UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2019-03-09 01:04

Galambos-arany, Szabados-bronz

Megkezdődtek a küzdelmek szabadfogásban az újvidéki U23-as Európa-bajnokságon, de a magyar birkózásban a nap nem arról lesz emlékezetes… Hanem Galambos Ramóna aranyos visszatéréséről és Szabados Noémi bronzérméről. Mindketten ukrán ellenfelet győztek le a helyosztón. A női birkózás pontversenyét az oroszok nyerték, a csapatunk hetedik lett.

Szekeres István – utanpotlassport.hu Galambos Ramóna Európa-bajnok lett az U23-as mezőny újvidéki viadalán. A jelek szerint végleg túl a könyöknyavalyákon. Éppen jókor, az olimpiai kvalifikációs világbajnokság évében. A kálváriája 2016-ban, az olimpia előtt, a mongóliai kvalifikációs versenyen kezdődött. Ulánbátorban nyerő pozícióban volt a rutinos, görög Maria Prevolarakival szemben, egyetlen lépésre a riói kvótától, amikor megsérült, és fel kellett adnia a küzdelmet.

Bekötözött könyökkel, könnyek között nyert bronzot Forrás: MBSZ
Bekötözött könyökkel, könnyek között nyert bronzot Forrás: MBSZ
A következő márciusban ismét odalett a könyöke. A szombathelyi U23-as Európa-bajnokság 55 kg-os bronzmérkőzésén már fájdalmak és könnyek között győzte le a bolgár Biljana Dudovát. Mint elmondta, orvosi tanács ellenére, saját felelősségére vállalta az indulást, elvégre fontosnak tartotta azt a hazai rendezésű világversenyen. A diagnózis valamivel kedvezőbb volt: részleges szakadást szenvedett, műtétre tehát nincs szükség. De a – tartós kíméletre bízott – gyógyulása időigényes. A kényszerpihenő megtörte az addigi egyenesvonalú fejlődését. Meg kellett küzdenie azért, hogy ott folytassa, ahol a sérülése abbahagyatta vele. Ért el eredményeket, tavaly bronzérmes volt az U23-as Eb-n, de újra fel kellett építenie a birkózását. És akkor már a jelen… 2-1-re megnyerte az 57 kg fináléját az esélyesebbnek tűnő, ukrán Alina Akobija ellen, aki azalatt, míg ő épülgetett, öt érmet gyűjtött be világversenyekről, nyert junior Eb-t is. Ramóna mindvégig nagyon figyelmesen és fegyelmezetten védekezett. Nem okozott gondot neki, hogy első menetben őt intették meg. A másodikban következetesen ment előre, Akobija képtelen volt kibontakozni. Kétszer is megintették (azzal már Ramóna vezetett 2–1-re), és a hátralévő 48 másodperc is a magyar támadásaival telt el.
Szabados Noémi, hazai versenyen
Szabados Noémi, hazai versenyen
Ugyancsak ukrán ellenfelet vert meg Szabados Noémi a 65 kg bronzmérkőzésén. Ez különösen fontos tény, hiszen az ukránok a győztes oroszok mögött, kimagasló pontszámmal, a második helyen végeztek a női szakág pontversenyében. Fordulatos mérkőzésen szerezte meg az érmet Anasztaszia Lavrencsuk ellenében. A mögékerülések mérkőzésén Noémi vezetett 2–0-ra, az ukrán fordított (2–4), majd mindketten pontokat szereztek, és az ellenfél 6–4-es vezetésével ért véget az első három perc. A második elején Noémi egyenlített (6–6), de újabb mögékerüléssel ismét Lavrencsuk vette át a vezetést (6–8). Tizennégy másodperc volt hátra, amikor a magyar versenyző ledöntötte a vetélytársat, s azzal 8–8 lett a vége. De mivel Noémi hajtotta végre az utolsó akciót, az övé lett a bronzérem. A szabadfogású rajtról sok jót igazán nem lehet mondani. Az öt magyar egy óra leforgása alatt négy vereséget szenvedett, hármat technikai tussal, amely a fogásnemben tíz pont különbség esetén áll elő. Egyedül Asarin Roman tudott nyerni, és ő is ukrán ellenféllel szemben, hogy aztán a folytatásban ő is technikaival kapjon ki. De nagyon jól helyt állt az orosz junior-világbajnok, Samil Muszajev ellen a szombathelyi Wittmann is. Az első menetet egyenesen meg is nyerte, egyetlen kiléptetéssel, de megcsinálta. Igaz, a másodikban jött az orosz, levitel után hídba billentette a magyart, jobbra. Aztán balra, darabját két pontért. Jobbra, balra, majd jobbra-balra, a látványba is beleszédült az ember. Ötvenegy másodperc alatt jött össze a tizenkét pont… Azért a sors tud igazságot tenni. Éppen a két dicsérhető emberünk, Asarin és Wittmann került végül vigaszágra, és folytathatja a versenyt szombaton, együtt az újabb öt szabadfogású szereplőnkkel.

U23-AS EURÓPA-BAJNOKSÁG, ÚJVIDÉK Szabadfogás, 1. programcsomag: 57, 65, 70, 79, 97 kg A magyar szereplők 57 kg (15 induló): Gamzat Halidov (ESMTK). 65 kg (16): Asarin Roman (ESMTK). 70 kg (14): Vida Csaba (Csepeli BC). 79 kg (13): Lukács Botond (BHSE). 97 kg (11): Wittmann Kristóf (HaladásVSE) A magyar eredmények Selejtező. Saban Kiziltas (török)–Halidov technikai tus, 10–0, az 5:07. percben. Vasile Diacon (moldovai)–Vida technikai tus, 11–0 a 3:57. percben. Vladiszlav Jeliszeev (fehérorosz)–Lukács 4–2. Samil Muszajev (orosz)–Wittmann technikai tus, 12–1 a 4:09. percben Nyolcaddöntő. Asarin–Ihar Nikiforuk (ukrán) 4–2 Negyeddöntő. Edemi Bolkvadze (georgiai)–Asarin technikai tus, 10–0 a 3:31. percben Női birkózás, 2. programcsomag (folytatás) A magyar szereplők 57 kg: Galambos Ramóna (Pécsi EAC). 65 kg: Szabados Noémi (BHSE) Bronzmérkőzés. Szabados–Anasztaszia Lavrencsuk (ukrán) 8–8 (az utolsó akció döntött Döntő. Galambos–Alina Akobija (ukrán) 2–1 A 2. programcsomag Európa-bajnokai és a magyar szereplők helyezése 53 kg: Annika Wendle (Németország), magyar induló nem volt 57 kg: GALAMBOS RAMÓNA (MAGYARORSZÁG) 62 kg: Ilona Prokopevnyuk (Ukrajna), magyar induló nem volt 65 kg: Marija Kuznyecova (Oroszország),… 3. Szabados Noémi (Magyarország) 72 kg: Anasztaszija Zimjankova (Fehéroroszország), magyar induló nem volt Pontverseny: 1. Oroszország 180 pont, 2. Ukrajna 168, 3. Törökország 118,… 7. Magyarország 62

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.