- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Félig teljesült elvárások

Majer Dániel A rövid pályás gyorskorcsolyázók világbajnoksága ugyan egy kissé háttérbe szorította, de azért nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy egy másik jeges világverseny is tartogatott izgalmakat a hétre. A junior műkorcsolyázók és jégtáncosok Zágrábban rendezett világbajnokságáról van szó, amelyen a Marton Villő–Szemko Danyiil jégtánckettősnek, és Láng Júliának szoríthattunk, közülük azonban csak utóbbi érte el azt, amiért elutazott a horvát fővárosba.

Marton Villő – Szemko Danyiil [1]

Marton Villő és Szemko Danyiil a ritmustáncban  •  Forrás: Veritfoto

Vardanjan Gurgen, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség pontozásos ágazatának sportigazgatója a világbajnokság előtt azt a célt tűzte ki a magyar indulók elé, hogy mindannyian legyenek ott a kűrben, azaz a jégtáncosok a legjobb húszban végezzenek a ritmustánc után, az egyéniben induló Láng Júlia pedig a legjobb huszonnégybe kerüljön be rövidprogramjával. Előzetesen Júliának volt talán nagyobb esélye teljesíteni ezt az elvárást, az ő szezonja ugyanis jobban alakult a Marton–Szemko kettősénél. A jégtáncosoknak azonban önbizalmat adhatott a tény, hogy a tavalyi világbajnokságon elért 14. helyezéssel egyszer már megugrották a lécet.

Zágrábban azonban ez sem volt elég, a 31 fős mezőnyben a 23. helyre soroltak be a ritmustánccal, három hellyel és 2,45 századdal maradva le a 20. helyezettől. „A legnehezebb világbajnokságunk volt a mostani. Tudtuk, hogy tökéletes programra van szükség a kűrbe kerüléshez – értékelt Marton Villő a korcsolyaszövetség honlapjának. – Sajnos a twizzle-sorban hibáztam, ott veszítettünk pontokat, azt viszont nem értjük, hogy a lépéssorunkat miért csak egyes nehézségi szintűre értékelték. Ha megadták volna a hármas szintet – ahogyan a szezon korábbi versenyein – továbbjutottunk volna”.

Az összképhez mindenképpen hozzátartozik, hogy a jégtáncversenyben nem ült magyar bíró a zsűriben, ami pontozásos sportágról lévén szó, igencsak érzékenyen érintette a magyar kettős esélyeit. A világbajnoki címet a kanadai Marjorie Lajoie–Zachary Lagha duó hódította el.

A jégtáncosok csalódást keltő eredményével azonban nem zárult le a világbajnokság magyar szempontból. Ezután

Láng Júlia a 2019-es junior-világbajnokságon [2]

Láng Júlia nem okozott csalódást  •  Forrás: Veritfoto

következett ugyanis Láng Júlia, aki mondhatni egy csapásra feledtette a Marton-Szemko kettős gyengébb eredményét. Vardanjan Gurgen sokat várt a Pavuk SE korábban sérüléssel bajlódott versenyzőjétől, aki a tavalyi junior-világbajnokságon a 32. helyen végzett, nem futhatott tehát kűrt. A 15 éves korcsolyázó azóta sokat fejlődött, a 24-be kerüléshez azonban így is hibátlan rövid programra volt szüksége. Júlia remekül korcsolyázott, és a szenzációs 10. helyen jutott tovább a döntőbe, ráadásul olyan pontszámmal, amelynél jobbat korábban nemzetközi mezőnyben még egyszer sem ért el. „Egyáltalán nem számítottam arra, hogy a tizedik helyen fogok állni. Nagyon boldog vagyok, ez hatalmas előrelépés a tavalyi harminckettedik helyemhez képest” – lelkendezett.

A kűr mondhatni amolyan jutalomjáték volt, de természetesen evés közben jön meg az étvágy, ilyenkor már minden versenyző még többet szeretne. Ez most még nem sikerült. A 24 fősre zsugorodott mezőnyben tizenötödikként jégre lépve Júlia – avagy Julcsi, ahogyan mindenki hívja – nem tudta megtartani a korábban kiharcolt helyezését, és a 14. legjobb kűrt futva végül az összetettben is ezen a helyen végzett. Ez így is nagyon szép eredmény, különösen ha tudjuk, hogy ifjú korcsolyázónknak még bőven lesz ideje javítani a következő években.

A leányoknál az orosz Alekszandra Trusova lett a világbajnok .

A zágrábi junior-világbajnokság részletes eredményeit ITT [3] találja.

További korosztályos hírek KORCSOLYASPORTOKBAN [4] a sportági aloldalunkon.