UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vívás

2019-03-06 08:49

Aranyra váltott ezüst

Pusztai Liza, a BVSC-Zugló 17 éves junior kardozója egy egyéni arany-, és egy csapat bronzéremmel tért haza a Foggiában rendezett korosztályos Európa-bajnokságról. Ünneplésre és pihenésre alig maradt ideje: alig hogy hazaérkezett a kontinensbajnokságról, csütörtökön már utazik is Athénba a felnőtt világkupaversenyre – ezt a tempót látva még a sok utazáshoz szokott Forma 1-es pilóták is csettintenének egyet.

Márványkövi Ferenc − utanpotlassport.huPusztai Liza a tavalyi korosztályos Európa-bajnokságon a junior kardozók egyéni versenyében még ezüstérmet nyert, idén azonban saját korosztályában aranyra váltotta az ezüstöt: a foggiai Eb döntőjében kiélezett küzdelemben, a padlóról felállva nyert az orosz Alina Mihajlova ellen 15:13 arányban. Pusztai az elődöntőben is hátrányból fordította meg a mérkőzést, ahogyan ő fogalmaz: „Szoktam ilyet csinálni.” Reméljük ezt a jó szokását megtartja, legközelebb pedig négy tus hátrányban is majd csak hátradőlünk és legyintünk egyet.

Pusztai Liza (balról a második) kétszer is a padlóról állt fel az Eb-n. Forrás: BIZZI Team
Pusztai Liza (balról a második) kétszer is a padlóról állt fel az Eb-n. Forrás: BIZZI Team
„Az ilyen kiélezett helyzetekre nem lehet felkészülni. Kizárom a külvilágot, nem gondolok rá, hogy mi az eredmény, csak arra koncentrálok, hogy annyi tust adjak az ellenfélnek, amennyi a győzelemhez pont elég” – magyarázta a rém egyszerű képletet a fiatal sportoló. Liza sokat dolgozik azon, hogy a kiélezett helyzetekből nyertesen jöjjön ki: felkészülését sportpszichológus is segíti. Vélhetően ennek köszönhető, hogy a döntő pillanatokban sem remeg meg a keze. Ahogyan ő fogalmaz: „A jó fajta izguló típus vagyok, akit az adrenalin inkább előrevisz.”   Sok meglepetést nem okozott magának a versenyző: az Eb előtt az aranyérmet tűzte ki célul magának egyéniben, ezt maradéktalanul teljesítette. A csapattal elért bronzérem miatt sem kell szégyenkezniük a lányoknak, hiszen a torna előtt bármilyen érmet elfogadtak volna. Az arany- és a bronzérem megünneplése szerényre sikeredett, hiszen erre megfelelő hely, és elegendő idő sem állt rendelkezésre. „Csak kimérten ünnepeltünk a csapattal, bent a szállodában. Bár jó lett volna egy kicsit kimozdulni, a szállás olyan messze volt a várostól, hogy inkább el sem indultunk. Ráadásul jól be kell osztanom az energiáimat, hiszen egyik verseny követi a másikat” – emlékezett vissza a versenyző. Amikor Liza éppen nem versenyez, tanul vagy alszik, próbál minél több időt együtt tölteni a barátaival. Bár szeretett volna az Eb után kicsit még pihenni, erre most nem volt lehetősége, következik az athéni felnőttvilágkupa-verseny. Liza ezzel elindult a felnőtté válás útján, az érzés nem ismeretlen számára: ebben az idényben több felnőttvilágkupa-viadalon is szerepelt, nem is eredménytelenül. Az utóbbi három világkupa-versenyén sikerült a legjobb nyolc közé kerülnie, Budapesten első lett. A kérdés kikerülhetetlen: nyáron felnőtt-világbajnokság Budapesten, Lizával vagy nélküle? „Ez az év már az olimpiai felkészülés jegyében zajlik, úgyhogy természetesen ott leszek a vb-n, amely az év legfontosabb versenyének számít. Ahogy a világkupákon, úgy a világbajnokságon is a legjobb nyolc között szeretnék lenni, érmekről azonban korai lenne még nyilatkoznom. Előtte azonban számos világkupaverseny és utazás vár rám” – fejezte be Liza.  

Pusztai Liza eredményei a foggiai korosztályos vívó Európa-bajnokságon: Kardcsapat: 1. Németország, 2. Olaszország, 3. Magyarország (Battai Sugár, Bérczy Dorottya, Nagy Valentina, Pusztai Liza). Leány kard egyéni: 1. Pusztai Liza, 2. Alina Mihajlova (Oroszország), 3. Giulia Arpino (Oroszország) és Caitlin Maxwell (Nagy-Britannia).

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.