a legkiválóbbak? – Bár a teljesítményeket nem feltétlenül csak az érmek minősítik, akik dobogón végeztek egytől egyig megérdemlik, hogy kiemeljük őket. A párbajtőröző Muhari Eszter az egyéni győzelme után az első helyezett csapatnak is vezéregyénisége volt, s miután elmondhatta magáról, hogy immár ötszörös kadét Európa-bajnok, még helytállt a juniorok mezőnyében is. A kardozó Pusztai Lizáról eddig is tudtuk, hogy maga a csoda, és ezt most is igazolta. Koch Máté megnyerte a juniorok párbajtőrversenyét, méghozzá úgy, hogy előbb klubtársát, az előzetesen a nagy esélyesek között számon tartott Nagy Dávidot, majd az elődöntőben az olaszok címvédőjét, Di Verolit is legyőzte; utóbbit sokáig emlékezetes, hatalmas, pattanásig feszült csatában. Mindenképpen nagy gratuláció jár még két kadétnak, a párbajtőröző Bartkó Leventének és Büki Lilinek, valamint az ifjúsági olimpiai bajnok, az idősebb korosztályba a mostani szezonban fellépett kardozónak, Rabb Krisztiánnak is.
Udvarhelyi
Udvarhelyi
– Amikor odakint beszélgettünk, minden alkalommal külön felhívta a figyelmet az edzői kar érdemeire. Nyilván nem pusztán gesztust akart tenni kollégáinak… – Valóban nem. Az a munka érett be most, amit a mesterek a klubokban, illetve  a válogatott keretekben nap mint nap elvégeznek. A magyar vívósportban hatalmas a tudástőke, s bár magától értetődő, hogy a fiatalok a főszereplők, a trénerek világviszonylatban is különlegesnek mondható szakmai tudása, hozzáállása és lelkiismeretessége a sikerek legfontosabb összetevője. De ugyanitt ki kell térnem arra is: a szövetség minden feltételt megteremt ahhoz, hogy a gyerekeknek semmi mással ne kelljen foglalkozniuk, csak azzal, ami a dolguk, a vívással. – A Foggiában látottak alapján más szemszögből nézve is kijelenthető: ezek a fiatalok valóban nem foglalkoznak mással, csak a vívással. Igazi „jó fej” társaság benyomását keltik. Önben is? – Teljes mértékben. Szorgalmasak, elhivatottak, fegyelmezettek és tehetségesek. Övék a jövő. És ha tényleg az övék lesz, akkor könnyen belátható, a sportág hosszú távú eredményessége is garantált. Vagyis az utánpótlás-nevelés eléri valódi célját.

TIZENHÁROMSZOR A DOBOGÓN Arany (5): Muhari Eszter (kadét párbajtőr), Pusztai Liza (junior kard), Koch Máté (junior párbajtőr), a kadét leány párbajtőrcsapat (Büki Lili, Muhari Eszter, Kollár Kincső, Szarvas Rita), a kadét leány kardcsapat (Battai Sugár, Báthory Kata, Keszei Kira, Szűcs Luca) Ezüst (3): Bartkó Levente (kadét párbajtőr), Nekifor Erika (kadét tőr), a fiú kadét párbajtőrcsapat (Bartkó Levente, Keszthelyi Zsombor, Kó Benedek, Osman-Touson Maruán) Bronz (5): Büki Lili (kadét párbajtőr), a fiú kadét tőrcsapat (Horváth Soma, Mihályi Andor, Szemes Gergő, Tóth Gergely,), a fiú kadét karcsapat (Horváth Gergő, Ondrik Konrád, Pintér Levente, Szántó Zoltán), a junior leány tőrcsapat (Hajas Nóra, Hanzl Lillla, Pöltz Anna, Szántay Anna), a junior leány kardcsapat (Battai Sugár, Bérczy Dorottya, Nagy Valentina, Pusztai Liza)

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.