UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2019-03-06 22:12

Lévai Zoltán Európa-bajnok

Elképesztő izgalmak közepette, parádés birkózással nyerte meg a döntőjét, és lett a kötöttfogás 82 kg-os súlycsoportjának U23-as Európa-bajnoka Lévai Zoltán, a korosztály ötödik kontinensbajnokságán megszerezve az ötödik magyar aranyérmet. Georgia fiataljai nyerték az aranyak felét, ötöt. Ilyen sikerre eddig az oroszok voltak képesek, de ők sem mostanában.

Budai Zoltán – utanpotlassport.hu Az újvidéki U23-as Európa-bajnokságot felvezető írásunknak azt a címet adtuk: „Ötödik az ötödiken?”, azt feszegetve, hogy az ötödik U23-as Eb-n megszülethet-e a magyar birkózás ötödik aranya. Mint emlékezetes, Németh Zsanett két, Szilvássy Erik és Lévai Zoli egy-egy bajnoki címet szerzett. Az ötödikre Lévainak jó esélye volt. Az újvidéki kontinensbajnokság harmadik napjának délelőttjén, a női verseny rajtján Réczi Bianka, Bognár Erika és Szekér Szimonetta egyaránt elveszítette a mérkőzését, így estére minden magyar szempár már csak emiatt is a kötöttfogású Lévai Zoltán döntőjére szegeződött. A junior (2016) és 75 kilóban már U23-as Európa-bajnok (2017) magyar birkózó úgy jutott a 82 kilogrammosok fináléjába, hogy előzetesen egyik ellenfele sem volt képes pontot csinálni rajta. A sebezhetetlennek tűnő Lévainak a súlycsoport Eb-címvédőjével, az idei orosz felnőtt bajnokságon második helyet megkaparintó Vahag Margarijannal kellett megvívnia az aranyért. Mindkét versenyző elszántan kezdett, rögtön érződött, hogy Lévai Zoltánra az eddigi legnehezebb megmérettetés vár. A kezét igyekezett fönn tartani, a hátrafelé lépéseket pedig mellőzni. Kicsivel több, mint egy perc után az orosz nem szándékosan, de keményen belefejelt Lévai arcába, a járomcsontba. Ment tovább a meccs, a magyar rohamozott, az oroszt megintették. Ellenfele  fekvő helyzetből folytatta, Lévai mindent elkövetett, hogy megmozdítsa, de mintha odaragasztották volna a szőnyeghez Margarijant. A második menet elején visszaintették a magyart. Lévai kibújt, és 1–1-ről, állásból ment tovább a párharc.

Forrás: Facebook
Forrás: Facebook
Az óriási hangzavarban lassan leketyegni látszott az óra, már csak 11 másodperc volt hátra és ekkor Lévai ki tudja honnan merített erőt, de merített, és szaltóval két pontot csinált az oroszon. Hihetetlen jelenet volt! Margarijan magába roskadva, arcát a kezébe takarva feküdt az utolsó szekundumokban, hátán az immáron a 82 kilogrammosok között is Európa-bajnok Lévai Zolival! Micsoda látvány! Ennél csak az volt parádésabb, ahogyan berohanó édesapja szőnyegre vitte az újdonsült kontinensbajnokot, és persze az, ahogyan Lévai Zoli olyan mozdulattal ugrott talpra, amilyennel break táncversenyen is jó eséllyel pályázna az első helyre. De maradjon csak a birkózásnál! Az id. Lévai Zoltán és Fodor Zoltán által irányított kötöttfogású csapat tehát betartotta az ígéretét, sőt az előzetesen kitűzött egy-két érem helyett hárommal térhet haza Szerbiából. Lévai Tamás és Torba Erik bronzzal, Lévai Zoltán arannyal. Magyarország a harminc ország versengésében a hatodik helyen zárt a pontversenyben. A nap egyik meglepetése, hogy a finnek megszerezték az első U23-as aranyérmüket, mégpedig a junior-világbajnok Arvi Savolainen remeklésével. Georgia pedig az ötödik aranyát is megnyerte, vagyis az összesnek a felét (!), és magasan nyerte a pontversenyt is; a magyar csapat hatodik lett. Csütörtökön Galambos Ramóna (57 kg) és Szabados Noémi (65 kg) mérkőzéseivel folytatódik az Európa-bajnokság, délután pedig Szekér Szimonetta (59 kg) a bronzéremért birkózhat, miután az őt előzetesen legyőző, török Eda Tekin megnyerte elődöntőjét.

U23-AS EURÓPA-BAJNOKSÁG, ÚJVIDÉK Női birkózás, 1. programcsomag: 50, 55, 59, 68, 76 kg A magyar versenyzők 50 kg (10 induló): Réczi Bianka (Tatabányai SC). 55 kg (11): Szekér Szimonetta (BHSE). 59 kg (8): Bognár Erika (BHSE). 68 kg (6): nincs magyar induló. 76 kg (8): nincs magyar induló A magyar mérkőzések Selejtező. Okszana Livacs (ukrán)–Réczi technikai tus, 12–0 a 0:43. percben. Nyolcaddöntő. Eda Tekin (török)–Szekér 6–2. Emma Johansson (svéd)–Bognár 4–0 Kötöttfogás, 2. programcsomag (folytatás) A versenyben maradt magyar 82 kg (15): Lévai Zoltán (BHSE) Döntő. Lévai Z–Vahag Margarijan (orosz) 3–1 A kötöttfogás 2. programcsomagjának aranyérmesei és a magyarok helyezése: 60 kg: Kerem Kamal (Törökország),… 10. Török Tamás (Magyarország) 67 kg: Alen Mirzojan (Oroszország),… 15. Balatoni Bence (Magyarország) 72 kg: Ramaz Zoidze (Georgia),… 15. Kajtán Olivér (Magyarország) 82 kg: LÉVAI ZOLTÁN (MAGYARORSZÁG) 97 kg: Arvi Savolainen (Finnoroszág), …11. Érsek Róbert (Magyarország) Pontverseny: 1. Georgia 178 pont, 2. Oroszország 167, 3. Törökország 141, …6. Magyarország 67