UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2019-03-09 22:46

Érem szabadfogásban is

Asarin Roman bronzérmet szerzett az újvidéki U23-as Európa-bajnokság második szabadfogású napján. Vasárnap Tóth Bendegúz is a harmadik helyért birkózhat, a többi magyar érdekelt közül még Antal Dánielnek lehet esélye éremre. Az oroszok szombaton is uralták a mezőnyt.

Budai Zoltán – utanpotlassport.hu A kötöttfogás és a női szakág sikerei után megszereztük az első szabadfogású érmünket. Az is eldőlt, hogy a már lezajlott két fogásnem küzdelmei során aranyérmes Lévai Zoltán és Galambos Ramóna mellé, ezen a versenyen már nem csatlakozik újabb magyar sportoló. Az Európa-bajnokság utolsó előtti napján azért ismét láttunk magyar birkózót a dobogón. A finálékba három orosz is bekerült, érdekesség, hogy kétszer orosz–török párosítás is szerepelt a döntők között. sportfaktorAsarin Roman a 65 kg-ban a vigaszágon, a verseny egyik legtöbb pontot hozó meccsén 18–11-re győzte le a húsz esztendős román Comant, majd a bronzmeccsen a korábban junior vb-5. macedónt verte technikai tussal, így bronzérmet szerzett. A tavalyi, Bukarestben elért U23-as Eb-ötödik helye után, most tehát javítani tudott az Ukrajnából honosított Asarin. A súlycsoportot az első nagyobb U23-as versenyén szereplő örmény Tevanyan nyerte. Wittman Kristóf (97 kg) is vigaszágon folytatta a küzdelmet, de olasz ellenfelétől kikapott, így végül nyolcadik lett. Kiss Károly (61 kg) az első meccsét technikai tussal, 10–0-ra megnyerte, a következőt ugyanilyen különbséggel és módon elvesztette. Miután az azeri legyőzője nem jutott döntőbe, Kiss a vigaszágra sem kerülhetett. Antal Dániel (75 kg) szerencsésebb volt. Ő is kikapott első mérkőzésén Gulajevtől, de a szlovák vasárnap az aranyért birkózik, így Antal vigaszágon továbbra is versenyben van. Szurovszki Patrik a 86 kilósok között a nyolcaddöntőből indult, és miután kétpontos meccsen kikapott a georgiai Beradzétól, ott is fejezte be. Nagy Mihály (125 kg) szintén georgiai kihívóval találkozott, és kapott ki könnyedén. A 92 kg-ban Tóth Bendegúz a negyeddöntőben nyerte első meccsét német ellenféllel szemben, majd az elődöntőben (csak hogy a zárónapon is legyen orosz a döntőkben) kikapott Tcakulovtól. Tóth vasárnap a török Yaylacival vív bronzmérkőzést. Újabb két orosz, Zsamalov (70 kg) és Valijev (79 kg) is Európa-bajnok lett ma, utóbbi nem nagy meglepetés, hiszen a súlycsoport címvédőjéről van szó. Valijev törököt győzött le, 97 kilóban viszont a török Ciftci nyert az orosz Muszajev ellen, így a megszerezte első nagyobb tornagyőzelmét. Az 57 kilogramm bajnokának, a kétszeres serdülő VB- és egyszeres EB-győztes ukrán Jatszenkónak, a két éve Szombathelyen szerzett U23-as Európa-bajnoki bronz után, most összejött az arany.

U23-AS EURÓPA-BAJNOKSÁG, ÚJVIDÉK Szabadfogás, 2. programcsomag: 61, 74, 86, 92, 125 kg A magyar szereplők 61 kg (14 induló): Kiss Károly (BHSE). 74 kg (13): Antal Dániel (UTE). 86 kg (17): Szurovszki Patrik (BHSE). 92 kg (13): Tóth Bendegúz (ESMTK). 125 kg (11): Nagy Mihály (Sziget SC) Selejtező. Kiss–Natanel Szajdov (izraeli) technikai tus, 10–0 a 1:19. percben. Akharbek Gulajev (szlovák)–Antal 9–2. Zuriko Urtasvili (georgiai)–Nagy 11–0 Nyolcaddöntő. Zaur Beradze (georgiai)–Szurovszki 2–0 Negyeddöntő. Tóth–Ilja Matuhin (német) 3–1. Aszgar Mammadelijev (azeri)–Kiss technikai tus, 10–0 a 4:55 percben Elődöntő. Batirbek Tcakulov (orosz)­–Tóth  6–0 Szabadfogás, 1. programcsomag (folytatás) A magyar szereplők 65 kg : Asarin Roman (ESMTK). 97 kg: Wittmann Kristóf (HaladásVSE) Vigaszág. Simone Iannattoni (olasz)–Witmann Kristóf 6–2. Asarin–Stefan Coman (román) 18–11 Bronzmérkőzés: Asarin–Fati Vejszeli (macedón) technikai tus, 14–2 az 5:46. percben Az 1. programcsomag Európa-bajnokai és a magyarok helyezése 57 kg: 1. Andrij Jacnko (Ukrajna),… 13. Gamzat Halidov 65 kg: 1. Vazgen Tevanyan (Örményország),… 3. Asarin Roman (Magyarország) 70 kg: 1. Razambek Zsamalov (Oroszország),… 13. Vida Csaba 79 kg: 1. Ragyik Valijev (Oroszország),… 10. Lukács Botond 97 kg. 1. Ibrahim Ciftci (Törökország),… 8. Wittman Kristóf