UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Röplabda

2019-03-12 18:34

Nem megy egyik napról a másikra

A hétvégén két dunántúli helyszínen, Balatonfüreden és Kaposváron tartottak szakmai napokat, melyek keretében a röplabda utánpótlásképzés fontosabb kérdései kerültek előtérbe. A kaposvári rendezvényen Bedőcs Gergely, a Szombathelyi Sportiskola röplabdaszakosztályának vezetője szintén az előadók között szerepelt.

Márványkövi Ferenc − utanpotlassport.huAz utóbbi években a hazai szövetség egyre nagyobb hangsúlyt fektet az utánpótlásképzésre. A szövetség elhivatottságát mutatja, hogy egyre több helyen szerveznek az országban szakmai képzéseket és tréningeket, melyeken fontos, az utánpótlást érintő kérdések kerülnek előtérbe. Március 10-én vasárnap Kaposvár adott otthont edzőképzésnek, Bedőcs Gergely röplabdaedző is az előadók között szerepelt.

Bedőcs Gergely szívesen segíti az utánpótlásedzők képzését Forrás: friss.hu
Bedőcs Gergely szívesen segíti az utánpótlásedzők képzését Forrás: friss.hu
A mintegy húsz, zömében kaposvári edző jelenlétében igen fontos kérdést feszegetett. „Az én feladatom az volt, hogy bemutassam, miként lehet a gyerekeket a nagyobb méretű pályára átállásban segíteni, amikor az U13-as korosztályból felkerülnek az U15-ösbe. Ilyenkor az addig megszokott négy-négy elleni játékrendszert a hat-hat elleni váltja fel, ennek elsajátítása pedig nem könnyű feladat. Mindezt különböző gyakorlatok segítségével lehet elérni, de ahogy hangsúlyozni szoktam: sok-sok türelemmel. A bemutatóedzés során nekem is több alkalommal el kellett magyaráznom a gyerekeknek a gyakorlatokat, mire teljesen megértették, de ez így van rendjén” – magyarázta a szakember. Az egyik rendszerről a másikra átállást nehezíti, hogy ebben a korban a gyerekek technikailag még kevésbé képzettek, nem várható el tőlük a gyors alkalmazkodás: „Álomvilágban él, aki úgy gondolja, mindez egyik napról a másikra menni fog” – figyelmeztetett Bedőcs. Ideális helyzetben egy utánpótlásedzőnek lehetősége nyílik arra, hogy végigkísérje a korosztályváltást, így több ideje marad arra, hogy átsegítse a gyerekeket az ezzel járó nehézségeken, ez azonban ritkán esik meg. Szasa Nedeljkovics, a Kaposvár női felnőtt NB I-es csapatának edzője is előadóként vett részt a szakmai napon, melyen a szakember az alkarérintés, nyitás-fogadás és mezőnyvédekezés problémakörére tért ki részletesebben. A szerb szakember szerint mindhárom elemet már az utánpótláskorban el kell sajátíttatni a gyerekekkel, hogy mire felnőtté válnak, magabiztosan tudják alkalmazni. Bedőcs szerint az ilyen jellegű, az utánpótlást érintő szakmai képzések elengedhetetlenek a sportág fejlődése szempontjából. „Nagy szükség van a szakmán belül egy egységes módszertani iránymutatásra. A hazai szövetség tankönyv kiadását tervezi, melyből minden gyerekekkel foglalkozó edző megismerheti az egyértelmű és egységes, az egyes korosztályokkal szemben támasztott követelményeket és a korosztályváltás nehézségeit szem előtt tartó irányelveket. Ugyanakkor minden trénert arra bátorítok, hogy őrizzék meg egyéni stílusukat és sajátos edzésmódszereiket, ezekben nem kell egyformának lennünk” – fejezte be a szakember. További korosztályos hírek RÖPLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.