UtánpótlásSport Vívás: bronzérmes a junior női kardcsapat a rijádi korosztályos vb-n (részletek hamarosan...)
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2019-03-11 13:17

Új nemzedék kopogtat

Játszanak? Nem játszanak? Az utóbbi hetekben pozitív választ adtak a kérdésre az utánpótláskorú férfi kézilabdázók, mind a hazai, mind a nemzetközi színtéren. Az EHF-kupában remekeltek a balatonfüredi és tatabányai fiatalok is, miközben az FTC tizenévesek sorával izzasztotta meg a BL Final Fourba igyekvő Veszprémet az NB I-ben.

Bruckner Vince – utanpotlassport.hu„Azt látjuk, hogy a legtöbben a magyar kézilabdát a Veszprémen és Szegeden keresztül ítélik meg. Pedig az egészen más kategória, ott alig hallani magyar szót. Régen a válogatott kilencven százaléka e két csapatból érkezett, ma már a Tatabánya, a Balatonfüred és a Ferencváros adja a csapat nagy részét” – mondta néhány nappal a csalódást keltő tizedik hellyel zárult felnőtt férfi kézilabda-világbajnokság után a magyar együttes egyik szövetségi kapitánya, Vladan Matics. A párhuzamosan a harmadik számú hazai csapatot, a Grundfos Tatabányát is irányító szakvezető szerint a magyar játékosoknak egyszerűen idegen az a tempó, amelyet a német-dán közös rendezésű vb-n tapasztaltak, éppen ezért teljesen reális az ott elért eredmény.

Máthé Dominik (balra) és Szita Zoltán az egész évadban remekül teljesít Balatonfüreden Forrás: Balatonfüredi SKE
Máthé Dominik (balra) és Szita Zoltán az egész évadban remekül teljesít Balatonfüreden Forrás: Balatonfüredi SKE
Azóta persze nem változott meg a világ, a magyar válogatott nem került egy csapásra a világ élmezőnyébe, de az utóbbi néhány hétben tűntek fel olyan még utánpótláskorú játékosok, akik reménykedésre adnak okot. A Balatonfüredből már a felnőtt-világbajnokságon is bizonyított a 19 éves Máthé Dominik és a 21 esztendős Szita Zoltán, az előbbi a svédek, az utóbbi a dánok ellen produkált emlékezetes debütálást. És azóta is szórják a gólokat az NB I-ben, na meg az EHF-kupában. Igaz, Szita sérülés miatt hiányzott az első néhány fordulóban, és a csapat pont nélkül a negyedik helyen áll a kvartettben, de így is olyan jó nevű együttesek ellen szerezhetnek rutint, mint a német Füchse Berlin, a francia Saint-Raphaël vagy a spanyol La Rioja. És amikor pályán vannak, bizonyítják is, hogy a „nagyok” között sincsenek elveszve. Szintén az EHF-kupában szerepel a bajnoki bronzérmes Tatabánya, olyannyira, hogy Maticsék jelenleg a horvát Nexe mögött és a német Hannover, valamint a macedón Rabotnik előtt továbbjutásra állnak, a gyengének szintén nem nevezhető csoportban. Ráadásul fiatalok főszereplésével, ugyanis Vladimir Vranjes sérülése miatt a 20 éves, a nyártól a MOL-Pick Szegedet erősítő ifj. Rosta Miklós lépett elő első számú beállósnak az együttesben, mellette pedig a 19 esztendős Borzas Uros is produkált emlékezetes pillanatokat a nemzetközi találkozókon, például a Hannover hazai legyőzésekor. És akkor még a szombati, Szeged elleni bajnoki ikszről nem is beszéltünk...
Rosta Miklós remekül lépett elő első számú beállósnak Tatabányán Fotó: Hagymási Bence
Rosta Miklós remekül lépett elő első számú beállósnak Tatabányán Fotó: Hagymási Bence
És a négy juniorválogatott játékoson kívül az NB I-ben is hétről hétre láthatunk kiemelkedő produkciókat az utánpótláskorú sportolóktól. Elég, ha csak a szombati FTC–Telekom Veszprém találkozóra gondolunk, hiszen alaposan megizzadt a Népligetben, és csak 27–26-ra nyert a bakonyi sztárcsapat. Miközben a fővárosi együttes tele volt korosztályos válogatott játékosokkal, mint például a nyolcgólos Prainer Viktor (17), Holdosi Bence, Lukács Péter, Imre Bence vagy Ónodi Jánoskuti Máté, és még folytathatnánk a sort. Azaz láthatóan megkapják a lehetőséget a fiatalok a hazai felnőttélvonalban és néhányan még a nemzetközi kupában is. A következő lépés természetesen – ami egyébként az utánpótlás-nevelés eredeti célja –, hogy idővel a nagyválogatottnak is rendszeresen hasznára legyenek a korosztályos mezőnyben villogó játékosok. Persze, addig még nagyon hosszú út vezet. További korosztályos híreink KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.