UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Öttusa

2019-03-13 14:47

Kardos Bence junior-öttusabajnok világversenyeken is dobogóra állna

Kardos Bence állhatott fel a dobogó legfelső fokára az öttusázók junior országos bajnokságának egyéni versenyén. A versenyzőnek ez már a második junior ob-n szerzett aranyérme, a korosztályos Európa- és világbajnoki cím még várat magára.

Márványkövi Ferenc − utanpotlassport.huIzgalmas versenyen lett egyéniben országos juniorbajnok Kardos Bence, a Trion SC húszéves öttusázója, aki a tavalyi év után idén is az első helyen végzett. Reméli, hogy 2019-ben már jelentősebb nemzetközi versenyeken is felállhat a dobogó legfelső fokára.

Kardos Bence az országos bajnokságot követően az Eb-n és a vb-n is bizonyítani szeretne Forrás: penthatlon.hu
Kardos Bence az országos bajnokságot követően az Eb-n és a vb-n is bizonyítani szeretne Forrás: penthatlon.hu
Az országos bajnokság előtt Bence szeme előtt egyetlen cél lebegett: minden számban a lehető legjobbat nyújtani. Lovaglásban kissé meggyűlt a baja a kisorsolt lóval, de végül sikeresen megbirkózott vele. A vívás végére kissé elfáradt, úszásban azonban hozta a formáját, a kombinált számban pedig kifejezetten jól szerepelt. Bár Martinek János szövetségi kapitány ugyancsak elégedetten nyilatkozott Bence teljesítményéről, hozzátette: „A víváson azért még van csiszolnivalója.” Bence gyerekként úszni járt, ám hamar ráunt a faltól-falig tempózásra: tizenkét éves korában szüleivel közösen úgy döntött, más sportágat keres magának. Ekkor lelt rá az öttusára. „Sok kisgyerek álma, hogy lőjön és vívjon is, mint a filmekben. Én is erre vágytam. Ráadásul bónusznak még ott a lovagolás is, így hamar eldöntöttem, hogy olyan sportágban folytatom, ahol mindezek megvannak: így esett a választás az öttusára, a döntést azóta sem bántam meg” – mesélte Kardos. A sportoló négy éve került a Trion SC-hez, ahol kitűnő kezekben érzi magát. „Nagyon örülök, hogy idekerülhettem: az egyesületben magas szintű szakmai munka folyik. Minden egyes számban külön szakedzővel dolgozhatok, akik összhangban vannak a vezetőedzővel. Mindenki a közös célért dolgozik: a versenyzők a lehető legtöbbet hozzák ki magukból” – mondta az újdonsült bajnok. Bence nemrég egy új sportágba is belevágott: bokszolni kezdett. Nem sportágváltásra készül, csupán önbizalom-növelési céllal jár le a bokszterembe: a vágyott sikerekhez ez is kell. Bár még csak sportkarrierje elején áll, fél szemmel már a civil életre is figyel: szeptembertől a Testnevelési Egyetem öttusa szakedzői szakára iratkozik be. Mint mondja: „Remélem hosszú lesz sportolói pályafutásom, de ha egyszer befejezem az öttusát, szeretném átadni tudásomat másoknak is: ezt edzőként tehetem meg leginkább”. Visszakanyarodva a jövőhöz: idén számos kihívás vár a versenyzőre. Március végén a lengyelországi nyílt nemzetközi bajnokságon indul, ez a második válogatóverseny a korosztályos Eb előtt. Nem bízza el magát: bár az ob-arannyal szinte biztos a helye a juniorválogatottban, a lengyelországi versenyen is bizonyítani akar. Figyelme persze elsősorban a nyári Eb-re és a vébére irányul, Bence „adósa” önmagának: a tavalyi egyéniben elért Eb-ezüsttel az idén már kevésbé lenne elégedett, a rosszul sikerült vébét követően pedig a nyáron már a dobogó a cél. Jósolni most még nem érdemes, de a kapitányi szavak sokat sejtetnek: „Bence egyértelműen éremesélyes, de vannak olyan hiányosságai, melyeket a világversenyekig pótolnia kell. Elsősorban a vívásra gondolok, a tavalyi Eb-n nagyon jól teljesített ebben a számban, azóta kissé visszaesett. A lovaglásban is javulnia kell még, de úgy látom, jó úton halad, és harcban lesz az érmekért” – értékelt Martinek János.

A junior országos bajnokság végeredménye (2019. március 6-10.) Fiú egyéni: 1. Kardos Bence (Trion SC) 1478 pont, 2. Szép Balázs (BHSE) 1427 pont, 3. Tamás József (Volán Fehérvár) 1430 pont.

További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN a sportági aloldalunkon.