UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Röplabda

2019-03-13 12:37

Megkezdődtek az elődöntők a junior röplabdabajnokságban

A hétvégén megkezdődtek az elődöntők a fiú ás leány junior röplabdabajnokságban. Több csoportban is a végső győzelemre esélyes csapatok küzdenek meg egymással, kérdés, ki bírja jobban a hajrát.

Márványkövi Ferenc − utanpotlassport.huMegkezdődtek az elődöntők a juniorbajnokságban: a fiúk és a lányok is három csoportban folytatják a küzdelmeket. Az elődöntők során minden csoportból két csapat jut tovább a fiú, illetve leány hatos döntőbe. Szabados Istvánnal, a szövetség utánpótlásszakágának vezetőjével latolgattuk az esélyeket.  

Izgalmasan alakulhat az U21-es bajnokság idei végkimenetele Forrás: kaposvarmost.hu
Izgalmasan alakulhat az U21-es bajnokság idei végkimenetele Forrás: kaposvarmost.hu
Valamivel egyszerűbb a helyzet a lányok esetében, hiszen a Nyíregyháza, Gödöllő és Kaposvár alkotta trió kiemelkedik a mezőnyből. Ez a három csapat lényegében egyforma erős, nehéz lenne megtippelni, melyikük nyeri a bajnokságot. Legvalószínűbbnek a NyíregyházaGödöllő döntő tűnik, de nagy kérdés, hogy a szabolcsiaknál Varga Elizabetet elengedi-e az elődöntő mérkőzéseire a felnőttcsapat vezetőedzője. A nyíregyháziak Extraligában szereplő együttese ugyanis szintén fontos mérkőzéseket vív a következő hetekben. Teljes kerettel vág neki a küzdelmeknek a Vasas és az MTK,  a Békéscsabánál viszont sérülések nehezítik a csapat felkészülését: elképzelhető, hogy a viharsarkiak maradnak le a hatos döntőről. „Ránézésre” a leggyengébb trió az A jelű csoport, bár az újpestiek talán egy hajszállal jobbak, mint a budaörsiek és a jászberényiek. A szakember szerint a fiúk esetében a végső győztes a Kaposvár, Dunaferr, Kecskemét hármasból kerülhet ki, a sorrend azonban megjósolhatatlan. Az A csoportban a Kazincbarcikának lehetnek nehézségei, hiszen utánpótlásképzés terén pár lépéssel hátrébb járnak, mint a Kaposvár és a Pénzügyőr, ez mindenféleképpen befolyásolhatja a csoport végeredményét. A B csoportban a kecskemétiek és a fehérváriak tűnnek esélyesnek, utóbbi csapatnál számottevő előrelépés történt utánpótlás-nevelésben, ez lehet sikerük záloga. A C csoport egyértelmű favoritja a Dunaújváros, ahol évek óta rendkívül magas szintű utánpótlásképzés folyik. A szolnokiak a korosztályos válogatott Fülöp Péter kiesése miatt kissé meggyengültek, a GyőrSzolnok párharc pedig igazi „tippmixgyilkos” versenyfutásnak ígérkezik. A csapatok végső helyezését nagyban befolyásolhatja, hogy a felnőttcsapatok edzői elengedik-e meghatározó, de még utánpótláskorú játékosaikat a junior-mérkőzésekre. „Nagy favorit lehet a lányoknál a Nyíregyháza, de nagy kérdés: számíthat-e a juniorcsapat Varga Elizabetre, aki a felnőtteknél is meghatározó játékos. Ugyanakkor a Vasasnál arra fognak törekedni, hogy a felnőttcsapatban is kulcsembernek számító fiatalokat minél több mérkőzésre engedjék el az U21-esekhez, hiszen könnyen előfordulhat, hogy az angyalföldiek a dobogóért folytatott küzdelembe is beleszólhatnak”– magyarázta a szakember. A csaptoknak azonban egy másik fontos tényezővel is számolniuk kell.   „Az idei versenynaptárt a májusi érettségikhez kellett alakítanunk, így viszont az U21-es bajnokság döntője pont arra az időszakra esik, amikor a felnőtteknél az elődöntőket, illetve a döntőt bonyolítják. Ezért az érintett felnőttcsapatok edzői fontolóra veszik, hogy elengedjék-e fiataljaikat a juniorok döntőjére” – tette hozzá szakember.

Az (U21-es) juniorbajnokság elődöntőinek csoportbeosztása: Fiúk: A csoport: Kaposvár, Pénzügyőr, Kazincbarcika. B csoport: Felsővárosi Fésüs (Székesfehérvár), Kecskemét, MAFC-BME C csoport: DSE Röplabda Akadémia, SZESE Győr, Szolnoki Sportcentrum Leányok: A csoport: Budaörs, Jászberény, UTE B csoport: MCM-Diamant 21 (Kaposvár), Nyíregyháza, Gödöllő C csoport: Békéscsaba, MTK, Vasas

További korosztályos hírek RÖPLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.