UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vívás

2019-03-10 21:21

Andrásfi Grand Tibor

Pusztai Liza felnőtt női kardozók athéni világkupaversenyén szerzett bronzérme csak a kezdetét jelentette a juniorkorúak hétvégi fiesztájának: vasárnap Andrásfi Tibornak szalutált a magyar vívótársadalom, miután szenzációs teljesítménnyel küzdötte be magát a legjobb négy közé a budapesti felnőtt párbajtőr Grand Prix-n, melyen végül a 3. lett.

Márványkövi Ferenc − utanpotlassport.huA budapesti felnőtt férfi és női párbajtőr Grand Prix vasárnapi egyéni küzdelmeiben a juniorkorú vívóké volt a főszerep, ezzel üzentek a felnőtteknek, most már velük is számolni kell. Andrásfi Tibor a papírformát felborítva a felnőttek között bronzérmes lett. De kezdjük a hölgyekkel, mert ott is van mesélni való: Muhari Eszter ötszörös kadét Európa-bajnokunk éppen hogy hazatért a foggiai korosztályos Eb-ről, szombaton már a felnőttek között lépett pástra a budapesti Grand Prix egyéni párbajtőrversenyén– és nem is akárhogyan. A Honvéd mindössze tizenhat éves versenyzője a csoportmérkőzéseken tekintélyt parancsoló módon vívta be magát a legjobb 64 versenyző közé: mindezt a cseh Saligerova (14:13), és a kínai Lai (15:9) bánta. Vasárnap erősebb ellenfelek következtek. A legjobb 32 közé jutásért már „meleg volt a pite”, hiszen az olasz Marzanit nagy küzdelemben verte Eszter (15:14). Evés közben jön meg az étvágy: következett a világranglistán második helyezett hongkongi Kong, aki szintén szalutálni kényszerült, most is 15:14 „ide”, és máris a legjobb 16 közé került a foggiai hős. Itt sajnos a később bronzérmes koreai Csoj már erősnek bizonyult (12:15), így nem sikerült a legjobb 8 közé jutnia, végül a 15. lett. Eszter határozottan üzent a felnőtteknek: most már vele is számolni kell!

Andrásfi Tibor a nap hőse  Forrás: http://hunfencing.hu/
Andrásfi Tibor a nap hőse Forrás: http://hunfencing.hu/
A juniorkorú fiúk még inkább kitettek magukért. Andrásfi Tibor egészen parádésan menetelt egészen a legjobb négy közé az egyéni párbajtőrversenyben: a főtáblán az argentin Lugones volt az első „áldozat” (15:8), majd a horvát Solát győzte le (15:11). A sorozat csak folytatódott tovább, izgalmak nélkül: a kínai Song (11:10), a francia Fava (15:9), majd a legjobb 16 között a honfitárs Siklósi Gergely is vesztesen hagyta el a pástot ellene (15:11), a negyeddöntőben pedig az orosz Sukhov következett: ez is sima 15:8, így már bizton zsebben volt a bronz! A végállomást a későbbi győztes Minobe jelentette a legjobb négy között: a japán vívó már túl erősnek bizonyult (9:15), szomorkodásra azonban semmi ok, Tibor így is helytállt a nagyok között. A többi junior fiúról: Nagy Dávid a legjobb 32-ig jutott, ahol a későbbi győztes Minobe búcsúztatta (8:9), ahogy később kiderült, a japán az elődöntőben Andrásfit is „elintézte”. Hasonló sorsra jutott Koch Máté is, akinek a legjobb 32 jelentette a végállomást: őt a későbbi bronzérmes svájci Heinzer győzte le (10:15). Dicséret illeti Siklósi Gergelyt is, aki végül a 15. helyen végzett. Udvarhelyi Gábor, a vívók szövetségi kapitánya így összegezte a juniorkorú fiúk vasárnapi teljesítményét: „Tibor nagyon jól vívott egy olyan eseményen, melyen több, mint háromszázan indultak. Ez a harmadik hely kimagaslónak számít, és egyúttal értékes pontokat szerzett a felnőtt világranglistán is. Az is örvendetes, hogy a juniorkorú versenyzőink főtáblára jutottak, mindegyikőjük előtt nagy jövő áll.”

Felnőtt férfi és női párbajtőr Grand Prix, Budapest (2019.március 10.), egyéni versenyek: Férfiak (317 induló): 1. Minobe Kaszujasu (japán) 2. Andrea Santarelli (olasz), 3. Andrásfi Tibor és Max Heinzer (svájci). Nők (261 induló): 1. Ana Maria Popescu (román), 2. Young Mi Kang (koreai), 3. Csoj Injeong (koreai) és Coraline Vitalis (francia).

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.