UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2019-03-07 22:23

Galambos Ramóna a döntőben

Huszonegy ország nyolcvankét indulója, köztük öt magyar alkotja a női birkózás mezőnyét az újvidéki U23-as Európa-bajnokságon. Az első döntős napon az oroszok két súlycsoportban győztek, pénteken azonban Magyarország is érmet szerez, Galambos Ramóna ugyanis döntőt birkózik az esti programban. Ráadásul Szabados Noémi bronzmérkőzésen lép szőnyegre.

Budai Zoltán - utanpotlassport.hu Csütörtökre kibérelték az újvidéki SPENS Sportcsarnok három szőnyegét a hölgyek. Összesen négy magyar is birkózott. Szekér Szimonetta az ötödik helyen végzett, Réczi Bianka kiesett. Galambos Ramóna és Szabados Noémi érdekelt lesz a pénteki helyosztókon.

Forrás: Facebook
Forrás: Facebook
Galambos súlycsoportjában (57 kg) heten indultak, így egy hármas és egy négyes csoportba sorsolták a résztvevőket. A magyar az utóbbiba került, és a körmérkőzés első fordulójában azzal az Elif Yanikkal találta szemben magát, akivel együtt állt a tavalyi U23-as Eb dobogójának harmadik fokán, akkor az 55 kg-ban. Galambos fordulatos meccsen 12–10-re győzött.  A második körben a juniorok közt kontinensbajnok, és a múlt évben egy súllyal lejjebb U23-as világbajnoki bronz- és Eb-ezüstérmes német Brugger, a harmadikban a csak serdülőkorában vitézkedő lengyel Kulwicka ellen nyert. Mint ahogy nekik semnem engedte, hogy pontot csináljanak rajta, úgy az elődöntőben is 11–0-ra, technikai tussal múlta felül a fehérorosz Jarmolát. A pénteki döntőben a serdülő (épp a 2016-os stockholmi fináléban Szél Annát legyőző) és junior Európa-bajnok, a tavalyi U23-as EB-n ezüstérmes ukrán Akobijannal küzdhet meg az aranyért. A negyeddöntőben a címvédő Kuznyecova ellen kezdett Szabados Noémi (65 kg). Nem tűnt könnyű összecsapásnak, mert amellett, hogy Kuznyecova a legutóbbi U23-as Eb aranyérmese lett, tavaly az orosz felnőtt bajnoki címet is elhódította. Ehhez méltóan 39 másodperc alatt győzte le Szabadost, de később a döntőbe lavírozott, így bronzmeccset birkózhat a magyar lány. Az első napon az ukrán Livacstól vereséget szenvedett Réczi Bianka (50 kg) a vigaszágon folytathatta, de a fehérorosz Sztankevics nem engedte őt a dobogó közelébe, technikai tussal verte. Nem sikerült jól Szekér Szimonetta bronzmeccse sem. A fehérorosz Belberova 4–1-re nyert, így Szekér két vereséggel zárt az ötödik helyen. A nők öt súlycsoportjának küzdelmei véget értek. Oroszország négy döntőben is érdekelt volt, s abból kettőt meg is nyert (55 és 68 kg). A törökök szintén két versenyzővel szerepeltek fináléban, végül két ezüstéremmel kellett beérniük. Aranyat még Ukrajna (50 kg), Moldova (59 kg) és Lengyelország (76 kg) szerzett. Pénteken Galambos döntője és Szabados bronzmeccse mellett a szabadfogású verseny első napjára kerül sor. Vida Csaba (70 kg) moldovai, Wittmann Kristóf (97 kg) orosz, Asarin Roman (65 kg) ukrán, Gamzat Halidov (57 kg) török, Lukács Botond (97 kg) pedig fehérorosz ellenféllel kezd.

U23-AS EURÓPA-BAJNOKSÁG, ÚJVIDÉK Női birkózás, 2. programcsomag: 53, 57, 62, 65, 72 kg A magyar szereplők 53 kg (9 induló): nem indult versenyzőnk. 57 kg (7): Galambos Ramóna (PEAC). 62 kg (7): nem indult versenyzőnk. 65 kg (11): Szabados Noémi (BHSE). 72 kg (5): nem indult versenyzőnk A magyar mérkőzések 57 kg – körmérkőzés: Galambos–Elif Yanik (török) 12–10; Galambos–Elena Brugge (német) 2–0; Galambos–Dominika Kulwicka (lengyel) 10–0, technikai tus a 3:18. percben Nyolcaddöntő. Marija Kuznyecova (orosz)–Szabados technikai tus, 10–0 a 0:39. percben Elődöntő. Galambos–Valerija Jarmola (fehérorosz) technikai tus, 11–0 a 3:56. percben Női birkózás, 1. programcsomag (folytatás) A versenyben maradt magyarok 50 kg (10): Réczi Bianka (Tatabányai SC), 55 kg (11): Szekér Szimonetta (Bp. Honvéd) A magyar mérkőzések Vigaszág. Kszenia Sztankevics (fehérorosz)–Réczi technikai tus, 14–1 a 3:35.percben Bronzmérkőzés. Szezen Belberova (bolgár)–Szekér 4–1 Az 1. programcsomag aranyérmesei és a magyarok helyezése 50 kg: 1. Okszana Livacs (Ukrajna),…9. Réczi Bianka 55 kg: 1. Viktorija Vaulina (Oroszország),… 5. Szekér Szimonetta (Magyarország) 59 kg: 1. Anastasia Nichita (Moldova),... 7. Bognár Erika 68 kg: 1. Natalia Strzalka (Lengyelország), nem volt magyar induló 76 kg: 1. Darja Siszterova (Oroszország), nem volt magyar induló