UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2019-03-13 16:41

16 éves újpesti focistát tesztelt a BL-döntős sztárcsapat

Bedő Roland az UTE Labdarúgó Akadémia 16 éves játékosa egy hetet töltött el az AS Monaco U17-es csapatánál. Ennél több időre nem is volt szüksége ahhoz, hogy megérezze a különbséget a külföldi és az itthoni utánpótlás gárdák között.

Budai Zoltán – utanpotlassport.hu Az AS Monaco futballcsapata jelenleg 17. a francia élvonalban, ez messze elmarad a szezon elején elvártaktól, hiszen két éve még éppen nyolcadszor ünnepelt bajnoki címet a 2004-ben Bajnokok Ligája döntőt is megjárt egyesület. Ahhoz, hogy ez a mélyrepülés csak átmeneti legyen, a klubnak továbbra is szüksége van azokra a minőségi utánpótlás-játékosokra, akik majd a felnőttkeretbe kerülve sokat segíthetnek az előrelépésben. Monacóban igenis számítanak a fiatalokra, bizonyság erre Benoit Badiashile, aki 17 esztendős korára már stabil kezdőjátékosnak számít a nagycsapatban. A hercegségbeliek arra sem restek, hogy esetenként vagyonokat költsenek egy tehetségre. Tavaly nyáron például 20 millió eurót (6,5 milliárd forint) fizettek ki Willem Geubbelsért, az Olympique Lyonnais 16 éves reménységéért. A múlt héten egy magyar játékos is kipróbálhatta magát az AS Monaco utánpótlás-csapatában. Az UTE Labdarúgó Akadémia 16 éves focistájára, Bedő Rolandra egy edzőmérkőzésen figyelt fel az éppen Magyarországon járó, korábban a Chelseaben és Arsenalban is maradandót alkotott William Gallas. A korábbi francia válogatott jó viszonyt ápol Roland jelenlegi edzőjével, Györök Tamással, így amellett, hogy felajánlott egy monacói próbajátékot az újpesti fiúnak, menedzselését is magára vállalta.

Bedő Roland értékes tapasztalatokat szerzett az egy hét során Fotó: Györök Tamás
Bedő Roland értékes tapasztalatokat szerzett az egy hét során Fotó: Györök Tamás
Bedő Roland élt a lehetőséggel és egy hetet el is töltött a csapatnál. Már az első napokban meglepte a kinti profizmus. „A csapatban mindenki kollégista. Egész héten együtt vannak, és végig szigorú időbeosztásban dolgoznak. Csak a szombati meccs után megy haza mindenki, de vasárnap estére már újra az edzőközpontban kell lenniük. Én most egyedül voltam próbajátékon az U17-es gárdánál. A Monacónál ugyanúgy egy csapatot alkotnak a 16-17 évesek, mint a 18-19 évesek és utánuk már a második csapat jön. Azt tapasztaltam, hogy igazi topjátékosokból áll össze az utánpótlás. Franciaországban rengeteg gyerek akar futballista lenni, mert látják, hogy mennyire nagy szeretet és elismerés veszi körbe a befutott játékosokat. Ezért edzésen mindent elkövetnek, hogy a legtöbbet hozzák ki magukból. Minden gyakorlatot komolyan vesznek a futástól a labdatartásig. Azt éreztem, hogy ezek a srácok nagyon akarnak.” Egy összeszokott alakulatnál vendégszerepelni nem kis kihívás. Ezt Bedő Roland is megerősítette. „Elsősorban a gyorsaságomat szerettem volna kamatoztatni. Azzal tisztában vagyok, hogy az erőnlétemen van mit javítanom. Az ottani fiatalok a játék minden elemében kimagaslóak. Gyorsak, erősek és gondolkodásban is elképesztően fürgék. Ha nem figyeltem, egy pillanat alatt lelopták a lábamról a labdát. Nagyobb tempóban játszanak, mint itthon, és nem könnyű felvenni a ritmust.” Arról, hogy sikerült-e magából megmutatnia mindent az egy hét alatt, amit eltervezett, és ha maradt benne hiányérzet, annak milyen okai lehetnek, Roland kritikusan vélekedett. „Voltak dolgok, amik picit ott maradtak. Akit itthon elismert, topjátékosnak mondanak, az kimegy, és szembesül azzal, hogy nem is tud annyira gyorsan játszani, labdát átvenni, időben passzolni, kapura lőni. Jobbak az ellenfelek, erőszakosabbak. Hamar rájön, hogy az ottani más szint, mint az itthoni, és amit eltervezett, az nem úgy van, ahogyan szerette volna.” A magyar korosztályos válogatott futballista jó visszajelzéseket kapott a monacói szakemberektől, ám felhívták figyelmét azokra a hiányosságaira is, amelyekkel ő is tisztában volt. A hétvégén a felnőttcsapat meccsére is kilátogatott, végül levonta a túra tanulságait. „Személyesen nem találkoztam nagy sztárral, de élmény volt látni a pályán Fabregast vagy éppen Falcaót. Azzal a céllal mentem ki Monacóba, hogy felmérjem, milyen az ottani szint, és tapasztalatot szerezzek. Ez sikerült. Egy szerződés csak hab lenne a tortán. Kinti benyomásaim segítségével már itthon is céltudatosabban tudok készülni külföldi karrieremre, hiszen szeretném, hogy minél több neves klub hívjon próbajátékra, és ott ragadjak valamelyikben.” További korosztályos híreink LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.