UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Öttusa

2019-03-08 08:58

Kíváncsi kapitányok

A lovaglással megkezdődött a junior öttusázók országos bajnoksága, amely egyben válogatóverseny a nyári korosztályos (junior és U19-es) Európa-bajnokságra és világbajnokságra. A négynapos eseményen, a klubjuk képviseletében, természetesen részt vesznek a válogatott kerettagok is, akikre a közelgő világversenyek miatt különös figyelem irányul.

Márványkövi Ferenc − utanpotlassport.huKállai Ákos felnőtt női és leány junior szövetségi kapitány nemcsak a válogatóversenyeken, de a hétköznapokban is rendszeresen konzultál a klubok edzőivel a jelenlegi és a lehetséges válogatottak formájáról. A szakembernek a bajnokság az egyik legfontosabb esemény, amelyen megbizonyosodhat, hol tartanak a versenyzők.

A tavalyi országos bajnokság is izgalmas versenyeket hozott Forrás: pentathlon.hu
A tavalyi országos bajnokság is izgalmas versenyeket hozott Forrás: pentathlon.hu
Az idei ob-n két fontos szempont lebeg a szeme előtt. Egyrészt arra kíváncsi, hogy a jelenlegi junior kerettagok, akik eséllyel pályáznak a junior Eb- és vb-részvételre, milyen állapotban vannak: hogyan sikerül a különböző versenyszámokat összehangolniuk, hogyan teljesítenek az egyes számokban, főként a lovaglásban. A kapitány hozzátette: semmilyen várakozást nem fogalmaz meg a válogatottak felé, nyárra kell csúcsformába kerülni. Kállai arra is kíváncsi, akad-e olyan fiatal tehetség, aki kiemelkedő teljesítménnyel rukkol elő: „Többek között azért látogatok ki a versenyre, hogy lássam: van-e olyan ifjúsági korú öttusázó, aki szerephez juthat a juniorok között is. Aki a saját korosztályához képest kiemelkedően tud teljesíteni, megkapja a lehetőséget. Jó példa erre Gulyás Michelle esete: tavaly ifjúsági A korosztályosként elindult a junior Eb-n és a vb-n is, sőt, a felnőttek között a vegyes és a női váltó tagjaként is eredményesen szerepelt a két legrangosabb nemzetközi versenyen. Nem tartom elképzelhetetlennek, hogy egy kiemelkedő teljesítménnyel előrukkoló ifjúsági korúnak – tapasztalatszerzés céljából – lehetőséget adok arra, hogy még az idén a juniorok, esetleg a felnőttek között szerephez jusson a váltóban” – mondta Kállai. A kapitány hangsúlyozta: a válogatottak teljesítményét nem elsősorban az elért pontok és helyezések alapján értékeli – azt az öttusázók klubedzőire hagyja. Számára többet jelent, hogy adott számban ki milyen formát mutat, még ha ez nem is mutatkozik meg konkrét pontokban és eredményekben. Az ob-n lehetőség nyílik arra, hogy a klubok edzőivel is konzultálhasson: „Bár az országos bajnokság elsősorban a klubok számára fontos megméretés, amennyiben akad valamilyen észrevételem a válogatottakról, megosztom velük. Természetesen ők is ugyanezt teszik, és nemcsak a versenyen, hanem azon kívül is: rendszeresen konzultálunk, hiszen én nem látom a sportolók napi felkészülését.” Szomorúan újságolta, hogy két leány válogatott, Turbucz Anna (18) és Kalincsák Eszter (20) is sérüléssel bajlódik, így ők kénytelenek kihagyni az idei ob-t. Martinek Jánost, a felnőtt férfi és junior fiú versenyzők szövetségi kapitányát szintén a kíváncsiság viszi az országos bajnokságra: „Egyrészt tudnom kell, hogy a jelenlegi válogatottak milyen formában vannak, másrészt fel kell térképeznem, kik azok, akik még bekerülhetnek a mostani keretbe. Kardos Bence és Szép Balázs már több alkalommal is bizonyította, hogy méltán lehet rájuk számítani, örülnék, ha többen is fel tudnának melléjük nőni.” Az idei junior ob vasárnap, a leányok versenyével zárul.

A 2019-es junior országos bajnokság programja: Március 6.: lovaglás (fiúk) Március 7.: lovaglás (leány) Március 9.: vívás, úszás, kombinált szám (fiú) Március 10.: vívás, úszás, kombinált szám (leány)

További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN a sportági aloldalunkon.